„Bălan la 50 de ani” – sărbătoarea fostului oraş minier | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Cultură » „Bălan la 50 de ani” – sărbătoarea fostului oraş minier
„Bălan la 50 de ani” – sărbătoarea fostului oraş minier

„Bălan la 50 de ani” – sărbătoarea fostului oraş minier

Zilele oraşului Bălan, sub semnul solidarităţii şi cooperării

La sfârşitul săptămânii trecute, timp de trei zile, oraşul Bălan a fost în sărbătoare. Zilele localităţii s-au desfăşurat în acest an sub egida „Bălan la 50 de ani”, pentru a marca cei 50 de ani de când urbea a fost ridicată la rangul de oraş. Timp de trei zile, locuitorii oraşului, dar şi numeroşii lor invitaţi au avut parte de un program diversificat, fiind, de asemenea, şi un bun prilej de a se aduna laolaltă prieteni, rude, români, maghiari, tineri şi bătrâni, pentru a petrece un timp plăcut împreună, după cum spuneau organizatorii. „Sărbătoarea oraşului este prilej de a ne aduna laolaltă prieteni, rude, români, maghiari, tineri şi bătrâni. Egida ediţiei din acest an – Bălan la 50 de ani – este aceea a solidarităţii şi cooperării. Am avut un număr mare de localităţi prezente la concursul de gătit, semn că fraţii noştri ne simt aproape. La competiţia de fotbal Cupa Riki au fost prezente cluburi de fotbal din toată ţara, la spectacole am avut spectatori din întreg Bazinul Ciucului. Solidaritatea şi cooperarea fac din Bălan un loc în care speranţa de mai bine pare să se materializeze. Încrederea oamenilor, solidaritatea, cooperarea produc efecte pozitive şi lucruri mari în viitorul nostru! La mulţi ani, Bălan!”, a declarat primarul oraşului, Gheorghe Iojiban.

Moment de reculegere la Troiţa Sf. Varvara, monument ridicat în memoria minerilor căzuţi la datorie

Chiar dacă manifestările au început de vineri, cu o sărbătoare câmpenească în centrul oraşului, deschiderea oficială a celei de-a XV-a ediţii a Zilelor oraşului Bălan a avut loc sâmbătă dimineaţa, odată cu slujba de pomenire, momentul de reculegere şi depunerea de coroane în memoria minerilor căzuţi la datorie. Slujbele au fost oficiate, în limbile română şi maghiară, de preoţii ortodocşi şi romano-catolic din localitate.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a spus cu această ocazie că momentul cel mai potrivit pentru deschiderea oficială a Zilelor localităţii este comemorarea minerilor care au căzut la datorie. „Cred că în astfel de momente trebuie să ne aducem aminte cu drag de bunicii, părinţii, prietenii noştri, care au căzut la datorie în mină”, a spus primarul oraşului.

Şi preotul ortodox Cristian Cristinoi a considerat că „în cadrul unui eveniment aducător de bucurie, dar şi purtător de amintiri ale noastre şi ale celor care au trăit pe aceste meleaguri, cu siguranţă că este bine-venit şi oportun să facem şi o pomenire, o aducere aminte a celor care au muncit, s-au străduit, şi-au adus contribuţia şi jertfa lor pentru zidirea şi construirea acestei comunităţi”, a spus preotul ortodox.

Acordarea primului titlu de cetăţean de onoare al oraşului Bălan

Un alt moment emoţionant, ce a avut loc după deschiderea oficială a sărbătorii urbei, a fost conferirea primului titlu de cetăţean de onoare al oraşului Bălan. Astfel, fostul mare hocheist Ioan Timaru, localnic, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Bălan, „ca semn de apreciere pentru merite deosebite în activitatea sportivă, precum şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea imaginii localităţii noastre”.

