Aproximativ 100.000 de lei şi peste 30 de litri de alcool, confiscaţi în urma a 5 percheziţii domiciliare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Aproximativ 100.000 de lei şi peste 30 de litri de alcool, confiscaţi în urma a 5 percheziţii domiciliare
Aproximativ 100.000 de lei şi peste 30 de litri de alcool, confiscaţi în urma a 5 percheziţii domiciliare

Aproximativ 100.000 de lei şi peste 30 de litri de alcool, confiscaţi în urma a 5 percheziţii domiciliare

Aproximativ 100.000 de lei, în valută şi monedă autohtonă, peste 30 de litri de alcool, telefoane mobile, sute de recipiente şi etichete au fost ridicate de poliţiştii harghiteni în urma a cinci percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţului. Percheziţiile au fost efectuate, miercuri, la cinci persoane din Miercurea-Ciuc, Lupeni şi Corund.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de presă din cadrul IPJ Harghita, percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, la persoane bănuite de evaziune fiscală şi contrabandă. În urma acestor acţiuni au fost ridicate 33,5 litri alcool, 117 etichete, 74 de capace autosigilante, 99 de recipiente goale, 121 de capace, 33 de sticle, 78.210 lei, 89.000 de forinţi, 2.230 de euro, 4 telefoane mobile, 2 cartele, un corn de cerb şi o pereche de coarne de căprior.

În continuare, cei cinci bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 39 şi 70 de ani, sunt cercetaţi în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita. La activităţi au participat şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, de la ordine publică şi investigaţii criminale, criminalişti, precum şi alţi lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

xxx

Tot miercuri, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au fost efectuate un număr de 23 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Suceava, Ialomiţa, Vrancea, Constanţa şi Harghita, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate  în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În această cauză, potrivit unui comunicat al DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2016 suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, profilat pe comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, care au acţionat cu precădere în domeniul construcţiilor civile şi industriale. Conform sursei citate, „membrii grupului controlau mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat, tip fantomă, care aveau sediile sociale declarate la diverse cabinete de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică încheiate pe perioadă determinată. Persoanele juridice aveau, în calitate de asociaţi şi administratori de drept, pur formal, persoane cu o situaţie materială precară, fără pregătirea necesară desfăşurării de activităţi comerciale şi care acceptau să dobândească aceste calităţi în schimbul unor sume modice de bani”.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparenţa deducerii legale de TVA şi diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracţiunii de spălarea banilor depăşeşte 29.000.000 de lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicaţi 480.000 de lei, 120.000 de euro şi 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului. În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 105 suspecţi.

La acţiune au participat şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Suceava, Constanţa, Harghita, Vrancea, precum şi jandarmi. (Şt.P.)

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.