La sfârşitul săptămânii trecute: Peste 20 de intervenţii ale pompierilor militari şi civili pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » La sfârşitul săptămânii trecute: Peste 20 de intervenţii ale pompierilor militari şi civili pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată
La sfârşitul săptămânii trecute: Peste 20 de intervenţii ale pompierilor militari şi civili pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată

La sfârşitul săptămânii trecute: Peste 20 de intervenţii ale pompierilor militari şi civili pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată

  • Incendiile au izbucnit din cauza focurilor în aer liber lăsate nesupravegheate

O suprafaţă de aproximativ 250 hectare de teren a fost afectată, la sfârşitul săptămânii trecute, de incendiile de vegetaţie uscată, pompierii militari intervenind în 23 de astfel de cazuri. În două cazuri incendiile s-au propagat şi la litiera pădurilor de molid sau foioase, fiind afectate 5 ha de fond forestier.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita a informat că incendiile s-au manifestat pe raza localităţilor: Odorheiu Secuiesc, Sărmaş, Subcetate, Remetea, Sineu, Miercurea-Ciuc, Voşlăbeni, Topliţa, Valea Strâmbă, Locodeni, Gheorgheni, Tăureni, Mărtiniş, Joseni, Corund.

În urma unui astfel de incendiu, a fost necesară intervenţia echipajului SMURD pentru acordarea primului-ajutor calificat unei persoane care a suferit un atac de panică.

Conform sursei citate, incendiile au izbucnit din cauza focurilor în aer liber lăsate nesupravegheate, iar vântul a contribuit la propagarea flăcărilor.

Cel mai mare incendiu s-a manifestat, duminică seara, pe un teren din comuna Joseni, fiind afectate aproximativ 100 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Flăcările au fost stinse după o intervenţie de mai bine de trei ore, „timp în care echipajele de pompieri din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, alături de Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Joseni, Lăzarea, Ciumani, Ditrău şi Remetea, au depus un efort considerabil”.

„În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetaţie uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetăţeni care nu conştientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe semenii lor. (…) Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a fondurilor forestiere”, atrag atenţia reprezentanţii ISU Harghita.

De asemenea, pompierii harghiteni atrag atenţia cetăţenilor că, în conformitate cu prevederile HG nr. 237/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.