Dr. Tar Gyöngyi, DSP: „Suntem printre județele care au o situație stabilă, epidemiologic controlată, așa că stăm foarte bine” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 22 ianuarie 2023
Home » Sănătate » Dr. Tar Gyöngyi, DSP: „Suntem printre județele care au o situație stabilă, epidemiologic controlată, așa că stăm foarte bine”
Dr. Tar Gyöngyi, DSP: „Suntem printre județele care au o situație stabilă, epidemiologic controlată, așa că stăm foarte bine”

Dr. Tar Gyöngyi, DSP: „Suntem printre județele care au o situație stabilă, epidemiologic controlată, așa că stăm foarte bine”

Directoarea executivă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita a precizat, marți, că numărul pacienților activi din județ a scăzut, de vreme ce vindecările sunt mai multe decât noile cazuri infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate.

„Suntem pe un platou, de mai multe zile nu a fost niciun caz nou (de îmbolnăvire cu noul coronavirus – n.a.), așa că stăm foarte bine. (…) Avem în continuare puține cazuri, puține focare, ceea ce este foarte important. Până acum am reușit să le diagnosticăm din timp și să le izolăm, având și capacitate de diagnostic foarte mare: deja la nivelul județului funcționează patru laboratoare și în cinci ore avem diagnosticul, ceea ce ne ajută foarte mult. Nu vreau să spun că stăm cel mai bine, dar suntem printre județele care au o situație stabilă, epidemiologic controlată. Eu sunt mulțumită”, a declarat dr. Tar, prezdentând situația epidemiologică actuală.

În opinia sa, numărul redus de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 în Harghita se datorează și populației, care, „din fericire” a înțeles importanța respectării măsurilor de izolare și de distanțare socială, a respectat regulile specifice instituite, atât în domeniul civic, cât și în domeniul medical.

Directoarea DSP Harghita a declarat că se teme de anunțatele intenții de relaxare a restricțiilor începând din data de 15 mai. Potrivit acesteia, mobilitatea induce factori de risc în privința extinderii focarelor.

„Eu mă tem de această relaxare sau posibilă relaxare, deși la noi situația e bună. Dar, în apărarea și menținerea ei, eu consider că ar trebui reevaluată această decizie; am înțeles că deja s-a reevaluat. Noi, pe linie profesională, medicală nu am primit niciun fel de măsuri, pentru a ne pregăti de relaxare, cred că au fost mai mult discuții administrative. Nu comentăm, dar ne temem întotdeauna de o relaxare, pentru că, vedeți, călătoria induce niște factori de risc care, în situația actuală, au și creat aceste focare europene și reprezintă un pericol de a le extinde, dacă ar urma să se relaxeze prea repede mișcarea liberă”, și-a justificat temerile directoarea DSP Harghita.

Dr. Tar Gyöngyi a adăugat că medicii, epidemiologii, specialiștii în Sănătate Publică, alături de autorități, încearcă „din răsputeri” să mențină situația epidemiologică sub control, până la dezvoltarea unui remediu sigur sau un vaccin pentru COVID-19. „Acesta este momentul pe care încercăm să îl atingem, fără prea multe cazuri grave și victime. (…) Este o muncă imensă și în treaba asta nu putem vorbi de noroc. Mulți au spus că brazii ne apără și aerul curat, dar nu e vorba de noroc, este vorba de o muncă cumplită, iar noi chiar am pus în față munca de prevenție, față de toate celelalte nevoi, umane chiar”, a menționat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit celei mai recente informări a Instituției Prefectului, în județul Harghita au fost confirmate până în prezent 19 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Cinci dintre acestea s-au vindecat, treisprezece persoane sunt internate la spitalele din Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, sub supraveghere medicală. „Nu avem cazuri grave, nu avem pe nimeni pe aparatura de ventilație, nu avem niciun pacient Covid-19 în Reanimare, toți sunt pe secțiile de Boli Infecțioase deocamdată și sunt supravegheați și tratați de medicii noștri infecționiști”, a conchis directoarea DSP.

Din nefericire, s-a înregistrat și un deces, victima, confirmată pozitiv la SARS-Cov-2, prăpădindu-se înainte de a ajunge la spital.

Conform datelor statistice publicate marți de Grupul de Comunicare Strategică, Harghita este județul cu cele mai puține cazuri de confirmate de COVID -19 din țară.

 

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.