Ioan Timaru a început hocheiul în Bălan, iar de la 17 ani a fost jucătorul echipei Steaua Bucureşti. În întreaga activitate, Ioan Timaru a cucerit 13 titluri de campion naţional; 17 cupe ale României; participant de 19 ori la ediţii de campionat mondial în diferite eşaloane valorice, unde a obţinut 8 medalii cu naţionala României; 157 de meciuri la echipa naţională şi 448 de puncte, dintre care 224 goluri şi restul pase de gol. De asemenea, este golgheterul României din toate timpurile. Totodată, în anul 1999 a fost declarat maestru emerit al sportului de către Ministerul Tineretului şi Sportului, iar în 2000 şi 2001 a fost numit cel mai bun hocheist al ţării.  

Primarul oraşului a menţionat, în cadrul ceremoniei, că decizia, luată prin hotărâre de consiliu local, a fost luată pe baza unui regulament în urma rezultatelor obţinute la nivel naţional şi internaţional, deoarece „avem oameni printre noi care ne-au reprezentat cu mândrie şi astăzi sunt alături de noi, nu ne-au uitat, deşi au avut performanţe sportive remarcabile, au avut oportunităţi de a pleca din oraş şi a uita de unde provin”.

La rândul său, Ioan Timaru a mulţumit pentru acest titlu onorific şi s-a arătat onorat să primească distincţia oferită de conducerea oraşului.

Tradiţionalul concurs gastronomic

În paralel cu aceste momente, în centrul oraşului s-a desfăşurat şi tradiţionalul concurs de gătit între primării. În acest an au participat echipe din: Tomeşti, Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, Siculeni şi Ciceu. În afara concursului au mai participat, ca invitat special, o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” – Punctul de lucru Bălan, dar şi o alta care a gătit sub egida unei şcoli de şoferi. În cadrul concursului, locul I a fost ocupat de echipa din comuna Tomeşti, urmată de cele din Mădăraş şi Ciceu.

Potrivit organizatorilor, în acest an s-a încercat creşterea nivelului concursului, astfel că din juriu au făcut parte doi membri ai Ordinului cavalerilor gusturilor tradiţionale ardeleneşti.

Echipa Primăriei Bălan nu a participat la concurs, ci a gătit bucate pentru 150 de persoane. De altfel, la sfârşitul concursului toţi cei aflaţi în centrul oraşului au avut ocazia să guste, gratuit, din bucatele gătite de concurenţi.

Concerte şi programe artistice pentru toate gusturile

Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, pe scena amplasată în centrul oraşului, localnicii şi invitaţii lor au putut asista la concerte şi programe artistice pe toate gusturile. Astfel, pe parcursul celor două zile au urcat pe scenă: elevii Clubului copiilor din Bălan (spectacol de muzică şi dans); Lászlo Attila (muzică uşoară ungurească); Ansamblul Folcloric „Ördögborda” din localitate; Cora Munteanca (muzică populară românească); trupa Alb şi Negru (care a încheiat programul zilei de sâmbătă, după care a urmat discotecă în aer liber); formaţia Lasz (muzică uşoară şi lăutărească); Ansamblul Topliţeana al Centrului Cultural Topliţa; Ioan Cristian Ţăran (muzică populară) şi Cristina Blaga (muzică uşoară); Ionică Moroşanu (muzică populară); AESH – Caleidoscop Muzical; Dorian Popa.

De asemenea, sâmbătă a avut loc şi o prezentare canină, iar seara un frumos spectacol cu lasere. Duminică, cea de-a XV-a ediţie a Zilelor oraşului Bălan s-a încheiat cu un foc de artificii.

Manifestările dedicate sărbătorii fostului oraş minier au fost organizate de Primăria şi Consiliul local Bălan.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări pentru domnul Timaru! Merită cu prisosință acest titlu de onoare. Dar, cred că mai este un om căruia ar trebui să i se acorde acest titlu: fostul director al I.M.Bălan, Attila Racz. (Dacă nu i s-a acordat, deja!). Poate mai sunt și alții, dar acesta a fost unul dintre oamenii de bază ai mineritului din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.