Lucrările de reabilitare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din Bălan, aproape de finalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » Lucrările de reabilitare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din Bălan, aproape de finalizare
Lucrările de reabilitare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din Bălan, aproape de finalizare

Lucrările de reabilitare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din Bălan, aproape de finalizare

Autorităţile locale din oraşul Bălan se aşteaptă ca lucrările de reabilitare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din localitate să se încheie până la sfârşitul acestui an, deşi în ultima perioadă au crescut semnificativ preţurile la materiale. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că după semnarea în luna noiembrie 2021 a contractului de execuţie a lucrărilor, se speră că acestea să poată fi finalizate anul acesta, în decembrie.

„Reabilităm Grădiniţa Floarea de colţ şi suntem la finalul execuţiei lucrărilor. Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să predăm clădirea reabilitată, cu tot cu dotările necesare pentru funcţionarea unei grădiniţe moderne”, a afirmat Gheorghe Iojiban. Acesta a precizat că până la finalizarea lucrărilor de reabilitate a clădirii, activităţile ce ţin de grădiniţă au fost mutate într-un imobil aparţinând Liceului „Liviu Rebreanu” din localitate, unde au fost amenajate spaţii speciale pentru copii.

Primarul oraşului Bălan a mai spus că din cauza creşterii semnificative a preţurilor la materiale au fost întâmpinate anumite dificultăţi în ceea ce priveşte achiziţionarea dotărilor, dar au fost luate măsurile necesare şi astfel în primele luni ale anului viitor copiii vor putea reveni în clădirea grădiniţei reabilitate.

Activităţile de reabilitare, modernizare şi echipare a Grădiniţei „Floarea de colţ” din Bălan sunt posibile datorită unui proiect depus în cadrul Programului Operaţional Regional, valoarea iniţială a contractului de finanţare fiind de peste 4,5 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii infrastructurii, a dotărilor şi a procesului educaţional în vederea creşterii gradului de participare a populaţiei preşcolare la procesul educaţional, a calităţii şi atractivităţii acestuia şi a sprijinirii unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial, la nivelul oraşului Bălan.

Printre obiectivele specifice se numără îmbunătăţirea stării infrastructurii aferente Grădiniţei „Floarea de Colţ”, prin executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirii acesteia, a căilor de acces, a instalaţiilor termice, sanitare şi electrice şi a amenajărilor exterioare, asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor sportive şi recreative, prin reabilitarea şi dotarea sălii de sport din interiorul clădirii, înfiinţarea şi dotarea mini-terenului de sport şi a locului de joacă pentru copii, în mod adecvat vârstei şi necesităţilor acestora, creşterea nivelului de dotare al unităţii de învăţământ cu mobilier, sisteme informatice şi didactice moderne, asigurarea şanselor egale pentru participarea la procesul educaţional tuturor preşcolarilor din oraşul Bălan şi zonele limitrofe, mărirea gradului de siguranţă în desfăşurarea procesului educaţional, în urma executării lucrărilor de reabilitare şi prin implementarea sistemului de securitate şi alarmei de incendiu sau îmbunătăţirea eficienţei energetice şi reducerea costurilor prin executarea lucrărilor de reabilitare termică şi utilizarea surselor neconvenţionale de energie (panouri solare).

Potrivit autorităţilor locale, beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi 159 de preşcolari şi 15 persoane angajate la Grădiniţa „Floarea de colţ”, iar cei indirecţi vor fi rudele şi aparţinătorii copiilor, precum şi membrii întregii comunităţi.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.