Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii Spitalului Topliţa fac apel la vaccinare şi la respectarea măsurilor pentru reducerea transmiterii COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Medicii Spitalului Topliţa fac apel la vaccinare şi la respectarea măsurilor pentru reducerea transmiterii COVID-19
Medicii Spitalului Topliţa fac apel la vaccinare şi la respectarea măsurilor pentru reducerea transmiterii COVID-19

Medicii Spitalului Topliţa fac apel la vaccinare şi la respectarea măsurilor pentru reducerea transmiterii COVID-19

Dr. Alexandra Dorina Ioniţă, manager interimar al Spitalului Municipal Topliţa: „Riscul este ca sistemul medical să se blocheze şi să nu mai aibă putinţa să-i ajute pe pacienţii infectaţi”

Deşi nu este o unitate medicală mare, având doar 163 de paturi, din care 133 contractate, spitalul asigură asistenţa medicală pentru o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori din zona de nord a judeţului Harghita, deservind atât zona urbană Topliţa şi Borsec, cât şi pe cea rurală din comunele Bilbor, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate, dar şi din Răstoliţa, Stânceni şi Lunca Bradului (judeţul Mureş).

În prezent, peste 30% din capacitatea de îngrijire a spitalului este ocupată de bolnavii COVID-19.

„Iniţial am început cu zece paturi COVID şi numărul acestora s-a mărit odată cu creşterea numărului de cazuri şi de pacienţi pe care i-am primit prin Camera de Gardă. Momentan există 40 de paturi unde putem deservi pacienţi cu necesar de oxigen. Şi avem patru paturi pentru pacienţi cu formă severă sau critici, cu necesar de ventilaţie non-invazivă; dar sunt acolo şi pacienţi care au necesitat intubaţie”, ne spune managerul interimar al Spitalului Municipal Topliţa, dr. Alexandra Dorina Ioniţă.

Personalul medical numără cu totul 176 de persoane: 37 de medici, doi anestezişti, 107 asistente medicale şi 30 de infirmiere, care deservesc secţiile şi compartimentele unităţii sanitare, în condiţiile în care media pacienţilor îngrijiţi în ambulatoriul de specialitate, internaţi prin spitalizare continuă, internaţi prin spitalizare de zi şi consultaţi la Camera de Gardă este de circa 40.000/an.

Epidemia COVID-19 a venit la pachet cu noi provocări şi cu reorganizarea unităţii medicale.

„Practic, etajul întâi al spitalului este integral dedicat pacienţilor COVID-19, iar la etajul al II-lea, unde avem secţia de Chirurgie, este zona non-COVID, unde sunt tratate cazurile ATI non-COVID, unde internăm atât pacienţi de Interne, cât şi de Chirurgie confirmaţi negativi la noul coronavirus şi alţi pacienţi non-COVID. Am făcut o secţie mixtă, pentru că nu avem de ales, şi tot acolo îi ajutăm şi pe cei care se prezintă la Camera de Gardă”, precizează dr. Alexandra Dorina Ioniţă.

Deocamdată, conform Ordinului de ministru, internările cronice care suportă amânare au fost lăsate pentru altă dată, excepţie făcând cazurile în care medicul curant apreciază că se impune internarea şi operarea pacientului. Dar urgenţele continuă să trimită chirurgii în sala de operaţie, aşa cum s-a întâmplat şi zilele trecute.

Singurele secţii din spital care şi-au păstrat specificul sunt cele de Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie.

Marţi, în Spitalul Municipal Topliţa erau internaţi 51 de pacienţi COVID-19, dintre care doi în stare critică, intubaţi, alţi doi în stare severă, ventilaţi non-invaziv, restul de 47 prezentând forme medii ale bolii, toţi cu necesar de oxigen, asigurat prin mască. Doar doi dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus internaţi la spitalul din Topliţa sunt vaccinaţi anti-COVID.

Unitatea sanitară nu beneficiază de medic infecţionist – postul este scos la concurs de câtăva vreme, dar încă nu s-a prezentat nici un candidat – bolnavii fiind îngrijiţi de medicul pneumolog şi de medicii internişti, ale căror competenţe au fost extinse la decizia Ministerului Sănătăţii.

Şi chiar dacă spitalul din Topliţa a fost proiectat ca un spital general de acuţi, având posibilităţi de tratament pentru afecţiuni precum bolile cardio-vasculare, digestive, respiratorii, renale, boli de nutriţie şi metabolism pentru adulţi şi copii, intervenţii chirurgicale, ginecologice şi obstetricale, nu a fost conceput pentru un consum foarte mare de oxigen, pe măsura necesităţilor cazurilor infectate cu SARS-CoV-2.

I-au venit în ajutor celelalte spitale din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi spitalul din Odorheiu Secuiesc, furnizându-i cele necesare.

