Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: doi consilieri locali amendaţi, drept care „s-a ridicat glasul” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: doi consilieri locali amendaţi, drept care „s-a ridicat glasul”
Miercurea-Ciuc: doi consilieri locali amendaţi, drept care „s-a ridicat glasul”

Miercurea-Ciuc: doi consilieri locali amendaţi, drept care „s-a ridicat glasul”

La punctul doi de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului local Miercurea-Ciuc, „întrebări, interpelări”, printre altele, Töke Ervin, consilier PPMT, a adus la cunoştinţa Consiliului faptul, cunoscut deja de unii dintre aceştia, că dumnealui şi consilierul UDMR Veres Dávid au fost amendaţi pentru tulburarea liniştii publice la Tg. Mureş şi, spunea dumnealui, ar fi binevenită o declaraţie în sensul că Consiliul nu este de acord cu astfel de măsuri, de tratamente, pentru că aici, în Miercurea-Ciuc, indiferent de etnie, de apartenenţa religioasă, cetăţenii pot să beneficieze de drepturile legale. „Observaţia este îndreptăţită – spunea Antal Attila – dar este nevoie de o declaraţie scrisă care să fie supusă atenţiei Consiliului local pentru a putea fi adoptată şi fiecare consilier să-şi spună părerea; sper ca Miercurea-Ciuc să nu fie un oraş total liber, unii spun că conducerea oraşului a fost decapitată, acestea, din păcate, luate împreună sunt cam adevărate”.

În legătură cu această chestiune, într-o pauză, s-a redactat următoarea declaraţie: „Consiliul local al municipiului Miercurea-Ciuc a luat la cunoştinţă cu un sentiment de revoltă despre acele abuzuri ale Jandarmeriei din Tg. Mureş care s-au consumat cu ocazia Zilei secuilor şi ocazie cu care au fost amendaţi doi membri ai Consiliului local Miercurea-Ciuc. Noi considerăm că într-un stat de drept, democratic fiecare cetăţean indiferent de naţionalitate are dreptul la exprimarea liberă a opiniei şi dreptul la manifestare”. Cum nu toţi consilierii cunoşteau amănuntele care au condus la amenzi pentru cei doi, consilierul Veres a relatat că: „În data de 10 martie 2016 am participat la un fel de demonstraţie, un marş, la Tg. Mureş, faptul că am fost amendaţi cu 50 sau 200 de lei nu înseamnă mare lucru, revoltător este faptul că Jandarmeria a spus că totul a fost în ordine, este adevărat că a fost un moment hazliu, faptul că a fost considerat prea lung port-drapelul sau că vârful acestuia era prea ascuţit, acestea s-au rezolvat, a fost o comemorare liniştită, s-a înmânat petiţia prefectului şi cu asta noi – spunea Veres – am venit acasă, pentru ca după 5-6 zile să să primim acasă înştiinţarea că suntem amendaţi pentru tulburarea liniştii publice, după cum se poate vedea din imaginile înregistrate de la manifestarea respectivă. Nu amenda de 200 lei m-a enervat, ci faptul că nicăieri nu am fost legitimat şi totuşi aveau toate datele mele personale. Într-un stat de drept cine participă la un marş, strigă, cântă, aceşti cetăţeni se pot aştepta să fie amendaţi. După părerea mea, este o proiecţie a unei intimidări. Mă deranjează că Jandarmeria încearcă această intimidare a cetăţenilor pentru ca aceştia să nu-şi mai exprime părerea. Nu am făcut altceva decât să cântăm cântece revoluţionare”. La rândul său, în acelaşi registru, consilierul Töke recunoaşte că a strigat „vrem autonomie”, dar nu a făcut nimic altceva care să poată fi amendat.

Pe marginea declaraţiei, consilierul PNL, Marius Ţepeluş şi-a exprimat punctul de vedere: „Este interesant, din câte ştiu a fost un marş neautorizat – a spus acesta – nu cred că este lucrul cel mai potrivit să luăm o decizie colectivă, există instanţa care se poate pronunţa de partea cui este dreptatea, drept pentru care mă voi abţine de la acest vot” (se impune precizarea că d-l Chindea Traian, consilier PSD, a lipsit din sală). Au fost şi alte intervenţii, toate în favoarea declaraţiei. Consilierul cu atribuţii de viceprimar, Füleki Zoltán, a conchis: „Trebuie să spunem că şi Consiliul local este îngrijorat pentru că este vorba de cetăţenii oraşului, inclusiv a unui tânăr de 18 ani a cărei vină este că a dat un like cuiva şi a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că ar fi fost unul dintre organizatorii marşului, în situaţia în care acest tânăr se afla la Miercurea-Ciuc – şi nu la Tg. Mureş. Ca autoritate publică trebuie să se ştie că şi noi suntem răspunzători faţă de cetăţeni şi trebuie să ridicăm glasul dacă se întâmplă încălcări ale acestora”. Cu un vot împotrivă, declaraţia a fost adoptată.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. A fost amendat in timpul lui liber.Multi alti oameni de pe planeta asta isi vedeau de treaba cand individul participa la o manifestatie neautorizata la care promova ura si separatismul.Consiliul local sa se ocupe de orasul Miercurea Ciuc, nu de ce prostii face un consilier pe la Tg Mures.

  2. Maine ma duc la Consiliul local unde voi depune cerere pentru viza de SUA. Sper, de fapt sunt convins, ca vor fi de acord. Indivizi carora le este intunecata mintea…. Consiliul local s-a transformat intr-o entitate politica? Etnica este, sovina, de asemenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.