Marius Paşcan: Solicit premierului să-l demită de urgenţă pe ministrul Transporturilor pentru schimbarea traseului autostrăzii A8 (Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni) | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Marius Paşcan: Solicit premierului să-l demită de urgenţă pe ministrul Transporturilor pentru schimbarea traseului autostrăzii A8 (Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni)
Marius Paşcan: Solicit premierului să-l demită de urgenţă pe ministrul Transporturilor pentru schimbarea traseului autostrăzii A8 (Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni)

Marius Paşcan: Solicit premierului să-l demită de urgenţă pe ministrul Transporturilor pentru schimbarea traseului autostrăzii A8 (Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni)

Deputatul PMP Marius Paşcan îi cere premierului Mihai Tudose să îl demită „de urgenţă” pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care a anunţat schimbarea traseului autostrăzii A8 Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni (n.n. – unul dintre cele trei tronsoane ale acestei autostrăzi – Ditrău-Târgu Neamţ – ar urma să treacă şi prin judeţul Harghita), care figurează în Master Planul General de Transport al României şi era vizată pentru finanţări externe nerambursabile, cu ruta Iaşi-Bacău-Oneşti-Valea Oituzului-Braşov.

„Solicit premierului Mihai Tudose să-l demită urgent pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care consideră ministerul propria moşie, iar proiectele acestuia şi bugetul pe care-l are la dispoziţie par propria puşculiţă. Să nu mai vorbim că generează pentru România în plan extern o situaţie ridicolă, în raport cu Comisia Europeană, căreia va trebui să-i explice cum de ţara noastră a cheltuit zeci de milioane de euro pentru studiile aferente Autostrăzii A8, a inclus-o în Master Plan, a promovat o hotărâre de Guvern în acest sens, iar acum s-a răzgândit brusc şi o apucă într-o altă direcţie, după cum i se năzare unui ministru aflat vremelnic şi, se pare, din greşeală într-o astfel de funcţie. Este inacceptabil ca un astfel de ministru să mai rămână măcar o zi în funcţia respectivă”, a declarat duminică, pentru Agerpres, deputatul Marius Paşcan.

Potrivit acestuia, în noiembrie, ministrul Stroe i-a răspuns la o interpelare referitoare la construirea Autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni (A8), denumită şi Autostrada „Unirii”, arătând că a fost împărţită în trei sectoare aflate în diferite faze de licitare a proiectelor, dar, după o lună, acelaşi ministru a anunţat modificarea traseului.

„La doar o lună de la răspunsul ministrului Felix Stroe la interpelarea mea, acesta susţine în cadrul lucrărilor Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului o nouă strategie, personală, conform căreia, citez: Facem autostrada Iaşi-Bacău-Oneşti-Valea Oituzului-Braşov, întrucât este un traseu mult mai uşor de realizat, comparativ cu varianta Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni”, a mai spus Paşcan.

Parlamentarul PMP a caracterizat „năucitoare şi de-a dreptul iresponsabilă” poziţia ministrului, câtă vreme Autostrada A8 figurează deja în Master Planul General de Transport al României, aprobat de Comisia Europeană, pentru care s-au cheltuit deja zeci de milioane de euro pentru studii de fezabilitate.

„În documentele oficiale nu apare nici o referinţă privind această variantă subiectivă a ministrului Felix Stroe. Aflăm însă că decizia ministrului de a schimba un proiect naţional cu un proiect personal nu este deloc întâmplătoare ci, printr-o coincidenţă, Felix Stroe are interese financiare în zona Bacăului, controlând Regia de Apă din Oneşti. Adică, SC RAJA SA Constanţa a preluat în acest an serviciul de furnizare a apei în municipiul Oneşti, iar Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, a fost directorul general al societăţii din anul 2003 până acum două luni, când a preluat portofoliul Transporturilor. Pe lângă Oneşti (Bacău) şi Constanţa, RAJA asigură furnizarea apei în alte şase judeţe: Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. (…) Se demonstrează, încă o dată, că judeţul Mureş nu contează în asumările politice şi cu caracter electoral ale marilor proiecte naţionale, decât în măsura în care UDMR revendică vreo pretenţie cu caracter etnic. (…) Să nu uităm că anul trecut, lideri ai PSD indicau şi mutarea traseului autostrăzii Braşov-Târgu Mureş, invocând un nou traseu preferabil: Braşov-Sibiu”, a susţinut deputatul.

Pe de altă parte, el le-a recomandat liderilor UDMR să nu voteze modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, „făcând astfel dovada că, într-adevăr, ţin la judeţul Mureş, se împotrivesc izolării economice a acestuia şi îi preocupă bunăstarea cetăţenilor pe care îi reprezintă”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.