Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă înainte de învestitură | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Politic » Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă înainte de învestitură
Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă înainte de învestitură

Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă înainte de învestitură

La comanda PNL,
Executat de Informația Harghitei,
Cod Mandatar 31190005

 Odată cu premierul desemnat, Ludovic Orban, am avut parte şi de o premieră în politica românească. Ludovic Orban a devenit primul premier care s-a întâlnit, înainte de votul de învestitură, cu reprezentanţii Băncii Naţionale, ai societăţii civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai patronatelor şi ai sindicatelor. Liderul PNL a dorit să identifice, împreună cu cei vizaţi, soluţii la problemele societăţii şi să pună bazele viitoarei colaborări. În 30 de ani de democraţie nici un alt premier desemnat nu a mai făcut aşa ceva.

Una din preocupările lui Ludovic Orban a fost să afle de la cei mai informaţi situaţia economică reală, după trei ani de zile în care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politică de stat. Astfel, prima vizită pe care a făcut-o Ludovic Orban a fost la Banca Naţională a României pentru o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu. Din declaraţiile părţilor a reieşit că au discutat despre situaţia economică şi evaluările care există la nivelul BNR pe acest subiect.

„PNL a fost într-o comunicare şi într-o colaborare constantă cu guvernatorul BNR şi, în general, cu echipa de experţi de la nivelul Băncii Naţionale a României”, a declarat Orban după întrevederea cu Isărescu.

Premierul desemnat are în vedere şi o relaţie strânsă cu mediul academic. Ludovic Orban s-a întâlnit şi a discutat cu preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi cu vicepreşedintele instituţiei, Victor Voicu, despre o posibilă colaborare între viitorul Executiv şi Academia Română privind buna guvernare în mai multe domenii cheie.

„În cadrul acestei întrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborări instituţionale a viitorului Guvern cu Academia Română, un for academic care poate sprijini cu expertiză şi experienţă acţiunea guvernamentală în mai multe domenii cheie, a fost mesajul liderului PNL la finalul întâlnirii.

Soluţii pentru mediul de afaceri

O atenţie deosebită a fost acordată mediului de afaceri. Premierul desemnat s-a întâlnit  cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, pentru a evalua împreună situaţia economică şi pentru un schimb de opinii legate de aşteptările mediului de afaceri de la viitorul Guvern. Potrivit datelor prezentate de CCIR, deşi sunt peste 650.000 de societăţi cu capital românesc 100%, acestea realizează o cifră de afaceri de 156 miliarde euro, prin comparaţie cu cele circa 35.000 de companii cu capital străin 100% care însumează o cifră de afaceri de 116 miliarde euro. S-au analizat mai multe posibilităţi de sprijinire a mediului de afaceri şi de sprijinire a capitalului autohton fără o discriminare a companiilor străine. Astfel, preşedintele PNL a vorbit despre facilitarea accesului pentru societăţile comerciale româneşti la lucrările şi serviciile cu finanţare publică, consultanţă şi asistenţă tehnică pentru accesul companiilor la surse private de capitalizare, eliminarea barierelor administrative de pe piaţa muncii şi încurajarea angajărilor în economia privată.

Premierul desemnat s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, condus de Florin Jianu. Aceştia au prezentat câteva dintre propunerile lor, între care o legislaţie stabilă, susţinerea diferitelor programe pentru IMM-uri, simplificarea accesului la fonduri europene pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

„De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii mi-a formulat o propunere la care deja mă gândisem, să am un soi de consiliu consultativ, care să fie format din reprezentanţii mediului de afaceri şi mediului academic”, a explicat Ludovic Orban.

Investiţie în educaţie

Educaţia este o altă prioritate a premierului desemnat, care a încercat să identifice soluţiile pe baza discuţiilor cu specialiştii în domeniu. Obiectivul PNL, anunţat de Ludovic Orban, la finalul întâlnirii cu rectoratele: „Să tindem spre alocarea a 6% din PIB (n.r. – Ministerului Educaţiei), că peste noapte nu se poate creşte atât de mult, de la un an la altul. Cu siguranţă vom creşte sumele pentru educaţie”. În cadrul discuţiei cu universităţile, premierul desemnat a abordat mai multe subiecte, cum ar fi: „Posibilitatea de a utiliza resursele financiare care le rămân universităţilor – soldurile. Dezvoltarea cercetării la nivelul universităţilor, stabilirea alocărilor în funcţie de un cost diferenţiat per/student, care să fie calculat în funcţie de tipul de universitate. Am discutat cu conducerea ASE, care şi-a arătat disponibilitatea de a participa la analize, la studii de impact, la prognoze economice având foarte multe capabilităţi pe zona economică”, a mai spus Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţii societăţii civile şi ai sindicatelor. „Paleta de probleme abordată a fost foarte largă: de la probleme din domeniul fiscal la probleme din domeniul energiei până la probleme legate de mediu, de funcţionarea sistemului de asistenţă socială şi probleme legate de educaţie şi sănătate”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul liberal a spus că PNL se va consulta cu societatea civilă înainte de luarea deciziilor în actul de guvernare.

PNL va asigura transparenţa actului de guvernare şi va respecta legea dialogului social, care presupune obligativitatea unor consultări cu partenerii sociali la nivelul guvernului, dar şi la nivelul fiecărui minister care urmează să ia decizii.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.