La Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la spitalul din Topliţa femeile se pot înscrie pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou sau HPV | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 martie 2023
Home » Sănătate » La Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la spitalul din Topliţa femeile se pot înscrie pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou sau HPV
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la spitalul din Topliţa femeile se pot înscrie pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou sau HPV

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la spitalul din Topliţa femeile se pot înscrie pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou sau HPV

Femeile din judeţ sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul spitalului judeţean din municipiul reşedinţă de judeţ şi la centrul de recoltare operaţionalizat la Spitalul Municipal Topliţa, în funcţie de domiciliul persoanelor. Testările se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, pentru a se asigura accesul facil al femeilor sănătoase din municipiu şi din întreg judeţul la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar  08:00-14:00 (luni-vineri), la unul din numerele de telefon 0746/11.95.70 (Cabinet Obstetrică Ginecologie) sau 0758/11.76.64 (Cabinet Planificare familială).

Conform unui comunicat de presă, acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel: în Cabinetul de obstetrică-ginecologie din Ambulator (str. Miko, nr. 1), de luni şi până vineri, între orele 08:00-9:00, servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Obstetrică-ginecologie; în Cabinetul de Planificare familială (str. Miko, nr. 1), în zilele de luni, miercuri, joi şi vineri, între orele 11:00-14:00, marţi – 14:00-17:00, servicii medicale oferite de medici specialişti OG şi MF.

În cazul Spitalului Municipal Topliţa, femeile se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 10:30-13:00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0786/44.61.10.

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează în Secţia de Obstetrică-Ginecologie, etaj 3 (str. Victor Babeş nr. 3), de luni şi până vineri, între orele 10:30-13:00.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului”, se arată în documentul citat.

Ce înseamnă un test negativ?

Dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuaţi o nouă testare peste 5 ani!

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă.

Ce înseamnă un test pozitiv?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului-screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.

Dr. Cosmina Uzun, manager de proiect, a declarat, potrivit sursei citate, că „prin organizarea reţelei de screening în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc punem la dispoziţia tuturor femeilor din judeţul Harghita un model de bună practică medicală pentru aceste servicii”. „Mulţumesc tuturor medicilor de specialitate obstetrică-ginecologie şi de anatomie patologică, personal sanitar, angajaţi ai spitalului care s-au afiliat screening-ului cancerului de col uterin, pentru a preveni! Femeile se pot programa, testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Doamnelor şi domnişoarelor, screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!, a declaratdr. Cosmina Uzun.

De asemenea, aceasta a arătat că prin organizarea centrului de recoltare în cadrul Spitalului Municipal Topliţa se oferă tuturor femeilor din localitate posibilitatea de a se testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod. „Cancerul de col uterin, numit şi «ucigaşul tăcut», este o afecţiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin”,a mai spusdr. Cosmina Uzun, conform comunicatului.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este format din femei cu vârsta cuprinsă între: 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV; 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş Papanicolau. Femeile trebuie să aibă domiciliul/reşedinţa în regiunea vizată prin proiect.

„Din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu”, se precizează în comunicat.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minimum 50% aparţin grupurilor vulnerabile. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.