Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Liderul românilor din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev: „Autorităţile române m-au dezamăgit încă o dată!” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Politic » Liderul românilor din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev: „Autorităţile române m-au dezamăgit încă o dată!”
Liderul românilor din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev: „Autorităţile române m-au dezamăgit încă o dată!”

Liderul românilor din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev: „Autorităţile române m-au dezamăgit încă o dată!”

În urmă cu ceva timp, poate vă amintiţi, liderul comunităţii româneşti din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev, a cerut azil politic în România, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor române, ca urmare a acţiunilor repetate de intimidare şi de şicanare a sa de către cele bulgare!

Scrisoarea sa deschisă a fost imediat preluată de mass-media din România, fiind publicată pe diverse site-uri şi pe reţelele de socializare.

Zărindu-l pe Ivo la Izvoru Mureşului, unde venise pentru a participa la lucrările Universităţii de Vară, am stat de vorbă câteva minute.

– Ivo, ce s-a întâmplat după ce ai trimis autorităţilor române acea scrisoare?

– Mai nimic!

– Cum aşa?

– Păi, uite… chiar aşa! Să nu mint, am primit în scris un răspuns din partea Poliţiei Române, care m-a anunţat că nu pot lua în considerare cererea mea, întrucât scrisoarea mea n-a fost expediată din România! Actele, ziceau ei, trebuie depuse de pe teritoriul României şi nu de altundeva!

Apoi, am aflat, s-a discutat despre problema mea în Parlamentul României, unde deputatul Constantin Codreanu şi senatorul Viorel Badea, oameni care cunosc foarte bine problemele românilor din afara graniţelor, au prezentat în plen solicitarea mea, în fapt problemele românilor care trăiesc în Bulgaria. Cu alte cuvinte, aceşti doi parlamentari m-au sprijinit atât cât au putut.

– Doar atât?

– Doar atât! Dacă vreun turc care trăieşte în Bulgaria ar fi solicitat ţării-mamă, Turcia, ajutor, cred că ăia veneau în Bulgaria cu primul avion (militar), ca să-i soluţioneze problema etnicului turc!

Turcii nu-şi abandonează etnicii turci, indiferent în ce parte a lumii trăiesc ei!

– Deduc, te-ai simţit abandonat de autorităţile române…

– Nu este prima dată când România uită de noi, de cei care trăim în jurul graniţelor României. M-aşteptam ca autorităţile române să reacţioneze repede, pozitiv, fiind în joc viaţa unui român, chiar dacă acesta trăieşte la Vidin!

– Care a fost reacţia autorităţilor bulgare?

– Se comportă ca înainte, nimic nou pe „frontul” acesta!

– Mai rezişti?

– Numai Dumnezeu ştie! Momentan, mi-am depus actele pentru dobândirea cetăţeniei române la Ambasada României de la Sofia, acum vreo 5 luni, şi aştept… vremuri mai bune!

Aurel RAŢIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.