Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mercyful Fate va urca scena de la ARTmania Festival în 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Timp Liber » Mercyful Fate va urca scena de la ARTmania Festival în 2022
Mercyful Fate va urca scena de la ARTmania Festival în 2022

Mercyful Fate va urca scena de la ARTmania Festival în 2022

  • Ajuns la ediţia cu numărul 15, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri din ţară dedicate iubitorilor muzicii rock şi a artei, a făcut cunoscut o parte din afişul ediţiei de anul viitor. Sunt formaţii noi trecute pe afiş, dar şi formaţii care au fost reconfirmate

Mercyful Fate, una dintre cele mai influente trupe ale scenei metal internaţionale, creaţie a iconicului King Diamond, alege ARTmania pentru primul concert susţinut în Romania.

În cadrul unui comunicat de presă emis de organizatori se precizează că seria noutăţilor din line-up-ul festivalului, în ordine alfabetică, mai cuprinde Dordeduh (România), Leprous (Norvegia) şi Pain of Salvation (Suedia).

Aceste nume sunt completate de reconfirmările venite din partea Bucovina (România), Cult of Luna (Suedia), Taine (România) şi The Vintage Caravan (Islanda).

Şi nu cu mult timp în urmă, se reconfirmase prezenţa şi altor formaţii. Este vorba de My Dying Bride (Marea Britanie), Testament (SUA), Transatlantic şi The Pinneaple Thief (Marea Britanie), „artişti care – se precizează de către organizatori – după doi ani de pandemie, ne vor ajuta să ne reamintim de apropierea şi de sentimentul de conexiune umană pe care muzica live reuşeşte să îl construiască”.

Mercyful Fate (Danemarca), una dintre formaţiile care au făcut parte din primul val de black metal de la mijlocul anilor ’80 şi care au exercitat o influenţă de necontestat asupra unor nume precum Metallica, Exodus sau Kreator, şi-a început povestea cu King Diamond (voce) şi Hank Shermann (chitară) în 1981, în Copenhaga. Încă de la primul EP, lansat la numai un an de la înfiinţare, trupa a atras atenţia datorită sound-ului cu totul nou pe care-l aducea în lumea heavy metal, fiind difuzată în heavy rotation la radiourile de profil.

În doar câţiva ani, datorită unei serii de albume marcante (de la „Melissa”, legendarul „Don’t Break The Oath” – 1984, la „In The Shadows” şi până la „9”), Mercyful Fate a atras aprecierea fanilor din întreaga lume şi a devenit pioniera unora dintre abordările des întâlnite ulterior în zona black metal – de la versurile indisolubil legate de ocultism, la feţele pictate şi până la estetica teatrală care învăluie show-urile acestui gen muzical.

În 2022, Mercyful Fate va aduce în faţa fanilor ARTmania energia legendară care a adus-o în atenţia industriei muzicale internaţionale.

Pain of Salvation (Suedia) revine pe scena din Piaţa Mare după şase ani, aducând cel mai recent album – „Panther” – un material ce explorează adâncimi şi semnificaţii încă neatinse şi care este dedicat tuturor celor neînţeleşi – de la introvertiţi la pasionaţi, de la cei timizi la cei care nu se lasă învinşi, de la visători la cei plini de furie şi până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

„Panther”, ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day”.

După patru ani, Leprous revine la ARTmania cu „Aphelion”, cel de-al şaptelea album, un material plin de energie, viaţă, libertate, ce a fost compus fără gândire excesivă sau perfecţionism exagerat.

Dordeduh este un nume ce nu mai are nevoie de prezentări, o trupă ce contribuie de un deceniu la dezvoltarea scenei muzicale româneşti şi care a impresionat anul acesta critica de specialitate la nivel internaţional în urma lansării albumului „Har”. Dovadă stă recenzia celor de la Loudersound, care au lăudat albumul timişorenilor, acordându-i un punctaj de 4,5 stele din 5 şi cea a casei de discuri Prophecy Productions, potrivit căreia: „Cu cel de-al doilea album al lor, «Har», trupa Dordeduh din România a creat un album metal rar şi unic, care sfidează încadrarea prea uşoară într-o anumită categorie, depăşeşte limitele şi oferă ceva nou şi nemaiauzit. Dordeduh a făcut un salt cuantic artistic care promite să fie recunoscut drept unul dintre cele mai bune albume de metal ale anului”.

***

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 22-24 iulie 2022, abonamentele fiind deja disponibile pe artmaniafestival.ro, eventim.ro si iabilet.ro.

Organizatorii precizează faptul că „toate abonamentele achiziţionate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019-2021 rămân valabile pentru ediţia din 2022 a acestui eveniment, ARTmania mulţumind încă o dată tuturor fanilor care au decis să le păstreze şi să susţină festivalul în ciuda perioadei dificile prin care trecem cu toţii”.

O nouă formaţie, un headliner, va fi anunţată în luna noiembrie.

Mai multe detalii despre formaţiile care vor urca pe scena festivalului de anul viitor şi despre eveniment puteţi găsi pe artmaniafestival.ro, pe pagina de Facebook a evenimentului (facebook.com/events/1439153656234911/) sau pe pagina de Facebook a ARTmania (facebook.com/ARTmania.Festival).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.