Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Miercurea-Ciuc:Lansarea în premieră naţională a volumului „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orbán şi o obsesie asumată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură »
La Miercurea-Ciuc:
Lansarea în premieră naţională a volumului „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orbán şi o obsesie asumată
<h5><i>La Miercurea-Ciuc:</i></h5>Lansarea în premieră naţională a volumului „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orbán şi o obsesie asumată

La Miercurea-Ciuc:
Lansarea în premieră naţională a volumului „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orbán şi o obsesie asumată

  • Romeo Couţi, coordonatorul publicaţiei: Volumul „nu reprezintă altceva decât o opţiune de informaţie inclusiv pentru comunitatea de secui”
  • Lansarea din 15 martie a stârnit şi controverse, iniţial evenimentul fiind programat la biblioteca judeţeană, însă cu mai puţin de două zile înaintea manifestării instituţia din Miercurea-Ciuc a transmis că nu mai oferă spaţiul

Câteva zeci de persoane au participat miercuri, 15 martie, în municipiul Miercurea-Ciuc, la evenimentul de lansare în premieră naţională a unui volum de anvergură: „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orbán şi o obsesie asumată, coordonat de Romeo Couţi şi apărut la Editura Creator. Lansarea s-a realizat în cadrul unui eveniment deosebit organizat de filiala Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Volumul este rezultatul unor interviuri realizate de Romeo Couţi, experimentat jurnalist de la TVR Cluj, cu specialişti de prestigiu în problematica maghiară din domenii relevante: politică externă, intelligence, diplomaţie şi mass-media.

La lansarea de la Miercurea-Ciuc au fost prezenţi, alături de coordonatorul cărţii, şi doi dintre contributorii volumului: dr. Alexandru Ghişa, istoric şi diplomat, şi prof. univ. dr. Tudor Păcuraru, col. SRI (r).

Volumul aduce în atenţia publicului personalitatea carismatică, dar şi controversată a lui Viktor Orbán, premierul Ungariei.

Coordonatorul cărţii, Romeo Couţi, referindu-se la titlul cărţii, a explicat că de la simbolul „Lebedei negre” din baletul lui Ceaikovski până la fenomenul „Lebăda Neagră” a economistului libanezo-american Nassim Nicholas Taleb, cititorul îşi poate imagina orice despre personalitatea liderului politic de la Budapesta.

Acesta a arătat că volumul este în primul rând un proiect jurnalistic, în care se propune o abordare care să fie destinată opiniei publice. Coordonatorul volumului a explicat că acest proiect jurnalistic a început de la o emisiune de analiză realizată anul trecut după alegerile din Ungaria, împreună cu col. (r.) Tudor Păcuraru şi prof. univ. dr. Alexandru Ghişa. Era vorba despre o analiză pe politică externă a ceea ce va însemna Guvernarea Orbán în relaţia cu România. „În mod paradoxal (…) această emisiune, din motive încă necunoscute, nu a mai intrat pe post”, a spus Romeo Couţi, care a precizat că acesta a fost motivul pentru care s-a convenit scrierea unei cărţi, deoarece „poate fi foarte greu cenzurată”.

„Este un produs jurnalistic. Vreau să mulţumesc întregii echipe care a lucrat la acest proiect, în primul rând pentru încrederea pe care a avut-o în ideea de a crea un produs jurnalistic care să profileze portretul unui personaj politic, care face foarte mult rău României, care umileşte România, vine în această ţară şi se comportă absolut abuziv în ciuda unei apatii şi politici defensive a Bucureştiul. Este o carte care oferă o opţiune de informaţie inclusiv pentru comunitatea de secui de aici. Faptul că politica UDMR-ului, a FIDESZ-ului, a Budapestei de a menţine o comunitate de secui într-o zonă de subinformare şi manipulare pe mesaje clar controlate s-a demonstrat prin faptul că această conducere a judeţului a fost foarte deranjată de prezentarea acestei cărţi, care nu reprezintă altceva decât o opţiune de informaţie inclusiv pentru comunitatea de secui, care într-adevăr ar vedea o altă faţă a acestui politician, Viktor Orbán, e adevărat foarte generos cu finanţările în anumite zone din Transilvania”, a spus coordonatorul volumului.

