La Topliţa – Ludovic Orban, preşedintele principalului partid de opoziţie: trei deputaţi PNL au semnat sesizarea adresată CCR privind Codul administrativ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Politic » La Topliţa – Ludovic Orban, preşedintele principalului partid de opoziţie: trei deputaţi PNL au semnat sesizarea adresată CCR privind Codul administrativ
La Topliţa – Ludovic Orban, preşedintele principalului partid de opoziţie: trei deputaţi PNL au semnat sesizarea adresată CCR privind Codul administrativ

La Topliţa – Ludovic Orban, preşedintele principalului partid de opoziţie: trei deputaţi PNL au semnat sesizarea adresată CCR privind Codul administrativ

Unul dintre actualele subiecte de mare interes pentru populaţia din zonă este noua formă a Codului administrativ care îi va afecta pe locuitorii din Harghita, Covasna şi Mureş. Este vorba de acele prevederi care ar forma din limba minorităţilor, în speţă cea maghiară, una oficială, iar româna ar putea trece pe plan secund în instituţiile publice.

Ludovic Orban a fost sâmbătă în Topliţa – acceptând invitaţia preşedintelui filialei harghitene, Sebastian Buzilă, şi a primarului Stelu Platon – de a participa la zilele municipiului. Cu această ocazie, sâmbătă, preşedintele Partidului Naţional Liberal a avut şi o întâlnire cu membrii filialei, în cadrul acesteia vorbind, printre altele, şi despre poziţia pe care partidul o are faţă de Codul administrativ, despre relaţia pe care o va avea cu celelalte formaţiuni politice „pentru a împiedica relele generate de PSD”, dar şi despre probleme cu care se confruntă administraţia locală.

Întrebat în cadrul conferinţei de presă despre poziţia pe care PNL o are faţă de Codul administrativ, Ludovic Orban spunea că „decizia Biroului Administrativ a fost de a nu susţine Codul administrativ” şi că „este deja atacat (la Curtea Constituţională – n.a.) de mai multe grupuri parlamentare, o sesizare care a fost semnată şi de trei deputaţi ai PNL”.

În ceea ce priveşte relaţia pe care partidul o va avea cu celelalte formaţiuni politice din opoziţie, acesta spunea că va fi una de „colaborare, de dialog, de coordonare a eforturilor, pentru a împiedica, atât cât e posibil, relele generate de PSD şi în cazul în care vom avea nevoie, după alegerile parlamentare, vom colabora într-o formulă de guvernare”.

Speranţe în ceea ce priveşte atribuirea licenţei de distribuire a gazului în Topliţa

Un alt subiect discutat la Topliţa a fost cel legat de problemele cu care se confruntă autorităţile locale. Primarul municipiului a amintit despre ghidul de absorbţie a fondurilor europene pentru reabilitarea blocurilor. Referitor la acest ghid, Ludovic Orban spunea că „a fost, practic, aproape imposibil de aplicat şi, practic, a redus rata absorbţiei şi numărul de potenţiali beneficiari, din cauza celor de la guvernare, din cauza funcţionarilor care scriu aceste ghiduri şi care nu au nici o legătură cu realitatea”.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca partidul să-i sprijine pe cei din teritoriu, Orban spunea că soluţia este prin preluarea anumitor probleme formulate de primari şi interpelând miniştrii care nu îşi fac datoria.

La rândul său, preşedintele PNL Harghita a amintit de problema gazului în Topliţa, precizând că modificările legislative iniţiate de PNL ar putea face ca municipiul să aibă gaz.

Referindu-se la această problemă – mai mult la cea naţională şi mai puţin la cea locală – Ludovic Orban afirma că partidul pe care-l conduce a susţinut amendamentele la Legea energiei şi gazului, care făcea să se revină la situaţia din 2011, atunci când autorităţile locale aveau posibilitatea de a înfiinţa distribuţii locale de gaz, fie ca serviciu public al localităţii, fie sub formă de concesiune către firme private, care să introducă reţeaua de gaz şi, ulterior, să administreze reţeaua.

„E una din marile probleme pe care le are România şi care ne arată cum şi-a bătut joc PSD-ul de cetăţenii români – spunea preşedintele PNL. România este, cred, ţara din UE care are cele mai mari zăcăminte de gaz natural. Cu toate acestea, numai 35% din populaţia României este racordată la reţeaua de gaz. Vă dau procentul din Ungaria, care nu prea are (resurse de – n.a.) gaz: 90% la sută din populaţie e racordată la reţeaua de gaz. Din 2012, de când a revenit la putere PSD-ul, practic s-a modificat legea şi, fiind competenţa Ministerului Economiei, practic din momentul respectiv în nici o localitate nu s-a mai înfiinţat nici o distribuţie de gaz. (…) Sperăm că după această modificare, Ministerul Economiei şi companiile de gaz – Transgaz şi Distrigaz – să nu mai pună beţe în roate autorităţilor locale, ci, dimpotrivă, să sprijine toate autorităţile care vor să înfiinţeze distribuţii locale de gaz”.

∗∗∗

Scriind de mai mult timp despre situaţia gazului în municipiul de pe Mureşul Superior şi ştiind că problema se putea rezolva de mai mulţi ani, printr-o reziliere de contract, l-am întrebat pe Ludovic Orban ce a făcut în această privinţă PNL atunci când era la guvernare.

„Asta a fost acum o sută de ani, după ce am plecat noi de la guvernare a venit dl Platon primar”, a răspuns Ludovic Orban.

Într-adevăr, problema gazului în Topliţa datează din 2010, atunci când magistrala a ajuns la marginea municipiului. Atunci a fost semnat un contract de distribuţie între Ministerul Economiei şi o firmă din Harghita, dar lucrările au stagnat. Pentru că termenul de finalizare a reţelei a fost prelungit la 151 de luni, totul cădea în sarcina ministerului pentru a găsi o modalitate de a rezilia contractul.

De atunci nu au trecut „o sută de ani”, ci numai vreo 8, iar în aceştia aproape 2 ani (între 2012-2014), PNL s-a aflat la guvernare alături de PSD, formând alianţa USL…

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.