Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, începutul anului şcolar a fost marcat de aniversarea a 50 de ani de existenţă şi tradiţie în plan educaţional | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » La Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, începutul anului şcolar a fost marcat de aniversarea a 50 de ani de existenţă şi tradiţie în plan educaţional
La Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, începutul anului şcolar a fost marcat de aniversarea a 50 de ani de existenţă şi tradiţie în plan educaţional

La Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, începutul anului şcolar a fost marcat de aniversarea a 50 de ani de existenţă şi tradiţie în plan educaţional

Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a început noul an şcolar cu 768 de elevi cuprinşi în 32 de clase, în acest an împlinindu-se 50 de ani de existenţă a unităţii de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ. Festivitatea a început cu intonarea imnului naţional al României şi cu binecuvântarea preoţilor acordată cu ocazia începutului de an şcolar.

În cuvântul său, directoarea Colegiului Naţional ,,Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, prof. Magdalena Dumbravă, a arătat, ieri, că „începutul acestui an este marcat de aniversarea a 50 de ani de existenţă şi tradiţie în plan educaţional a Colegiului Naţional Octavian Goga”. „Noi, profesorii, vom continua această tradiţie, prin a promova o educaţie aprofundată, prin a oferi fiecărui elev şansa de a evolua, prin a-i învăţa să gândească cu mintea lor, valori asupra cărora noi am stăruit mereu. Nu pot să nu precizez că începem acest an şcolar sub auspiciile schimbărilor care s-au produs în sistemul educaţional privind structura acestuia fragmentată în 5 module, abordarea curriculară şi evaluarea rezultatelor învăţării. Aceste schimbări vor reprezenta o provocare pentru noi toţi, laolaltă: profesori, elevi şi părinţi. Pentru moment, par a fi nişte incertitudini, dar cred că doar de noi depinde în ce le vom transforma”, a spus directoarea Colegiului Naţional ,,Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

Aceasta a evidenţiat că în cei 50 de ani de existenţă Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi-a câştigat un loc de frunte în învăţământul harghitean. „Este evident că această tradiţie pune o mare presiune pe umerii noştri, dar, în acelaşi timp, ne dă curajul să fim din ce în ce mai buni şi să performăm în tot ceea ce vom face. A învăţa este cel mai de preţ lucru, dragi elevi, pentru că doar aşa veţi îndrăzni să vă urmaţi pasiunile, să fiţi originali şi liberi. Noi avem încredere în voi şi suntem convinşi că această încredere vă va încuraja şi determina să deveniţi oamenii puternici de care avem atâta nevoie”, a punctat prof. Magdalena Dumbravă.

Adresându-se cadrelor didactice ale instituţiei de învăţământ, directoarea colegiului le-a transmis că „noi suntem cei care facem reglajele fine, prin gesturi care nu se văd şi pe care nu le cuantifică nimeni. Vom face în continuare aceste reglaje, din respect faţă de copii, faţă de această unitate de învăţământ pe care o iubim şi nu în ultimul rând pentru că ţinem la demnitatea noastră, pentru că ne dorim să fim buni profesori, promovând autonomia de gândire a elevilor”.

Părinţilor le-a spus că educaţia se face peste tot (acasă, pe stradă, în muzee, în teatre, în şcoli), astfel că i-a rugat să acompanieze copiii în acest proces complex şi de durată, „care stimulează idealul fiinţei umane, exprimat prin «a fi şi a deveni»”.

Prof. Magdalena Dumbravă le-a urat bun venit „celor care păşesc pentru prima dată în şcoala noastră în calitate de elevi”. Este vorba de 24 de bobocei din clasa pregătitoare, condusă de prof. Bányai Réka.

Directoarea instituţiei de învăţământ a prezentat şi câteva din rezultatele obţinute în anul şcolar trecut: promovabilitatea la examenul de bacalaureat pentru seria curentă, cu 106 absolvenţi, a fost de 94,11% (ambele sesiuni cumulate), în sesiunea din iunie-iulie circa 31% dintre elevi au avut medii generale peste 9,00, iar 53% peste 8,00, 16 note de 10,00; promovabilitatea la examenul de evaluare naţională a fost de 97,50%; rezultate foarte bune au fost şi la evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a; premii speciale la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.

„În încheiere, dragi elevi, vă dorim să vă simţiţi bine în şcoala noastră, să aveţi rezultate de care să ne bucurăm împreună, cuantificate nu doar în note mari, ci şi într-un comportament exemplar, să fiţi buni colegi şi buni prieteni, să-i respectaţi pe cei din jurul vostru, dar şi şcoala care vă primeşte cu braţele deschise şi să confirmaţi speranţele părinţilor voştri. Dragi colegi, vă mulţumesc pentru implicarea, dăruirea şi calitatea voastră umană. Vă urez să fiţi sănătoşi, puternici şi răbdători, pentru că aceşti copii au mare nevoie de noi. Nu uitaţi că, indiferent de ceea ce se spune, noi ne hrănim cu reuşitele lor! Această instituţie funcţionează şi este exemplar de curată şi primitoare, pentru că personalul didactic-auxiliar şi nedidactic, insuficient de altfel, este format din oameni de excepţie, cărora le mulţumesc”, a spus prof. Magdalena Dumbravă, declarând deschis anul şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

În cadrul festivităţii, agent principal Maria Plumbu a dat citire mesajului Poliţiei Române la începutul anului şcolar 2022-2023. De asemenea, Bogdan Tinca a transmis mesajul Consiliului Reprezentativ al Părinţilor, al cărui preşedinte este.

Festivitatea de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” s-a încheiat cu tradiţionalul tunel de flori făcut de elevii mai mari pentru cei mai mici şcolari ai unităţii de învăţământ. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.