„Colaborăm bine cu restul spitalelor din judeţ, care ne-au ajutat să transferăm pacienţi la nevoie, iar noi primim, la rândul nostru, pacienţi pe care ele trebuie să îi transfere, ne-au ajutat atunci când am avut nevoie de oxigen: Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a trimis la Topliţa două ventilatoare, încă unul a venit de la Odorheiu Secuiesc. Săptămâna trecută am cerut împrumut şi am şi primit a doua zi de la SJU cinci concentratoare de oxigen, ca să scădem presiunea de pe staţia existentă, care nu mai putea face faţă consumului foarte mare. Din lipsă de locuri, sunt ţinuţi la noi, medicaţie avem pentru ei, avem Remdesivir, Favipiravir, anticoagulante, antiinflamatoare, am făcut comandă de Kineret, iar când am avut nevoie Direcţia de Sănătate Publică ne-a ajutat cu Tocilizumab, care a fost administrat pacienţilor”, povesteşte managerul interimar al Spitalului Municipal Topliţa.

La mijlocul săptămânii trecute, spitalul din Topliţa a primit încă o staţie de oxigen.

Medicii, asistentele şi personalul auxiliar fac eforturi deosebite pentru a-i ajuta pe cei care au contractat noul coronavirus, dar şi în municipiul de pe Mureşul Superior, ca peste tot în ţară, majoritatea locuitorilor refuză să se ajute, vaccinându-se anti-COVID, evitând astfel internarea şi nevoia de ventilaţie.

Dr. Alexandra Dorina Ioniţă: „Dacă nu se iau măsuri în comunitate, vor muri pe capete, inclusiv cei cu şanse la viaţă”.

La Spitalul Municipal Topliţa, pacienţii nu stau pe holuri, precum cei care au nevoie de îngrijiri în spitalele din marile aglomerări urbane, dar în actualul context epidemiologic medicii nu exclud ca posibilă o astfel de situaţie, având în vedere că unitatea medicală deserveşte nu numai municipiul Topliţa, ci întreaga zonă de nord a judeţului.

„Le mulţumesc medicilor, asistentelor şi personalului auxiliar non-medical, care s-au implicat la maximum şi ne-au ajutat foarte mult. În perioada când nu am avut oxigen, electricienii au venit de acasă; toată lumea a muncit enorm să rezolve problemele care au apărut, acolo unde a fost nevoie s-au suplimentat turele şi mă bucur să văd că în această perioadă toţi au lucrat şi lucrează în echipă. Toţi suntem obosiţi, avem doar doi anestezişti care şi în afara programului vin de acasă ori de câte ori trebuie, să vegheze pacienţii intubaţi şi ventilaţi, dar ne descurcăm şi facem tot ceea ce depinde de noi să fie bine”, ne explică dr. Ioniţă.

La o incidenţă de 10,21‰ în municipiul Topliţa, riscul este ca sistemul medical să se blocheze şi să nu mai aibă putinţa să îi ajute pe pacienţii infectaţi, avertizează specialiştii. În condiţiile actuale, responsabilitatea este la fiecare: să se protejeze, să se vaccineze dacă nu are interdicţii, să respecte normele epidemiologice privind purtarea măştii, să păstreze distanţa fizică şi igiena.

„Numărul pacienţilor creşte, avem bolnavi de COVID care stau pe ventilator şi de două săptămâni. Eu îi sfătuiesc pe toţi cei care nu au făcut-o încă să se vaccineze, chiar şi o singură doză protejează, şi dacă sunt impuse anumite măsuri, să le respecte. Pentru că altfel transmiterea va continua şi, din păcate, virusul este din ce în ce mai contagios, iar formele bolii sunt mult mai severe decât în cazul tulpinilor anterioare. COVID-19 este o boală infecto-contagioasă care se ia din comunitate. Degeaba aşteptăm de la spitale răspunsul, degeaba ţinem spitalele blocate, reorganizăm secţiile, suplimentăm paturile ATI şi punem o încărcătură de două-trei ori mai mare pe medici şi pe personalul existent; dacă nu se iau măsuri şi în comunitate, vor muri pe capete, inclusiv cei cu şanse la viaţă. Fiecare ar trebui să se gândească să stea mai mult acasă, să intre în contact cu cât mai puţine persoane, atât cei vaccinaţi, dar mai ales cei nevaccinaţi, să se rezume la strictul necesar. Altfel nu o să punem capăt niciodată acestei epidemii”, detaliază realitatea existentă managerul unităţii sanitare.

La Spitalul Municipal Topliţa toţi medicii sunt vaccinaţi cu schema completă, unii chiar şi cu doza a treia. Mai există personal medical nevaccinat (asistenţi, infirmiere), însă chiar şi aşa, rata de vaccinare la nivelul acestei unităţi medicale, incluzând şi personalul tehnic, economic, social-administrativ şi muncitorii, este de 86%.

Din păcate, mulţi topliţeni continuă să manifeste reticenţă faţă de vaccinul anti-COVID-19. Nu teama de boală, ci restricţiile care-i vizează pe cei nevaccinaţi a determinat creşterea solicitărilor de vaccinare în ultimele zile.

„Capacitatea Centrului de vaccinare din oraş, amenajat într-o clădire recent renovată, asigură administrarea serului anti-COVID unui număr de 400 de persoane pe zi, avem personal specializat şi patru circuite diferite, fiecare putând primi câte 100 de locuitori. În ultimele zile a crescut numărul persoanelor programate pentru vaccinare la 150, maximum înregistrat fiind de 160. Dar am avut şi zile în care s-au vaccinat doar cinci persoane”, a remarcat administratorul public al municipiului Topliţa, Dan Ciprian Rugină.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.