Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri speciale de prevenție a infecției cu noul coronavirus la secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatalogie ale Spitalului Județean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » Măsuri speciale de prevenție a infecției cu noul coronavirus la secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatalogie ale Spitalului Județean
Măsuri speciale de prevenție a infecției cu noul coronavirus la secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatalogie ale Spitalului Județean

Măsuri speciale de prevenție a infecției cu noul coronavirus la secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatalogie ale Spitalului Județean

Obiectivele principale ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc – subordonat Consiliului Județean Harghita – sunt tratarea, salvgardarea pacienților și prevenirea îmbolnăvirilor.

Pentru a ne putea desfășura activitatea în condiții de siguranță, dar și în scopul protejării celor care au nevoie de îngrijire medicală, a gravidelor, a nou născuților și, totodată, a personalului, pe durata pandemiei COVID-19 au fost instituite noi reguli la cele două secții menționate din cadrul spitalului.

Respectarea noilor reguli presupune eforturi și sacrificii din partea tuturor, pacienți și angajați deopotrivă, motiv pentru care solicităm cooperarea gravidelor, pentru că și ele pot contribui la prevenirea răspândirii epidemiei. Vă asigurăm că personalul își va da toată silința să fie un ajutor demn și grijuliu în procesul nașterii.

Procedura în cazul consultului și internării de urgență:

  1. Sosirea la poarta spitalului, oprirea la cortul de triere, unde se va efectua un tiraj rapid referitor la simptomele infecției cu noul coronavirus.
  2. Echipa de la cortul de triere înștiințează medicul de gardă.
  3. Ambulanța sau autovehiculul care transportă gravida se va deplasa la intrarea în sectorul destinat ambulatoriilor de specialitate ale spitalului (partea din spate a curții), unde viitoarea mamă va fi preluată de un infirmier, care o va conduce la sala de consultații a ambulatoriului de Obstetrică-Ginecologie.
  4. Medicul de gardă va examina gravida și va decide cu privire la internarea acesteia. Dacă va constata prezența unor simptome caracteristice infecției cu noul coronavirus, va dispune locul internării acesteia, la secția adecvată, unde va fi condusă și însoțită de asistentă.
  5. În cazul în care pacienta nu prezintă nici un fel de simptom al infecției cu noul coronavirus, aceasta va fi condusă la sala de naștere, la Secția Neonatologie, aflată la etajul întâi.
  6. În cazul în care medicul de gardă consideră că pacienta prezintă simptome care ar putea reprezenta infecția cu noul coronavirus, aceasta va fi condusă la etajul al treilea, unde a fost înființată o sală de nașteri și o secție destinată femeilor care urmează să nască.

Informații referitoare la travaliu, naștere, post-partum

  1. Pacientele care nu prezintă nici un simptom al infecției cu noul coronavirus vor urma procedurile de travaliu și de naștere obișnuite: alegerea liberă a poziției corpului în timpul travaliului, procedurile referitoare la tăierea cordonul ombilical, numai după încetarea pulsațiilor, asigurarea orei de aur, sistem rooming in, alăptarea timpurie și sprijinirea hrănirii la sân. Excepție face prezența soțului la naștere; aceasta nu va fi permisă până când situația pandemică nu se schimbă. Dată fiind actuala situație, sunt suspendate și vizitele aparținătorilor în incinta instituției.
  2. Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a elaborat un protocol pentru asistarea nașterii și îngrijirea nou născuților pacientelor cu noul coronavirus. Aceste recomandări vor fi avute în vedere și în cadrul secției noastre. Totodată, respectând regulile referitoare la siguranță, ne vom adapta fiecărei situații individuale.

Informații referitoare la certificatul constatator al nașterii

Documente necesare:

  1. cărțile de identitate ale părinților
  2. certificatele de naștere ale părinților
  3. certificatul de căsătorie, în cazul în care părinții sunt căsătoriți. Dacă părinții nu sunt căsătoriți, tatăl trebuie să semneze personal declarația-tip privind recunoașterea paternității nou născutului.
  4. pentru operativitatea procedurii, avem rugămintea să aveți la dumneavoastră copii lizibile ale actelor mai sus menționate sau să ne transmiteți aceste documente scanate pe adresa de e-mail: neonat@spitalmciuc.ro , cu mențiunea: pentru Ciobotaru Éva, asistent social.

Pentru informații suplimentare aveți la dispoziție numărul de telefon al personalului de la sala de nașteri (0372/66.11.21), pe care îl puteți apela oricând, iar gravidele își pot suna și medicul ginecolog care le urmărește. Vă vom ține la curent cu eventuale noi schimbări care vor apărea. Acestea vor fi publicate pe pagina web a spitalului județean: http://www.spitalmciuc.ro/

Dragi viitoare mămici, vă așteptăm cu drag în continuare.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.