Cum a avut loc această schimbare a dlui Viktor Orbán?

Col. (r.) Tudor Păcuraru, analist de intelligence, a vorbit de poziţia duplicitară a Ungariei condusă de Viktor Orbán, care „va atrage efecte negative asupra tuturor partenerilor ei din NATO şi UE” şi a propus în carte două explicaţii.

„Poporul maghiar a avut o experienţă istorică cu ruşii, cu puterea de la Moscova. (…) Poporul  maghiar nu a fost singurul care a avut probleme cu puterea moscovită. Au avut şi cehoslovacii, şi nu i-au uitat. Au avut şi polonezii probleme mari, şi nu i-au uitat. Am avut şi noi probleme destule, şi nu i-am uitat. Fraţii din Republica Moldova au avut probleme şi nu i-au uitat. Numai dl Viktor Orbán: pacea şi prietenia. Ce s-a întâmplat cu dânsul? În 1988-1989 dl Viktor Orbán se manifesta ca un om normal, în sensul afară, afară, cu ruşii din ţară.Da, avea dreptate. Practic, la acel moment Ungaria era sub o ocupaţie represivă, o dictatură sponsorizată de dinafară, un fel de Belarus de astăzi. Atunci ce s-a întâmplat că acum a dat-o la întors? Acum în Ucraina se întâmplă acelaşi lucru care se întâmpla în Ungaria în 1956, adică au intrat cu trupe de elită şi cu tancurile, dar acum Moscova este personajul pozitiv şi ucrainenii ar trebui să accepte ceea ce nu au acceptat maghiarii în 1956. Cum a avut loc această schimbare a dlui Viktor Orbán?”, a spus col. (r) Tudor Păcuraru, precizând că Viktor Orbán, „pe care îl consideram un politician realist”, pune Ungaria într-o situaţie fără ieşire.

„Dacă câştigă ucrainenii, nu o să-l ierte patru generaţii (…) Ungurii şi-au făcut nişte duşmani de moarte. Pentru ce? Pentru un fular cu Ungaria Mare? E ridicol. (…) Dacă câştigă ruşii, vor avea frontieră cu Rusia. Ungaria în frontierele sale nu poate fi apărată. Nu e o opţiune win-win, e o opţiune lose-lose”, a afirmat col. (r.) Tudor Păcuraru.

Conform acestuia, în carte a încercat să dea două explicaţii. Una dintre ele este că „dl Orbán e constrâns de trecutul lui să ia aceste decizii”, cu referire la faptul că „există date şi informaţii că dl Orbán ar putea fi un Petrov al Ungariei”. A doua ipoteză se referă la faptul că „e vorba de o enormă spălare de bani”, referindu-se la ajutorul financiar acordat de FIDESZ comunităţilor maghiare din România.

Analistul a explicat şi de ce îi pasă şi trebuie să ne pese despre situaţia din Ungaria. „Îmi pasă pentru că şi destinul României este implicat în destinul Ungariei. Suntem ţări nu numai vecine, ci şi aliate. Pentru noi ar fi catastrofal dacă Ungaria ar înregistra o prăbuşire într-un sens sau altul. Sper să nu se întâmple. Sper ca poporul maghiar să se trezească şi de data aceasta înainte de a ajunge la capătul mosorului”, a subliniat col. (r) Tudor Păcuraru.

