Lucrările de investiţii ale Primăriei Miercurea Ciuc nu au fost afectate de criza provocată de noul coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Economic » Lucrările de investiţii ale Primăriei Miercurea Ciuc nu au fost afectate de criza provocată de noul coronavirus
Lucrările de investiţii ale Primăriei Miercurea Ciuc nu au fost afectate de criza provocată de noul coronavirus

Lucrările de investiţii ale Primăriei Miercurea Ciuc nu au fost afectate de criza provocată de noul coronavirus

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, este de părere că totuşi, în această perioadă, situaţia economică atât în România, cât şi în municipiul reşedinţă de judeţ este bună, „pentru că economia în mare parte a continuat să funcţioneze, nu neapărat sfera publică, ci partea privată a economiei”. Afirmaţia vine ca răspuns la o întrebare privind eventuale măsuri ce ar trebui luate pentru relansarea economiei locale.

Acesta a argumentat dând exemplul unităţilor de producţie din municipiu, care funcţionează deoarece nu au existat interdicţii în acest sens. De asemenea, „în ceea ce priveşte zona construcţiilor, construcţiilor de drumuri, construcţiilor civile sau alte asemenea, şantierele au mers în continuare, la foc continuu, practic nu a fost nici un moment vreo restricţie guvernamentală sau locală în această privinţă”.

Ráduly Róbert Kálmán a evidenţiat faptul că lucrările de investiţii demarate de primărie sunt în derulare, nefiind afectate. „După cum vedeţi şi la noi în oraş, sunt zeci de blocuri la care merge izolarea termică, şantiere în derulare. S-a continuat într-un ritm masiv lucrările la cartierul Spicului. S-a reluat activitatea în zona drumului de ocolire, porţiunea paralelă cu calea ferată. (…) Sunt patru unităţi de învăţământ la care, pe un program de finanţare europeană, se face modernizarea. Deci activitatea economică, cel puţin partea care putea să fie generată nemijlocit de către noi, a fost chiar forţată, am dat drumul la şantiere noi. Vedeţi, s-a făcut organizare de şantier la grădiniţa din zona Morii, vizavi de Dedeman. Deci noi am făcut eforturi susţinute ca prin investiţii să aducem bani aici. Ce înseamnă? Constructorul vine, forţa de muncă vine, primeşte bani, salariu, acei bani rămân aici, se cheltuiesc în zonă, dacă sunt firme din zonă care fac activitate constructivă”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán.

Primarul a mai spus că anumite segmente ale economiei au fost afectate şi în municipiu, la fel ca în toată ţara, cum sunt restaurantele, barurile, cafenelele, două complexe comerciale etc., „de măsurile luate de guvernul central şi nicidecum de noi, de comitetul local pentru situaţii de urgenţă”.

Edilul a precizat că „noi, ce ne-a stat în putinţă, am făcut tot, inclusiv prin a sta la dispoziţia concetăţenilor noştri, persoane fizice sau antreprenori, prin serviciile noastre online”. Conform acestuia, în această perioadă au fost eliberate autorizaţii de construire, certificate de urbanism etc., „dar în mediul online”. „Cu o singură excepţie, nu am eliberat cărţi de identitate, dar în rest am stat la dispoziţia cetăţenilor sub aceste forme şi o să le stăm în continuare tot în principal sub aceste forme şi după data de 15 mai”, a precizat primarul.

De azi începe al treilea val de dezinfecţie a scărilor şi a spaţiilor comune

În conferinţa de presă ce a avut loc ieri, după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán a declarat că începând de azi şi până joi se va desfăşura a treia dezinfectare, şi ultima, în scările de bloc şi spaţiile comune din municipiul reşedinţă de judeţ. În aceste trei zile vor fi umplute, tot pentru a treia oară, şi dispozitivele din scări cu igienizant pentru mâini. După aceasta, a continuat edilul, atribuţiile de dezinfecţie a spaţiilor comune din blocuri şi de umplere a dispozitivelor cu substanţe dezinfectante vor fi transferate asociaţiilor de proprietari.

Ieri, în municipiul Miercurea Ciuc, în carantină erau 135 de persoane, în 7 imobile, iar în izolare la domiciliu 31 de oameni. Primarul a mai spus că în Miercurea Ciuc, ieri, erau două persoane infectate cu virusul COVID-19, internate în spitalul din localitate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.