Lobby la Bruxelles în folosul minorităţilor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Lobby la Bruxelles în folosul minorităţilor naţionale
Lobby la Bruxelles în folosul minorităţilor naţionale

Lobby la Bruxelles în folosul minorităţilor naţionale

În vizor – situaţia actuală din Republica Moldova şi Ucraina

La şedinţa grupului PPE care a avut loc în data de 2 aprilie, la Bruxelles, au fost acceptate propunerile lui Borboly Csaba referitoare la apărarea drepturilor minoritare şi incluse în proiectul acestuia care vizează situaţia minorităţii din Ucraina. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de membru al grupului Partidului Popular European, a dat citire scrisorii adresate Comitetului Regiunilor de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. Propunerile cuprinse în documentul PPE au fost votate şi de către Comitetul Regiunilor în şedinţa plenară care a avut loc în data de 3 aprilie.

În alocuţiunea sa, preşedintele Consiliului Judeţean a surprins două aspecte: situaţia de criză din Ucraina şi care face referire la retragerea legii cu privire la limbile regionale. A solicitat ca din partea Europei să se ofere o mai mare importanţă drepturilor minorităţilor etnice şi lingvistice, punând accent pe situaţia ruşilor, maghiarilor, românilor şi polonezilor care trăiesc în Ucraina. Aceste aspecte au fost cuprinse în proiectul grupului PPE şi care a devenit parte a rezoluţiei-cadru. În cuprinsul documentului se precizează că viitorul Ucrainei trebuie să fie decis de cetăţenii ucraineni, fără ca aceştia să fie presaţi din exterior. În continuare se atrage atenţia Guvernului Ucrainei ca să respecte drepturile minorităţilor trăitoare pe teritoriul ei în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Acordul de la Helsinki şi Carta Europeană a Limbilor Regionale şi Minoritare.

Borboly Csaba a dat citire mesajului autorităţilor din Republica Moldova

În debutul scrisorii se menţionează importanţa pe care o reprezintă pentru Republica Moldova procesul de integrare în Uniunea Europeană şi posibilitatea oferită pentru desprinderea de regimul totalitar şi păşirea pe calea schimbărilor democratice, modernizării şi dezvoltării durabile. Procesul de aderare nu trebuie să fie doar o preocupare a guvernării centrale şi presupune o implicare directă, deplină şi încă de la început a tuturor părţilor interesate: guvernul central, autorităţile locale şi regionale, precum şi a cetăţenii moldoveni.

În continuare se menţionează eforturile considerabile depuse de Republica Moldova în vederea apropierii de Uniunea Europeană, modernizarea ţării şi asigurarea prosperităţii cetăţenilor. Având în vedere şi contextul politic actual din regiune se solicită urgentarea procesului de semnare a acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, monitorizarea desfăşurării procesului de descentralizare şi aplicare a autonomiei şi democraţiei locale. De asemenea, se menţionează necesitatea dezvoltării unor programe de înfrăţire instituţională dintre autorităţile locale şi regionale din Republica Moldova şi statele membre ale Uniunii Europene, ce ar putea fi realizate sub egida Comitetului Regiunilor. În acest sens se solicită evaluarea posibilităţii de încheiere unui acord de cooperare între Comitetul Regiunilor şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, sau, iniţierea, într-o primă etapă, a unui plan de acţiune.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.