Eveniment de comemorare a eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, de Ziua Armatei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » Eveniment de comemorare a eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, de Ziua Armatei
Eveniment de comemorare a eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, de Ziua Armatei

Eveniment de comemorare a eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, de Ziua Armatei

Apel al organizatorilor – Asociaţia Calea neamului, Primăria Dărmăneşti şi Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – pentru cei care vor participa: să nu afişeze alte simboluri decât steagul tricolor şi să nu răspundă la eventuale provocări

Mâine, 25 octombrie, ora 17:00, de Ziua Armatei României, Asociaţia Calea Neamului din Braşov, în parteneriat cu Primăria Dărmăneşti şi Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, organizează un eveniment de comemorare a eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, pentru această manifestare au fost obţinute toate avizele necesare.

De asemenea, dr. Mihai Tîrnoveanu a făcut un apel la toţi cei care doresc să participe la acest eveniment de comemorare a eroilor de la Valea Uzului să nu afişeze simboluri de asociaţii sau partide şi să nu răspundă în nici un fel la eventualele provocări.

„Asociaţia Calea Neamului, organizatoarea manifestărilor prilejuite de Ziua Armatei de la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, şi partenerii noştri, Primăria Dărmăneşti şi Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, au hotărât ca, la acest eveniment solemn, singurul simbol afişat să fie Steagul Tricolor Românesc. Facem în acest sens un APEL FERM să NU se vină cu însemne proprii de asociaţii sau partide. Toată lumea se adună pentru Cinstirea Eroilor Armatei Române sub un singur Steag, sub Steagul pentru care ţăranii în opinci militare şi generalii lor şi-au dat sângele pe câmpul de luptă. Uniforma Militară şi Costumul Naţional Românesc sunt singurele simboluri admise alături de Drapelul Ţării. Nu se vine la Valea Uzului pentru politică sau pentru ca diferite asociaţii să-şi facă reclamă acolo; bineînţeles că şi Calea Neamului, precum şi Frăţia Ortodoxă vor veni fără însemnele proprii, vom fi în costume naţionale şi cu steaguri tricolore, ne supunem aceloraşi reguli. Din respect faţă de Jertfa Eroilor şi dintr-o minimă consideraţie faţă de eforturile depuse pentru organizarea cinstirii acestor eroi căzuţi în cruntele bătălii de la Valea Uzului în Primul Război Mondial, vă îndemnăm cu hotărâre să ţineţi cont de aceste aspecte. În aceeaşi ordine de idei, facem un apel către toată lumea care va participa la aceste manifestări să NU răspundă la nici o provocare (dacă va fi cazul) venită din partea unor extremişti maghiari. NU trebuie să le dăm apă la moară pentru ca mai apoi să pozeze în victime, desfăşurându-se propagandistic mai apoi, în stilul caracteristic. Din rândul oamenilor noştri NU se vor scanda sau afişa lozinci împotriva etniei maghiare, se va păstra pe tot parcursul manifestărilor un desăvârşit caracter solemn”, se arată în apelul către cei care doresc să participe la comemorarea de la Valea Uzului.

Într-o postare pe un site de socializare, medicul Mihai Tîrnoveanu explică şi de ce este organizată această manifestare la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. „Dacă prezenţa noastră nu se va face simţită, auzită, acolo, dacă factorii de putere din această ţară nu îşi vor da pe deplin seama că există cu adevărat o voinţă naţională pentru păstrarea Monumentului şi Crucilor ridicate în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului de către Primăria Dărmăneşti în primăvara acestui an, Monumentul şi Crucile Eroilor Români vor fi dărâmate sau mutate în alt loc. Acest lucru este cerut de către Ungaria şi de către UDMR. (…) Propaganda maghiară spune că Cimitirul de la Valea Uzului trebuie adus în <stadiul iniţial>. Propaganda se face că nu ştie că cimitirul este Cimitir Internaţional. Stadiul iniţial al acestuia NU includea nici cele 600 de cruci cu însemne ale statului ungar, nici poarta aşa-zis secuiască. Aceste lucruri au fost amplasate ILEGAL, fără nici un fel de autorizaţie, în anul 1994, după ce au fost dărâmate si aruncate la gunoi crucile celorlalţi militari de diferite naţionalităţi, inclusiv ale Eroilor Români, inclusiv monumentul de piatră ridicat de Ministerul Apărării Naţionale în anul 1995. Stadiul iniţial al Cimitirului este în 1926, când Armata Română, prin Cultul Eroilor Regina Maria a adunat osemintele tuturor militarilor de pe câmpurile de luptă de la Valea Uzului şi a făcut Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. Ridicarea celor 52 de cruci şi a monumentului de către Primăria Dărmăneşti în 2019 este o reparaţie morală şi o restabilire istorică a caracterului internaţional al acestui cimitir, maghiarizat complet în 1994 prin profanarea lui”, a scris, printre altele, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului.

Conform organizatorilor, în cadrul evenimentului de comemorare, „în memoria celor 150 de Eroi, se vor aprinde 150 de Torţe” şi vor fi citite numele a 149 de eroi căzuţi în bătălia de la Valea Uzului în Primul Război Mondial. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.