Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Cultură » Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni
Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni

Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni

Un colan dacic torsadat (torques) din argint, care are aproximativ 2.000 ani, a fost găsit în comuna harghiteană Siculeni, de către un căutător de comori, aceasta fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în zonă în ultimii ani.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat joi, pentru Agerpres, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale într-o zonă agricolă și a fost predat inițial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituției pe care o conduce.

Bakos László a explicat că, potrivit specialistului Direcției pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos și este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga țară.

„E din argint și are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă. (…) În țară mai sunt patru astfel de colane, se făceau și din bronz și din aur cândva”, a spus Bakos László.

El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un șantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi și alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai ușor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizației dacice. (Gina Ștefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.