Luna septembrie 2019, o lună în care ITM Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 149.300 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » Luna septembrie 2019, o lună în care ITM Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 149.300 lei
Luna septembrie 2019, o lună în care ITM Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 149.300 lei

Luna septembrie 2019, o lună în care ITM Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 149.300 lei

În luna septembrie, la agenţii economici din judeţul Harghita s-a efectuat un număr de 129 de controale, 92 în domeniul relaţiilor de muncă şi 37 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. La efectuarea controalelor – după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, Daniela Bortoş, consilier juridic – au participat în medie 7 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă şi 2 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Securitatea şi Sănătatea în Muncă. Din numărul total de angajatori verificaţi, pentru neconformităţile constatate de inspectorii de muncă au fost sancţionaţi 70 de angajatori: 33 angajatori în domeniul relaţiilor de muncă, (din care 4 angajatori au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 4 persoane fără forme legale de angajare); alţi 37 de angajatori au fost sancţionaţi pentru nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În total au fost aplicate 140 de sancţiuni, din care amenzi contravenţionale în valoare de 149.300 lei. Dintre acestea, 47 de amenzi, în valoare totală de 80.300 lei, au fost aplicate în domeniul relaţiilor de muncă, iar 69 de sancţiuni în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost în valoare totală de 69.000 lei.

Dintre deficienţele constatate la controalele efectuate în cadrul Campaniilor Naţionale se impun a fi amintite: neîntocmirea contractelor individuale de muncă în formă scrisă; neacordarea repausului săptămânal conform prevederilor legale; neacordarea sporului de noapte sau de reducerea programului de muncă al angajaţilor care lucrează pe timp de noapte; transmiterea tardivă a elementelor individuale de muncă; regulamente interne incomplete; dosare de personal incomplete.

∗∗∗

În luna septembrie 2019, au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita:

  • 13 evenimente/accidente de muncă, ce sunt în curs de cercetare, în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs;
  • 83.635 de contracte active, din care cu normă întreagă 72.919, iar cu normă parţială 10.446;
  • Au fost înregistrate 11 contracte colective de muncă din totalul de 379 care sunt active. (Aurelia Iluţ)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.