Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La SJU Miercurea-Ciuc, conduita terapeutică folosită începe să dea rezultate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » La SJU Miercurea-Ciuc, conduita terapeutică folosită începe să dea rezultate
La SJU Miercurea-Ciuc, conduita terapeutică folosită începe să dea rezultate

La SJU Miercurea-Ciuc, conduita terapeutică folosită începe să dea rezultate

Secretul? Colaborarea… interdisciplinară!

De o vreme încoace, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc se întâmplă ceva şi e de bine, dovadă că mulţi dintre tinerii medici ajunşi aici, aici au rămas, numărul lor fiind net favorabil celor care au ales să lucreze în străinătate pentru un salariu mai bun, sau numărul celor care s-au retras mai aproape de locurile natale…

– Greşesc, domnule dr. Demeter Ferenc? Sunteţi managerul unităţii şi în această calitate cu certitudine îmi puteţi oferi răspunsul corect.

– Nu greşiţi pentru că, din fericire, în ultimii patru ani ne-au venit mulţi medici tineri, specialişti în specialităţi deficitare sau chiar în specialităţi noi precum chirurgie toracică, neurochirurgie sau alergologie. Ne-am bucurat, desigur, dar am considerat că este necesar să le oferim, pe lângă lefurile care ştim cum sunt în sistemul de sănătate românesc, şi altceva. Cu acest gând ne-am adresat Consiliului Judeţean Harghita, unde am găsit înţelegere deplină şi iată rezultatul: 12 locuinţe de serviciu noi, care au şi fost repartizate. Acum, din fericire, la o distanţă nu foarte mare în timp, constatăm că nu au fost suficiente…

O luaţi, cu alte cuvinte, de la capăt. Aveţi acum incomparabil mai mulţi medici tineri specialişti, cărora le oferiţi condiţii bune în plan profesional, dar nu mai aveţi posibilitatea de a le oferi, să spun aşa, şi o casă a lor.

– Vă înşelaţi, avem, întrucât s-a luat decizia să cumpărăm apartamente de bloc, de preferat în apropierea spitalului. Nu vorbesc despre locuinţe de lux, ci despre locuinţe acceptabile sub aspectul confortului, la un preţ la fel de acceptabil.

– Există o limită de sumă pe care nu trebuie să o depăşiţi?

– Nu, dar există o comisie al cărei principal scop este acela de a achiziţiona locuinţe în condiţii de corectitudine absolută, la costuri de bun simţ, care să corespundă standardelor pe care le-am impus: suprafaţă, confort, distanţă faţă de spital şi chiar estetică.

Comisia despre care vă vorbesc, constituită la nivelul spitalului, are în componenţă nouă persoane, responsabili din diverse domenii, începând cu managementul şi terminând cu juridicul, pentru ca astfel să putem fi atenţi la toate aspectele şi toate restricţiile legislative ce ţin de o asemenea procedură.

– Din ceea ce îmi spuneţi înţeleg că achiziţia locuinţelor intră strict în responsabilitatea acestei comisii…

– Într-adevăr, şi e bine de ştiut că ea este făcută pe baza comparării ofertelor de preţ din acel moment. În plus, de curând, o procedură perfectată ne-a fost pusă la îndemână de Consiliul Judeţean şi e firesc să fie aşa, întrucât Consiliul este cel ce finanţează aceste achiziţii.

– Ce sumă intră în discuţie acum, în 2015?

– După calculele noastre, fondurile existente ne ajung pentru cinci apartamente cu două camere şi o garsonieră. Dar în cazul în care numărul locuinţelor se va dovedi insuficient, atunci, ne-au promis reprezentanţii CJ Harghita, vor mai fi alocate şi alte sume din rectificările bugetare care vor avea loc până la sfârşitul anului.

– Ştiţi aşadar pe ce contaţi la această oră şi la fel de bine presupun că ştiţi care este numărul solicitărilor pentru locuinţe de serviciu. Spuneţi-mi, vă rog, în ce parte înclină balanţa?

– Avem în acest moment 13 cereri şi mai avem discuţii cu medici rezidenţi în specialităţi deficitare – nefrologie, boli infecţioase, oftalmologie, psihiatrie, pediatrie, pneumologie ş.a., care, dacă vor veni să lucreze în spitalul nostru, vor avea nevoie de locuinţe şi, evident, le vor solicita. În consecinţă, procedura de achiziţie va trebui să continue.

– Mi se pare mie sau… conduita terapeutică folosită începe să dea roade?

– Pentru că ne-am bucurat constant de înţelegere şi sprijin, eu văd în roz, ca să zic aşa, această problemă a managementului spitalului nostru. De ce? Pentru că, prin efortul conjugat care a fost depus şi de noi, şi de Consiliul Judeţean, consider că avem o şansă reală de a ne asigura necesarul de medici specialişti de care populaţia acestui judeţ are nevoie.

– De unde sunt ei, medicii care lucrează deja la SJU Miercurea-Ciuc, şi medicii pe care contaţi în viitorul apropiat?

– Cei mai mulţi din judeţ şi din împrejurimi – Covasna, Mureş, dar mai avem şi din Ialomiţa, Sălaj, Cluj.

– V-am întrebat întrucât, de-a lungul anilor, au fost destui care au venit, au stat cât au stat, după care au plecat. Acum, pentru că ne-am raportat la ultimii patru ani, ce s-a întâmplat pe parcursul lor?

– Numărul celor care au rămas la SJU Miercurea-Ciuc este mai mare decât numărul celor care au părăsit unitatea, majoritatea spre a se bucura de pensie şi mai puţini, din rândul tinerilor, spre a trăi o experienţă în afara ţării, pentru un câştig, cuantificabil în plan material şi profesional, superior celui oferit aici.

– Vă mulţumesc şi vă spun că, alături de dumneavoastră, m-aş bucura să putem vedea cu toţii sănătatea în roz, pentru că, nu-i aşa?, rozul este culoarea speranţei şi speranţa, după cum se spune, moare ultima…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.