Lista celor 37 de materii prime şi servicii pentru care TVA a scăzut semnificativ de la 1 august 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 28 septembrie 2021
Home » Economic » Lista celor 37 de materii prime şi servicii pentru care TVA a scăzut semnificativ de la 1 august 2016
Lista celor 37 de materii prime şi servicii pentru care TVA a scăzut semnificativ de la 1 august 2016

Lista celor 37 de materii prime şi servicii pentru care TVA a scăzut semnificativ de la 1 august 2016

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 20% la 9% pentru seminţe şi alte materii prime, precum şi pentru o serie de servicii din afacerile agricole, începând cu 1 august 2016.

Măsura, prevăzută într-un ordin al ministrului Finanţelor, de extindere a cotei reduse de TVA de 9%, se aplică următoarelor materii prime din agricultură:

  1. îngrăşăminte care se încadrează la codurile NC 3101 00 00-3105 90 80;
  2. pesticide care se încadrează la codurile NC 3808 91, 3808 92, 3808 93, 3808 99 10;
  3. seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării care se încadrează la codurile NC 0601, 0602, 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10, 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10, 1008 21 00, 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209.

Cota redusă de TVA de 9% se aplică şi pentru următoarele prestări de servicii din agricultură:

  1. Fertilizat;
  2. Arat;
  3. Discuit sau grăpat;
  4. Pregătit pat germinativ cu combinator şi modelat sol;
  5. Semănat sau plantat;
  6. Tăvălugit;
  7. Stropit, prăfuit – combatere boli şi dăunători, erbicidat;
  8. Tratarea seminţelor utilizate la înfiinţarea culturilor agricole, cu produse de protecţie a plantelor;
  9. Recoltat sau dislocat culturi;
  10. Colectarea şi balotarea materialului vegetal, prin presare în baloţi;
  11. Tocat resturi vegetale;
  12. Prăşit culturi;
  13. Executat sau deschis rigole în vederea modelării solului la legume;
  14. Nivelatul terenului agricol, prin care se asigură o suprafaţă cât mai plană terenului de cultură, prin reducerea abaterilor de microrelief provocate de celelalte lucrări agricole;
  15. Plantatul în biloane la cartof şi legume;
  16. Răritul şi decoletarea la sfecla de zahăr;
  17. Înşirat, balotat, păpuşit la tutun;
  18. Cosit;
  19. Greblat;
  20. Lucrări de însilozare şi depozitare a furajelor în ferme zootehnice;
  21. Scarificare, respectiv afânare adâncă pe soluri compactate;
  22. Desfundat terenul la adâncimi mari, pentru a favoriza creşterea rădăcinilor;
  23. Săpat gropi pentru plantarea pomilor;
  24. Tocat coarde, crengi;
  25. Lucrări de colectare, sortare, condiţionare, etichetare la legume şi fructe;
  26. Operaţiuni de montare a spaţiilor protejate, respectiv sere şi/sau solare;
  27. Curăţarea vegetaţiei nedorite şi distrugerea muşuroaielor de pe păşuni şi fâneţe;
  28. Supraînsămânţări pe pajişti, amenajare surse de apă pentru animale pe pajişti, parcelarea pajiştilor;
  29. Lucrări specifice de evacuare a dejecţiilor şi de asigurarea furajelor în sau din fermele zootehnice;
  30. Dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în fermele zootehnice;
  31. Tunsul oilor;
  32. Sortarea, marcarea şi ambalarea ouălor;
  33. Curăţatul copitelor sau ongloanelor la animale;
  34. Decolmatat sau curăţat canale de irigaţii şi/sau de desecare. (HotNews)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.