Lucrări de renovare la altarul triplu de pe Şumuleu-Ciuc, unde Papa Francisc va celebra, în 1 iunie, Sfânta Liturghie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 iulie 2022
Home » Religie » Lucrări de renovare la altarul triplu de pe Şumuleu-Ciuc, unde Papa Francisc va celebra, în 1 iunie, Sfânta Liturghie
Lucrări de renovare la altarul triplu de pe Şumuleu-Ciuc, unde Papa Francisc va celebra, în 1 iunie, Sfânta Liturghie

Lucrări de renovare la altarul triplu de pe Şumuleu-Ciuc, unde Papa Francisc va celebra, în 1 iunie, Sfânta Liturghie

Pregătirile pentru vizita Suveranului Pontif se desfăşoară în ritm alert. În şaua dintre Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare se lucrează la renovarea şi extinderea altarului triplu în aer liber, de unde Sanctitatea Sa Papa Francisc va oficia liturghia şi va ţine predica celebrării euharistice

Site-ul oficial al evenimentului – pontifex.ro – citându-l pe superiorul Mănăstirii Franciscane de la Şumuleu-Ciuc, Bőjte Mihály OFM, precizează că altarul, în forma sa actuală, nu îndeplineşte cerinţele vizitei papale, impunându-se executarea unor lucrări de modernizare. Ele vizează repararea tencuielii din incinta altarului, a podiumului, precum şi extinderea acestuia. Totodată, vor fi reparate acoperişul construcţiei – care va fi extins peste suprafaţa întregii scene – şi crucea apostolică ce se ridică deasupra altarului, care prezintă urme de uzură şi de degradare.

„În acest sens s-au făcut planuri (de lucrări – n.a.) care aveau nevoie de aprobarea Vaticanului. Aceste aprobări au sosit şi acum urmează să se extindă podiumul, însă, la cerinţa Vaticanului, trebuie să fie şi acoperit. Şi atunci proiectantul a gândit o structură din lemn, cu două arcuri (de cerc – n.a.) mari şi în acest moment se lucrează la fundaţia acestora, una solidă, astfel încât să reziste şi la vânt puternic. Peste structura din lemn va fi aşezată o prelată, care va acoperi în întregime locul altarului. Nu este vorba despre o extindere care va rămâne permanent aici, dar ea va rămâne o soluţie de extindere a altarului, atunci când este nevoie”, a detaliat, miercuri, preotul Csont Ede.

De asemenea, va fi modernizat şi echipamentul de sunet al altarului, iar spaţiul amenajat pentru preoţi, invitaţi şi pentru presă va fi şi el extins. Altarul renovat va deveni un amfiteatru natural, care va oferi tuturor participanţilor, care vor urmări liturghia de pe dealul de vizavi, posibilitatea de a beneficia de o vizibilitate bună. Costurile finale ale investiţiei sunt în curs de evaluare.

Altarul triplu în aer liber din şaua Şumuleului a fost ridicat în anul 1996, după planurile originale întocmite de către preotul franciscan Albert Bartók, detaliile de execuţie fiind realizate de către arhitectul maghiar Imre Makovecz. La realizarea proiectului de construcţie a contribuit şi arhitectul Ernő Bogos din Miercurea Ciuc. Construcţia are forma unui porumbel stilizat, această pasăre fiind şi simbolul Sfântului Duh.

Altarul triplu a fost ridicat pe teritoriul Mănăstirii Franciscane, acesteia revenindu-i rolul de supraveghere şi de întreţinere. De-a lungul anilor, Ordinul Franciscanilor a realizat toate reparaţiile din fonduri proprii, pentru a menţine clădirea într-o stare corespunzătoare.

Primele lucrări de renovare la altar au fost executate între 2015 şi 2016, când s-a reabilitat acoperişul, în paralel realizându-se drenajul şi izolarea construcţiei. În prezent, lucrările de reînnoire şi de modernizare se realizează după planurile arhitectului Ernő Bogos.

Sanctitatea Sa Papa Francisc va efectua, în perioada 31 mai – 2 iunie, o călătorie apostolică în România, sub genericul „Să mergem împreună!” şi va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj. În data de 1 iunie, Suveranul Pontif se va afla în Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc şi va oficia Sfânta Liturghie la altarul din şaua muntelui „sfânt”, locul celebrului pelerinaj de Rusaliile catolice, considerat de specialişti cel mai mare din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Comisia de organizare a vizitei Papei Francisc la Şumuleu-Ciuc a anunţat, în urmă cu aproximativ o săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj, că numărul persoanelor care s-au înscris pe platforma de înregistrare „a depăşit numărul de 130.000”. „Dintre aceştia, foarte mulţi sunt din ţară, din Arhidieceza de Alba Iulia şi celelalte dieceze romano-catolice. Cu trenul vor veni 25.000 de credincioşi, cu autobuzul alţi 25.000, pe jos peste 33.000 de persoane, iar alţii vor veni la Şumuleu cu motocicleta şi cu bicicleta”, au afirmat reprezentanţii comisiei de organizare.

Potrivit acestora, ca urmare a numeroaselor cereri, s-a decis prelungirea termenului de înscriere până la data de 22 aprilie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.