Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La propunerea medicilor dentişti: Ministerul Sănătăţii are în vedere un pachet special de servicii stomatologice pentru copii şi vârstnici | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » La propunerea medicilor dentişti: Ministerul Sănătăţii are în vedere un pachet special de servicii stomatologice pentru copii şi vârstnici
La propunerea medicilor dentişti: Ministerul Sănătăţii are în vedere un pachet special de servicii stomatologice pentru copii şi vârstnici

La propunerea medicilor dentişti: Ministerul Sănătăţii are în vedere un pachet special de servicii stomatologice pentru copii şi vârstnici

În cadrul videoconferinţei de vineri, săptămâna trecută, principalele probleme supuse atenţiei participanţilor de către domnul Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, au vizat cu precădere pachetul minimal de servicii medicale, îngrijirile medicale şi cele paliative la domiciliu, ambulatoriul de specialitate – specialităţi paraclinice şi reabilitarea medicală.

Cu sublinierea că în prima parte a videoconferinţei au fost enumerate rând pe rând punctele importante ale temelor la care am făcut referire, iar în a doua parte au avut loc discuţii cu caracter tehnic între reprezentanţii ministerului şi cei ai structurilor din teritoriu – DSP, CJAS, manageri de spitale, preşedinţi ai Colegiilor Medicilor din România şi din judeţe, Medicilor Dentişti, Farmaciştilor, reprezentanţi ai Asociaţiilor Pacienţilor ş.a.m.d., în cele ce urmează eu voi trece în revistă subiectele prezentate operativ la această întâlnire. Şi voi porni de la Contractul-cadru care, potrivit domnului Pană, va cuprinde criterii clare cu privire la furnizorii de analize medicale, şi nu numai la ei, ci şi la casele de asigurări de sănătate care nu trebuie să deconteze analize dublate ori triplate dacă ele nu au un suport clinic. Pentru că, mai spunea reprezentantul Ministerului Sănătăţii, o mare problemă la investigaţiile paraclinice a fost aceea că fondurile alocate s-au terminat în primele zile ale lunii. Acum, în acest an, suma însă a crescut binişor, dar „fără o monitorizare exactă ea se va dovedi în continuare insuficientă”.

Legat de acelaşi subiect, s-a mai arătat că la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se află în discuţie modalitatea de rezolvare a unor tarife pentru anumite proceduri, cum ar fi de pildă endoscopiile, şi sunt speranţe să se ajungă la o înţelegere care să dea satisfacţie inclusiv furnizorului.

Vizavi de serviciile preventive pentru copii, ele s-au conturat, aşa cum se exprima domnul Pană, sub forma unui pachet, pornindu-se de la vârstele de risc, tratarea cariilor corect şi la timp urmând a aduce un beneficiu major sănătăţii bucale, în general şi sănătăţii dentare, în special.

Un alt lucru bun, după cum a fost el apreciat de reprezentantul Ministerului Sănătăţii, ar fi acela ca persoanele vârstnice edentate să poată beneficia de proteze ale căror costuri să fie suportate de minister sau de CNAS, nu s-a precizat exact, spre a se preveni pe cât posibil apariţia altor afecţiuni. Propunerea, după cum a rezultat, a venit din partea medicilor dentişti, în momentul de faţă purtându-se discuţii menite a face posibilă găsirea unor soluţii convenabile pentru toţi cei implicaţi în rezolvarea acestei probleme… seculare.

Referitor la serviciile de reabilitare medicală, în ambulatoriu şi spitale, întru reluarea vieţii normale a pacienţilor şi reducerea costurilor pe caz se are în vedere gruparea pe afecţiuni. Cât priveşte îngrijirea la domiciliu, ideea e ca serviciile acestea să fie extinse şi suportate în principal din fonduri externe, cu şanse mari să fie aprobate.

Dat fiind faptul că la finele primei părţi a videoconferinţei s-au ridicat şi unele întrebări, ale căror răspunsuri formulate de secretarul de stat Adrian Pană v-ar putea interesa, voi reţine şi eu aici câteva: l monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice o face oncologul l cel care face recomandarea pentru o analiză medicală este medicul de familie l corectitudinea acestor analize este dată de un anumit standard stabilit pentru fiecare situaţie în parte l la dublarea ori triplarea analizelor se vor avea în vedere criteriile prevăzute în „Ghid” l furnizorii de servicii medicale care nu au contract cu casele de asigurări de sănătate îşi stabilesc tarifele pe care le supun pieţei, în funcţie de criteriile lor.

Eu pun deocamdată punct aici, propunându-mi ca în funcţie de evoluţia discuţiilor şi finalitatea deciziilor să vă ţin la curent cu noutăţile, sau măcar cu o parte din ele, dintr-un domeniu supus iarăşi reformării. Proces continuu, la al cărui capăt se pare că nu vom mai ajunge niciodată, dar, cine ştie, poate vom reuşi acum, că doar nu degeaba se spune că „Încercarea moarte n-are!”.

Da, ea e eternă, pe când noi…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.