Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi de 134.000 lei, aplicate anul trecut de cadrele militare ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Amenzi de 134.000 lei, aplicate anul trecut de cadrele militare ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Harghita
Amenzi de 134.000 lei, aplicate anul trecut de cadrele militare ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Harghita

Amenzi de 134.000 lei, aplicate anul trecut de cadrele militare ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Harghita

În cursul anului 2020, cadrele militare din Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita au executat un număr de 623 controale de prevenire, cu 32% mai puţine faţă de anul anterior, când au fost 928 de verificări.

Din cele 623 de controale a construcţiilor, 266 au fost efectuate la operatori economici, 270 la instituţii, 55 la obiective de investiţii, 30 la localităţi şi 2 la construcţii hidrotehnice. Datele statistice reies din bilanţul ISU „Oltul” al judeţului Harghita pe anul 2020.

Conform sursei citate, anul trecut au fost efectuate controale de fond la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici şi instituţii din judeţul Harghita. De asemenea, au fost desfăşurate controale tematice planificate şi inopinate la unităţi sanitare cu paturi, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi, unităţi de cult, cultură, silvice, spaţii comerciale, unităţi de turism şi agrement, instituţii de învăţământ, staţii de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule, operatori economici care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, obiective încadrate în categoria monumente istorice, investiţii şi organizări de şantier, obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci şi săli de cinematograf/spectacole, acţiuni de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Pe timpul verificărilor desfăşurate au fost constatate un număr de 1.908deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă. Din acestea, 697 aufost soluţionate operativ pe timpul controalelor şi 845sancţionate.

„În cursul anului 2020, la nivelul Inspecţiei de Prevenire au fost aplicate un număr de 60 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în cuantum de 134.001 lei, comparativ cu anul 2019, când au fost aplicate un număr de 78 de amenzi, în cuantum de 180.100 RON”,se arată în bilanţul ISU Harghita.

În cursul anului 2020 au fost instrumentate un număr de 602 documentaţii de avizare/autorizare. Astfel, au fost emise la sediul inspectoratului în termen legal un număr de 44 deautorizaţii de securitate la incendiu. 35 de cereri de autorizare în domeniul securităţii la incendiu au fost respinse. Totodată, au fost emise 71 de avize de securitate la incendiu şi 67 au fost respinse. Anul trecut, a fost soluţionat un singur acord pentru realizarea jocurilor de artificii. De asemenea, în 2020, cadrele Inspecţiei de Prevenire au mai transmis 378depuncte de vedere privind avizarea/autorizarea diverselor categorii de construcţii solicitate de investitori.

Pe parcursul anului trecut, în evidenţele nominale ale inspectoratului au fost cuprinse un număr de 54 de obiective de investiţii, toate fiind controlate pe timpul derulării lucrărilor de execuţie. „Tot în această perioadă, au fost recepţionate un număr de 41obiective de investiţii, la fiecare obiectiv participând în calitate de membru sau invitat în comisia de recepţie un cadru desemnat din partea inspectoratului”.

În 2020, au fost executate şi un număr de 128exerciţii de alarmare în caz de incendiu cu prilejul executării unor controale de fond şi tematice la diverse tipuri de obiective (unităţi sanitare, de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor, persoanelor cu handicap, instituţii de învăţământ).

***

Potrivit documentului citat, în prezent, ISU Harghita are un grad de asigurare general cu autovehicule de 49,2%. Astfel, dotarea cu mijloace de transport auto a inspectoratului are un grad de asigurare de 34,6%, tehnică şi materiale pentru prevenirea şi stingerea incendiilor – 56,4%, autospecială pentru intervenţii pirotehnice – 100 %, tehnică, aparatură, echipament şi instalaţii pentru întreţinere şi tratamente medicale – 61,9%.

Din totalul mijloacelor auto, ISU Harghita deţine autovehicule cu durata de funcţionare de sub 5 ani în procent de 21,6%, între 5 şi 10 ani – 18,6%, peste 10 ani – 26,8%.

Pe parcursul anului trecut, ISU Harghita a primit o autospecială pentru descarcerare, un autocamion cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig şi un autoturism Dacia Duster, achiziţionate centralizat de IGSU.

„Rulajul în anul 2020 este cu 60,39% mai mare faţă de anul precedent, acesta fiind influenţat de intervenţiile şi misiunile efectuate pentru implementarea măsurilor privind combaterea virusului SARS-CoV-2”, se mai arată în bilanţ. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.