Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Luni începe un nou an şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Învățământ » Luni începe un nou an şcolar
Luni începe un nou an şcolar

Luni începe un nou an şcolar

Şcolile din judeţ sunt pregătite să-i aştepte în clase pe cei peste 52.000 de elevi

Înainte cu câteva zile de începerea noului an şcolar, unităţile de învăţământ sunt pregătite să-i întâmpine pe elevi, neexistând mari probleme la nivelul judeţului Harghita.

Pentru a vedea clar situaţia în care se află şcolile harghitene am stat de vorbă cu inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului şcolar Judeţean Harghita, Cristinel Glodeanu, acesta oferindu-ne date despre autorizarea unităţilor de învăţământ, despre manuale, dar şi despre elevi.

 Doar sub 10% din clădiri nu sunt autorizate

Probabil, cea mai bună veste înaintea debutului de an şcolar este cea legată de autorizarea şcolilor. Dar, înainte de a trece la cifre, trebuie făcută precizarea că, pe lângă unităţile şcolare cu personalitate juridică, există şi structuri arondate acestora, iar fiecare unitate poate avea mai multe clădiri. Din acest motiv se discută atât despre avizul dat unităţilor şcolare cu personalitate juridică, cât şi despre avizul dat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru fiecare clădire în parte.

Cristinel Glodeanu spunea că din 139 de instituţii şcolare cu personalitate juridică (aici fiind incluse cluburile şcolare, respectiv Palatul Copiilor), 31 sunt parţial neautorizate. Neautorizarea parţială s-ar traduce astfel: de exemplu, o şcoală are 6 clădiri, 4 sunt autorizate, două sunt neautorizate, chiar dacă în cele două clădiri nici nu mai există activitate educaţională.

În ceea ce priveşte autorizarea clădirilor, din cele 565, nu au primit aviz din partea DSP Harghita doar 51. Asta înseamnă un procent de sub 10%, inspectorul şcolar general şcolar adjunct considerându-l unul bun.

Dintre motivele neautorizării clădirilor, acesta amintea lipsa grupului sanitar, lipsa canalizării şi a apei curente. De asemenea, sunt cazuri în care grupurile sanitare pentru fete şi băieţi nu sunt separate (dar în acest caz se pot găsi soluţii, inclusiv montarea unui perete de gips carton) sau cazuri în care în clădirile neautorizate nu mai sunt activităţi.

Referitor la avizele pentru Protecţie la Stingerea Incendiilor (PSI), Cristinel Glodeanu preciza că 78 dintre clădiri nu l-au obţinut.

În concluzie, spunea acesta, „nu avem probleme majore ca să nu poată elevii să-şi desfăşoare activitatea. Din acest punct de vedere aş vrea să liniştesc şi autorităţile locale şi părinţii, elevii, pe toată lumea, că fiecare elev va avea un loc în bancă.

S-au făcut igienizări pe parcursul verii, în fiecare şcoală s-a lucrat în funcţie de bugetul alocat de autoritatea locală”.

De asemenea, ieri a avut loc o şedinţă cu directorii din judeţ, în cadrul acesteia încercându-se să se găsească şi soluţii pentru aceste probleme.

 Peste 52.000 de elevi în anul şcolar 2016-2017

Luni, în judeţul Harghita vor începe şcoala 52.211 de elevi: 10.209 de preşcolari, 16.207 în învăţământul primar, 12.769 în cel gimnazial şi 10.262 în cel liceal. Alţi 1.973 de elevi vor frecventa cursurile şcolilor profesionale, 771 pe cele postliceale, iar 20 vor fi la şcoala de Maiştri.

Vorbind despre şcolarizarea elevilor, Cristinel Glodeanu a amintit şi de o situaţie mai specială apărută. În acest an, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” au rămas corigenţi, în clasa a VIII-a, 5, respectiv 3 copii. „Locurile care au fost alocate secţiei române s-au ocupat – explica inspectorul şcolar general adjunct –, pentru că şi în acest an foarte mulţi copii maghiari au dorit să studieze în limba română. Astăzi vom vedea ce facem şi cu aceşti copii. Putem suplimenta numărul de locuri sau, am avut o propunere, să realizăm o clasă de şcoală profesională pentru ei, pentru că trendul la nivelul judeţului este de a promova şcoala profesională”.

 Fără probleme cu manualele, situaţia profesorilor se va clarifica peste câteva săptămâni

Cristinel Glodeanu preciza că fiecare şcoală, cu ajutorul unei aplicaţii dedicate, a putut să comande singură manualele de care avea nevoie. Aceste manuale sunt pe drum, se livrează zilnic, astfel că în cursul săptămânii viitoare toate vor ajunge în şcoli.

În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice, ultima şedinţă de repartizare va avea loc astăzi. Şi, chiar dacă până la sfârşitul lunii, când trebuie raportate la minister numărul cadrelor didactice, mai pot exista mişcări de personal de la o şcoală la alta, chiar dintr-un judeţ în altul, Inspectoratul şcolar ne asigură că „fiecare clasă va avea un profesor, deci nu se pune problema că nu vor avea cadre didactice”. Va rămâne de văzut doar câte cadre didactice sunt calificate şi câte nu.

 Transparenţă din partea şcolilor

„Încercăm – spunea Cristinel Glodeanu – la şedinţa cu directorii să clarificăm problema transparenţei şi a vizibilităţii, astfel fiecare şcoală să aibă site funcţional, să existe pe site, conform ordinului de ministru, numărul şi lista de angajaţi, încercăm să punem şi clasele. Ne dorim să existe această transparenţă, încât fiecare om să poată să acceseze şi să vadă, pentru că, până la urmă, este o activitate publică şi care trebuie să fie cunoscută”.

 Liceul „Marin Preda”, parte dintr-un program pilot

Ministerul a decis ca în fiecare judeţ 1-2 unităţi de învăţământ să facă parte din Programul pilot O masă caldă. Din judeţul Harghita, de această şansă va beneficia Liceul „Marin Preda” din Odorheiu-Secuiesc.

 „Ne dorim să progresăm în fiecare an”

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a transmis şi un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar, în cadrul acestuia urându-le putere de muncă profesorilor care trebuie să le îndrume paşii elevilor, astfel încât, la final, să apară şi rezultatele aşteptate.

„Vreau să urez un an şcolar bun, cu multă sănătate şi putere de muncă, atât elevilor, cât şi cadrelor didactice, părinţilor care au grijă de copii, profesorilor care trebuie să le îndrume paşii. Sper, aşa cum am făcut-o şi până anul acesta, că vom reuşi să facem acest lucru (n.a. – să le îndrumăm paşii elevilor), în continuare, pentru elevii noştri din judeţ şi să găsim cele mai bune metode pentru a putea, la sfârşitul anului şcolar, să avem rezultate cât mai bune.

Trendul este unul crescător şi sper să rămână aşa, pentru că mai avem mult şi ne dorim să progresăm în fiecare an”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. I cannot tell a lie, that really hepdel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.