Opinia publică din România va afla din această carte o serie de lucruri care nu s-au spus, nu se spun şi sunt neglijate

La rândul său, prof. univ. dr. Alexandru Ghişa, care a activat ca diplomat în Ungaria între anii 1987 şi 1989 şi 2000-2005, a arătat că în timp ce publicul din Ungaria ştie foarte multe despre România, în România se ştie foarte puţin din ceea ce se întâmplă în Ungaria. „Pe mine mă bucură apariţia acestei cărţi. De ce? O consider o cărămidă în construcţia relaţiei româno-ungară. Deci opinia publică din România va afla din această carte o serie de lucruri care nu s-au spus, nu se spun şi sunt neglijate. Nu înţeleg de ce”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Ghişa.

Acesta a evidenţiat că în relaţiile politico-diplomatice de peste 100 de ani dintre România şi Ungaria au fost doar două perioade faste, şi anume atunci când liderii celor două state s-au înţeles. E vorba despre relaţia dintre Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Kádár János, între 1956, după Revoluţia din Ungaria, şi 1965, până la moartea lui Dej. Şi au mai fost relaţii bilaterale pozitive între 2002 şi 2004, când la conducerea celor două ţări erau premierii socialişti Adrian Năstase şi Péter Medgyessy. În această ultimă perioadă, în 29 noiembrie 2002 a fost semnată o Declaraţie privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolului XXI, de care lumea a cam uitat.

Însă odată cu anul 2010, când Viktor Orbán a câştigat alegerile în Ungaria, s-a pus capăt trendului pozitiv în relaţiile României cu Ungaria.

A defini acest eveniment – o lansare de carte, un eveniment cultural prin definiţie – ca fiind politic consider că este cel puţin grăbit

Preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Col. (r.) Claudiu Dăbău, a explicat că volumul a stârnit foarte multe controverse, chiar înainte să aibă loc lansarea. „Controverse care din punctul meu de vedere nu sunt neapărat fundamentate în condiţiile în care acest volum a văzut lumina tiparului înainte cu o săptămână”.

Conform acestuia, iniţial evenimentul fusese programat a se desfăşura la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc, obţinându-se acordul pentru organizarea acestei manifestări. „Însă luni seara, din motive pe care directorul mi le-a exprimat printr-un SMS scurt, din motive considerate politice, această manifestare nu a mai putut avea loc în acea locaţie. Din punctul meu de vedere, a defini această manifestare a fi politică este puţin precipitată pentru că asociaţia noastră nu are un caracter politic, eu nu sunt aliniat politic. A defini acest eveniment – o lansare de carte, un eveniment cultural prin definiţie – ca fiind politic consider că este cel puţin grăbit. Şi a judeca acest eveniment doar prin prisma unei imagini, a unei coperte, fără a putea să parcurgi interiorul – care vă asigur că merită citit – mi s-a părut uşor deplasat”, a explicat col. (r.) Claudiu Dăbău.

Totuşi, la finalul manifestării, lăsând deoparte această controversă, preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a concluzionat că evenimentul a fost unul reuşit. „Lansarea de carte a fost o reuşită, evenimentul cultural, de înaltă ţinută, oferind prin vocea invitaţilor şi a co-autorilor volumului noi perspective de înţelegere asupra politicilor duse de liderul ungar Orbán Viktor în actualul context regional şi european, cauzat de războiul din Ucraina. În cadrul evenimentului, accentul a fost pus pe relevarea unor mecanisme care pot explica unele dintre evoluţiile din zonă, lăsând, apoi, posibilitatea cititorilor de a trage propriile concluzii. Manifestarea s-a derulat în condiţii de normalitate, în prezenţa unui public interesat, care a şi achiziţionat, la final, volumul menţionat”, a conchis col. (r.) Claudiu Dăbău.

Cartea „Lebăda neagră de pe Balaton” – Viktor Orban şi o obsesie asumată, apărută la editura Creator, va fi prezentată la Cluj-Napoca în data de 23 martie 2023 şi la Bucureşti în 6 aprilie 2023.

Consemnare de Şt. Pătrîntaş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.