La Tusványos: Scopul prost mascat al politicii ungare este revizuirea Trianonului prin intermediul şi cu mâna Uniunii Europene | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Politic » La Tusványos: Scopul prost mascat al politicii ungare este revizuirea Trianonului prin intermediul şi cu mâna Uniunii Europene
La Tusványos: Scopul prost mascat al politicii ungare este revizuirea Trianonului prin intermediul şi cu mâna Uniunii Europene

La Tusványos: Scopul prost mascat al politicii ungare este revizuirea Trianonului prin intermediul şi cu mâna Uniunii Europene

Dar „UE nu a fost construită pentru a răzbuna o istorie demult trecută”, afirmă fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu

Miercuri, în prima zi a Universităţii de Vară Tusványos, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună.

În cadrul dezbaterii despre viitorul Europei, Németh Zsolt a spus că este foarte important şi rolul pe care îl au comunităţile naţionale din Europa care, prin existenţa lor, fac parte din proiectul european şi a făcut referire la iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, care îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei a spus că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect la problema Trianon, pentru că altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, arătând că aceste comunităţi naţionale există din cauza unor astfel de moşteniri istorice, iar statele naţionale trebuie să găsească o soluţie comună.

„Este vorba, printre multe altele, şi despre Trianon şi dacă acest proiect european nu reuşeşte să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre nici un proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon şi trebuie să găsim împreună o soluţie. Pentru că aceste comunităţi şi multe alte comunităţi există tocmai din cauza acestor (…) moşteniri istorice. Şi noi, statele naţionale, trebuie să găsim o soluţie comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre şi tocmai noi suntem prezenţi la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluţii şi este foarte clar că trebuie ca fiecare ţară, fiecare stat să-şi definească poziţia faţă de această regiune a Europei Centrale şi de Est”, a declarat Németh Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Prezent la dezbatere, fostul premier al României şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat pentru Agerpres, referindu-se la afirmaţiile lui Németh Zsolt, că Uniunea Europeană nu a fost construită pentru a răzbuna istoria, ci este un proiect care construieşte pacea, iar privirile blocate în trecut nu duc spre viitor.

„Eu cred că UE nu a fost construită pentru a răzbuna o istorie demult trecută şi, sigur, pentru toate naţiunile europene, traumatică. Cele două mari conflagraţii mondiale au lăsat urme adânci în memoria istorică a tuturor statelor europene şi nu numai. Eu cred că proiectul UE nu e un proiect care răspunde istoriei decât într-un singur fel: să nu o mai repetăm. Este un proiect care construieşte pacea şi care în egală măsură nouă, celor care am fost sub regimuri totalitare, ne-ar garanta că aproape 60 de ani de comunism, de exemplu, nu s-ar mai putea repeta. Nu cred că privirea blocată în trecut va putea vreodată duce spre viitor. Există o tentaţie de a judeca viitorul revendicând trecutul, nu acolo se află, însă, sămânţa bună a proiectului european. Proiectul european a pornit de la un paradox: două naţiuni care au fost în conflict continuu pentru sute de ani de zile, Franţa şi Germania, au depăşit printr-un efort de voinţă, asumat politic şi apoi asumat la nivelul tuturor cetăţenilor acestor ţări şi celorlalte, apoi, faptul că nu trecutul va construi viitorul şi că viitorul se clădeşte de la un moment în care numitorul comun este buna înţelegere, pacea şi prosperitatea comună, aceasta este UE”.

La dezbaterea cu tema „Europa, încotro?”, care a avut loc tot miercuri la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că „oprirea extinderii UE este, în opinia mea, o mare greşeală strategică. Europa nu poate funcţiona cu pete albe. Până când geografia continentală nu se va suprapune perfect peste graniţele UE, nu vom avea o Uniune Europeană suficient de funcţională pentru a-şi face sieşi, pentru a-şi oferi sieşi soluţii la problemele prin care trece. Nu cred că avem cum imagina UE, indiferent ce argument folosim – cultural sau istoric sau lingvistic – fără sârbi, fără naţiunile balcanice, fără Republica Moldova, nu cred că se poate întâmpla aşa ceva. UE are această vocaţie de a se extinde până într-acolo unde corpul nostru comun de valori este complet împărtăşit. Şi nu a mai rămas mult, mai trebuie doar curaj”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Domnule Nemeth, Europa și-a spus cuvântul prin Trianon și nu și-l schimbă! Națiunile europene, în afară de unguri, nu pun în discuție ceea ce s-a hotărât la Trianon. Abia atunci s-a făcut dreptate tuturor. Nu mai provocați zilnic pe cei nemulțumiți, adică pe unguri, împotriva celorlalți. Vedeți-vă de țara dvs. și lăsați România să-și vadă de treaba ei. Și UE de treaba ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.