- Borboly Csaba: „Avem în acest an cu 20 de milioane de lei mai puţin din echilibrările bugetare, avem contracte foarte serioase semnate şi în ceea ce priveşte gestionarea bugetului stăm pe un strat de gheaţă foarte subţire”
Urgenţa convocării Consiliului Judeţean luni în şedinţă extraordinară a fost dată de necesitatea abrogării unui proiect de hotărâre anterior, la dispoziţia Prefecturii Harghita.
Hotărârea în cauză se referă la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Miercurea-Ciuc, precum şi a Zonei Urbane Funcţionale aferente pentru perioada 2021-2030 şi a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Miercurea-Ciuc precum şi a Zonei Urbane Funcţionale aferente – aprobate iniţial în două variante: română şi maghiară – proiect care urma să fie supus aprobării tot luni, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Miercurea-Ciuc.
„Prefectura a solicitat modificarea hotărârii, deoarece Strategia de Mobilitate din anexă s-a aprobat iniţial în două versiuni, şi în limba română, şi în limba maghiară. Prefectura a zis că versiunea în limba maghiară nu se poate aproba, că ea trebuie să fie o traducere a variantei în limba română”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.
La solicitarea Ministerului Finanţelor a fost aprobată estimarea repartizărilor sumelor orientative din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi aferentă cotei din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anii 2024-2026.
„Este o decizie politică, nu ştim ce priorităţi vom avea în viitor. De câţiva ani aplicăm metoda împărţirii pe numărul de localităţi”, a precizat preşedintele CJ Harghita, adăugând că sumele prevăzute în prezenta hotărâre au doar caracter informativ.
„Vă rog să nu gestionaţi conţinutul acestei hotărâri ca atare, că aşa va fi în 2024 sau în 2025”, a evidenţiat Borboly Csaba.
Preşedintele CJ Harghita a menţionat că bugetul judeţului pe anul în curs va fi discutat şi analizat, în cursul zilei de luni, şi cu primarii din nordul judeţului Harghita, în cadrul unei întâlniri la Voşlăbeni, apoi cu cei din zona Ciuc, iar marţi cu primarii din zona Odorhei.
În cursul zilei de marţi, 10 ianuarie, a fost programată şi şedinţa fracţiunii UDMR.
„Conform planurilor, vom trimite bugetul, ca să îl primiţi din timp, şi dacă nu vom avea modificări de fond la fracţiunea UDMR, atunci vom trimite proiectul de hotărâre, iar pe 16 ianuarie, luni, vom avea o şedinţă maraton, eu cred că vor fi în jur de 100 de puncte pe ordinea de zi – deoarece nu aprobăm doar bugetul, ci şi programele proprii, banii pentru programele de finanţare, în afară de cotizaţiile culturale”, a adăugat Borboly Csaba.
În context, preşedintele CJ Harghita a atras atenţia asupra necesităţii stabilirii proiectelor asociaţiilor de dezvoltare, ale asociaţiilor microregionale „încă din start”, adăugând că „acel ADI, acea microregiune care nu vine cu taxa, va pierde banii pe ianuarie”.
„Nu glumim, avem în acest an cu 20 de milioane de lei mai puţin din echilibrările bugetare, avem contracte foarte serioase semnate şi în ceea ce priveşte gestionarea bugetului, stăm pe un strat de gheaţă foarte subţire. (…) Până joi seara toate amendamentele de fond trebuie depuse. Cine nu va fi cuprins în hotărâre, va pierde banii pe ianuarie” a concluzionat Borboly Csaba.
DANIELA MEZEY