Simularea Evaluării Naţionale, organizată în 16, 23 şi 26 martie, în şcolile unde a fost boicotată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Învățământ » Simularea Evaluării Naţionale, organizată în 16, 23 şi 26 martie, în şcolile unde a fost boicotată
Simularea Evaluării Naţionale, organizată în 16, 23 şi 26 martie, în şcolile unde a fost boicotată

Simularea Evaluării Naţionale, organizată în 16, 23 şi 26 martie, în şcolile unde a fost boicotată

Simularea examenului de Evaluare Naţională, boicotată la începutul lunii de cadrele didactice membre de sindicat din 14 şcoli din judeţ, va fi organizată în zilele de 16, 23 şi 26 martie.

Inspectorul şcolar Hodgyai László, membru în Comisia Judeţeană de Evaluare Naţională, a declarat, ieri, că subiectele vor fi elaborate la nivel judeţean de o comisie formată din inspectori de specialitate, iar probele scrise vor fi susţinute în zilele de 16 martie la Limba română, 23 martie la Matematică şi 26 martie la Limba maghiară. Regulamentul şi procedurile rămân neschimbate.

„Conform adresei Ministerului Educaţiei, simularea trebuia organizată în şcolile unde nu s-a susţinut până în data de 30 martie. Având în vedere că sunt şi licee care au clase gimnaziale, nu am putut planifica recuperarea în perioada 19-22 martie, întrucât s-ar fi suprapus cu simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat şi nu aveam suficiente clase. Din acest motiv am ajuns la aceste date”, a explicat inspectorul şcolar Hodgyai.

Simularea examenului de Evaluare Naţională nu va fi reorganizată în cele 15 şcoli din judeţ unde elevii, supravegheaţi de directorii unităţilor de învăţământ şi de câţiva profesori care nu sunt membri de sindicat sau care nu au semnat pentru protest, au susţinut probele scrise, însă nu se ştia cine avea să le evalueze lucrările. Lucrările vor fi corectate de profesorii din şcolile respective.

„Corectarea se va face până în 16 martie. În adresa transmisă de sindicate se menţionează expres că boicotul se face în zilele de 5, 6 şi 7 martie. Deci, după aceea nu mai este boicot şi profesorii vor corecta lucrările”, a precizat inspectorul şcolar Hodgyai László.

La solicitarea elevilor, notele obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională se pot trece în catalog. „După părerea mea, toate notele de la simulare ar trebui să fie trecute în catalog; astfel, elevii ar lua mai în serios aceste examene”, a conchis prof. Hodgyai.

Cadrele didactice membre de sindicat din 29 de unităţi de învăţământ, cele mai multe din zona Odorhei, câteva din Cristuru Secuiesc, Gheorgheni şi una din Miercurea Ciuc, au boicotat simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a, programată în perioada 5-7 martie.

Nemulţumirile lor vizează, între altele, disponibilizările de personal, închiderea unor şcoli şi tăierile unor drepturi salariale legale, precum şi lipsa de răspuns din partea Guvernului şi a liderilor celor două Camere din Parlamentul României, la solicitările lor.

În replică, Ministerul Educaţiei a transmis, atunci, o adresă tuturor şcolilor din ţară, prin care îi atenţiona pe sindicalişti că „boicotul nu este o soluţie” şi a făcut apel la cadrele didactice „să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale”, reamintindu-le că tocmai au primit o mărire salarială de 20 la sută.

Solicitările sindicaliştilor din învăţământ transmise Guvernului şi celor două Camere ale Parlamentului mai au ca obiective necondiţionarea majorării salariale de la data de 1 martie 2018 de comasări de unităţi de învăţământ, soluţionarea problemei tăierii unor drepturi salariale legale, creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional şi acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.