Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Localitățile din nordul județului nu au primit, joi, îndelung așteptatele fonduri pentru dezvoltare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Localitățile din nordul județului nu au primit, joi, îndelung așteptatele fonduri pentru dezvoltare
Localitățile din nordul județului nu au primit, joi, îndelung așteptatele fonduri pentru dezvoltare

Localitățile din nordul județului nu au primit, joi, îndelung așteptatele fonduri pentru dezvoltare

  • Reprezentanții în teritoriu ai partidelor aflate la guvernare nu au ajuns la consens în privința repartizării sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs pentru zona de nord a județului

Un milion și 23 de mii de lei au fost repartizați pentru cinci localități din nordul județului, între care și un municipiu, din cota de 6% din impozitul pe venit în 2022, însă alocarea lor a fost amânată la ședința ordinară de joi a Consiliului Județean Harghita.

În debutul ședinței ordinare, înainte de intrarea pe ordinea de zi și în dezbaterile propriu-zise, consilierul PSD Costin Hîrlav – care a depus trei amendamente în data de 11 octombrie, prin care se solicita modificarea prin majorarea sumelor propuse pentru repartizare comunei Gălăuțaș de la 100.000 de lei la 250.000 de lei, comunei Sărmaș de la 100.000 de lei la 300.000 de lei și municipiului Toplița de la 513.000 de lei la un milion de lei – a solicitat ca, în cazul în care acestea nu au fost soluționate, repartizarea sumelor din cota de 6% să fie lăsată pentru ședința următoare.

„Mai bine ne așezăm la masă, să găsim o soluție firească, dreaptă, pentru că în momentul de față sumele alocate celor trei localități sunt foarte-foarte mici, în comparație cu celelalte localități. Această repartizare din Fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Harghita, din punctul nostru de vedere, nu este justă. Din tabelul primit de la dumneavoastră, cu sumele care i se cuvin populației românești, reiese că acestea se ridică la 2.749.500 de lei în 2022; în condițiile în care în prima parte a anului am primit 1.087.000, iar acum suma propusă este de 1.023.000 de lei, deci în total 2.100.000 de lei, ar mai fi 639.000 de lei care li s-ar cuveni localităților românești. Plus că în localitățile noastre trăiește o pondere însemnată de etnici maghiari la Tulgheș, la Toplița, la Voșlăbeni, care trăiesc în armonie cu românii. Celelalte localități din zona Gheorgheni, dar și din Ciuc și Odorhei primesc de 8-10 ori mai mult”, a explicat consilierul Costin Hîrlav.

Afirmațiile și solicitarea acestuia au fost susținute și de consilierul PNL Teodor Dobrean.

„Continui cele spuse de colegul consilier județean Hîrlav Costin prin a susține și noi, ca grup PNL, această solicitare, pentru că este una din punct de vedere moral și economic – pentru că nu trebuie să fii contabil sau economist ca să îți dai seama că aceste sume sunt foarte mici alocate vizavi de numărul de locuitori, de nevoile unităților administrativ-teritoriale (UAT) de la care s-au solicitat respectivele sume modificate. Într-adevăr, sumele pentru Toplița, Corbu, pentru Gălăuțaș și Sărmaș sunt infime, față de ceea ce și-au propus domnii primarii la început de an. Au nevoie de susținere, pentru că localitățile sunt în curs de desfășurare a investițiilor pe care și le-au propus primarii și consiliile locale, gazul este vital pentru Toplița și au nevoie mai mult decât oricând de acest input din partea CJ. Oricând, acest algoritm de calcul, la nivel de discuții, a fost unul echitabil, proiectul de împărțire a acestor sume a fost echitabil, indicatorii economici au fost să zicem puși într-o direcție bună; alocarea din pix este o problemă, domnilor colegi! Trebuie să vedem nevoile UAT-urilor, să vedem unde trebuie să intervenim și, dacă domnii primari au solicitări și le-au încărcat în sistemul nostru, trebuie să le dăm crezare și să vedem ce putem face pentru ei”, a adăugat consilierul Teodor Dobrean.

De acord cu ei s-a declarat și consilierul Csillag Péter. Iar Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, i-a trimis pe liderii grupurilor politice și pe primarii din zona Gheorgheni la negocieri, în vederea obținerii consensului.

Inițial s-a propus să fie scos de pe ordinea de zi punctul referitor la repartizarea sumelor din Fondul la dispoziția CJ, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru toate localitățile și să se ia o decizie în consens, propunere votată doar de cei cinci consilieri PSD și PNL. Dar propunerea avea nevoie de 16 voturi ca să treacă, așa că a căzut.

O altă propunere a fost să fie scoase de la repartizarea sumelor localitățile pentru care s-au depus amendamente – comunele Gălăuțaș și Sărmaș, municipiul Toplița și municipiul Gheorgheni – neacceptată de majoritatea consilierilor județeni, care au optat pentru o a treia variantă, aceea de a amâna alocarea sumelor pentru localitățile din zona de nord a județului.

Reacțiile consilierilor PSD și PNL au venit ca urmare a nemulțumirilor provocate de împărțirea discreționară a sumelor din Fondul la dispoziția Consiliului Județean  Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit în bazinul Gheorgheni, demers care, potrivit primarilor din zona de nord a județului, trenează de ani buni.

La repartizarea ultimelor sume rămase în Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs pentru sprijinirea proiectelor de dezvoltare ale localităților, înaintea ședinței ordinare de joi, 13 octombrie, s-a propus spre alocare comunelor Sărmaș, Gălăuțaș, Corbu, Bilbor și municipiului Toplița în total 1,023 de milioane de lei, adică 8,8% din totalul de 11,591 de milioane de lei rămase de repartizat în acest an.

Un astfel de demers nu se justifică nici măcar în baza criteriului populației, în condițiile în care celor cinci localități din nordul județului menționate anterior, care însumează 24.668 de locuitori (27.668 de locuitori cu tot cu Tulgheș), li s-au alocat în total 1,023 de milioane de lei, sumă comparabilă cu cele repartizate joi altor localități din Bazinul Gheorgheni, precum comuna Remetea, cu o populație de 6.165 de locuitori potrivit recensământului din 2011, care a primit un milion de lei, aproape dublu față de municipiul Toplița (513.000 de lei) care numără 13.929 de locuitori; comuna Ciumani, cu 4.328 de locuitori, care a primit 900.000 de lei, orașul Borsec, cu o populație de 2.585 de locuitori, căruia i s-a repartizat suma de 800.000 de lei sau comuna Ditrău – 5.483 de locuitori – căreia i s-au alocat 700.000 de lei.

Următoarea ședință a Consiliului Județean Harghita va avea loc luni, 17 octombrie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.