Lansare apel de finanţare pentru mediul privat din Regiunea Centru prin Programul Regiunea Centru 2021-2027 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Economic » Lansare apel de finanţare pentru mediul privat din Regiunea Centru prin Programul Regiunea Centru 2021-2027
Lansare apel de finanţare pentru mediul privat din Regiunea Centru prin Programul Regiunea Centru 2021-2027

Lansare apel de finanţare pentru mediul privat din Regiunea Centru prin Programul Regiunea Centru 2021-2027

  • Cu un buget de peste 80 milioane euro disponibili se pot finanţa investiţii tehnologice

Un nou apel de finanţare este lansat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul „Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027. Cu un buget de peste 80 milioane euro disponibili pot fi finanţate întreprinderile ce depun solicitare de finanţare în cadrul Intervenţiei 1.4.1. – Investiţii tehnologice în IMM-uri. Solicitanţii din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu vor avea în vedere ca cererea de finanţare să cuprindă, în mod obligatoriu, o investiţie iniţială în active corporale (construire, extindere, dotare cu active corporale) la care se pot adăuga şi activităţi de instruire a angajaţilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis de ADR Centru, apelul de proiecte este de tip competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare. Cererile de finanţare depuse trebuie să aibă o valoare minimă a asistenţei financiare nerambursabile solicitate de 250.000 euro şi o valoare maximă a acesteia de 1.500.000 euro. Alocarea financiară corespunzătoare acestui apel este de 81.016.706 euro, din care sprijin FEDR 68.864.200 euro şi 12.152.506 euro finanţare de la bugetul de stat. Având în vedere faptul că în cadrul prezentului apel de proiecte se aplică o schemă de ajutor de stat şi de minimis, solicitanţii de finanţare vor avea în vedere intensitatea maximă admisă, conform ratelor de co-finanţare aplicabile cheltuielilor eligibile. Pentru mai multe informaţii referitoare la activităţile eligibile, Ghidul Solicitantului şi alte informaţii accesaţi link-ul: https://www.regiocentru.ro/1-4-1-investitii-tehnologice-in-imm-uri.

Cererile de finanţare pentru toate priorităţile de investiţii lansate în cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicaţia electronică MySMIS2021/2021+. Experţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din cadrul Serviciului Helpdesk pot oferi gratuit informaţii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum şi îndrumare şi consiliere pentru pregătirea cererii de finanţare. Pot fi contactaţi pe adresa de e-mail helpdesk@adrcentru.ro sau printr-un mesaj către Biroul de Informare ADR Centru completând formularul de solicitare de informaţii disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii.

„Această prioritate este una dintre cele care va avea cea mai bună dinamică de implementare şi absorbţie. Spun asta pentru că susţinerea firmelor private este şi va rămâne o prioritate de finanţare pentru noi, iar încă de la începuturile activităţii noastre ştim că mediul de afaceri este foarte interesat de atragerea fondurilor europene nerambursabile.

În sprijinul acestei afirmaţii vin datele statistice. Dacă în perioada primilor ani de după aderarea la Uniunea Europeană am finanţat 233 de companii cu mai mult de 82 milioane euro prin POR 2007-2013 şi peste 800 de entităţi de drept privat cu mai mult de 320 milioane euro prin POS CCE 2007-2013, în perioada de programare care se încheie acum am susţinut dezvoltarea a 715 firme mici şi mijlocii, cu mai mult de 330 milioane euro. În tot acest timp au fost create în Regiunea Centru peste 10.000 locuri de muncă, fiind menţinute în activitate de trei ori mai multe.

Acum, prin Programul «Regiunea Centru» 2021-2027, avem alocat un buget total cumulat de aproape 300 milioane euro pentru sprijinirea mediului de afaceri, din care acum lansăm primul apel de proiecte, în valoare de peste 81 milioane euro. Acesta se adresează companiilor care vor să se dezvolte prin investiţii în active corporale şi necorporale pentru procese de producţie ecologice şi utilizarea eficientă a resurselor. În acest domeniu există deja o foarte mare cerere iar piaţa şi mediul economic din Regiunea Centru aşteaptă actuala sesiune de depunere de proiecte pentru a creşte competitivitatea firmelor din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.