Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Liderul PNL Harghita: Este imbucurător că maghiarii din România nu au votat semnificativ cu Jobbik; trebuie luate măsuri împotriva extremismului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Politic » Liderul PNL Harghita: Este imbucurător că maghiarii din România nu au votat semnificativ cu Jobbik; trebuie luate măsuri împotriva extremismului
Liderul PNL Harghita:  Este imbucurător că maghiarii din România nu au votat semnificativ cu Jobbik; trebuie luate măsuri împotriva extremismului
Stelu Platon - primarul municipiului Toplița

Liderul PNL Harghita: Este imbucurător că maghiarii din România nu au votat semnificativ cu Jobbik; trebuie luate măsuri împotriva extremismului

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, apreciază faptul că maghiarii din România nu au votat semnificativ cu partidul de extremă dreapta Jobbik, la alegerile parlamentare din Ungaria şi crede că măsurile luate de autorităţile române împotriva unor persoane acuzate de extremism sunt binevenite.

Liderul liberalilor harghiteni a declarat că mesajele naţionaliste şi extremiste prind în perioade de criză, dar este îmbucurător că etnicii maghiari cu dublă cetăţenie nu au preferat Jobbik, la alegerile parlamentare din Ungaria.

„E de notorietate faptul că nu numai Jobbik, ci şi FIDESZ au un mesaj politic de revizuire a tratatului de la Trianon. Şi, sigur, într-o ţară cu probleme economice şi într-o Europă cu probleme economice, prind astfel de mesaje naţionaliste, chiar duse spre extremism. Un lucru îmbucurător este că Jobbik nu a fost votat semnificativ de către alegătorii maghiari din România, care au participat la votul din Ungaria. Asta pe mine, personal, m-a bucurat şi mi-am dat seama că, totuşi, cetăţenii români de etnie maghiară din Transilvania nu au fost prostiţi în aşa mare măsură de mesajele extremiste ale partidului Jobbik”, a precizat liderul PNL Harghita, Stelu Platon.

Acesta a opinat că, în perioada următoare, se va intensifica activitatea Jobbik în Transilvania, în contextul în care sunt tot mai prezente solicitările privind acordarea autonomiei teritoriale a maghiarilor din Secuime, iar în acest context autorităţile române trebuie să ia măsurile care se impun.

„În mod cert, în perioada ce urmează, Jobbik-ul îşi va intensifica activitatea în Transilvania, asta pentru că deja sunt o voce puternică în Ungaria şi, din păcate, credem că vor avea un cuvânt important de spus în Parlamentul Europei (…) şi e clar că vor agita apele în Transilvania. Mai ales că autonomia Ţinutului Secuiesc nu este un subiect închis. Este în lucru, aşa cum este de foarte mulţi ani. UDMR nu îşi manifestă simpatia pe faţă, dar nu au o atitudine clară faţă de manifestările celor de la Jobbik, aşa că ne aşteptăm ca în perioada următoare astfel de manifestări să fie şi mai vizibile şi atunci este evident că instituţiile statului român trebuie să se comporte ca atare”, a declarat Stelu Platon.

Acesta a adăugat că sunt fireşti măsurile luate de autorităţile române împotriva unor cetăţeni maghiari acuzaţi de manifestări extremiste.

„Evident că sunt măsuri fireşti, în fond membri ai partidului Jobbik au avut, în perioada din jurul datei de 15 martie, manifestări inacceptabile într-un stat de drept şi măsurile sunt perfect justificate din partea Guvernului României”, a conchis liderul PNL Harghita.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Mikola Béla, lider al organizaţiei Noua Gardă Ungară, este indezirabil şi nu va mai putea intra pe teritoriul României pentru o perioadă de cinci ani. Pe 18 martie, Ministerul Afacerilor Interne a decis interzicerea pătrunderii în România a patru cetăţeni maghiari pe o perioadă de un an, respectiv Tyrityan Zsolt, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva Győrgy Gyula, membru Jobbik, Szavay István, membru Jobbik, şi Mikola Béla, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară.

„Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”, susţinea MAI.

De asemenea, autorităţile române aveau în vedere şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic pe teritoriul României astfel de acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.