- Miercuri, la Bucureşti au fost semnate contractele de proiectare şi execuţie
Ziua de miercuri a început cu o veste bună pentru locuitorii staţiunii Băile Tuşnad: la finalul iernii vor începe lucrările de „Reabilitare şi modernizare aducţiune de apă şi sistem de alimentare cu apă a oraşului”.
„După doi ani de mandat şi un an şi jumătate de drumuri între Băile Tuşnad şi Bucureşti, în sfârşit am reuşit să punem pe picioare un proiect valoros şi la propriu, şi la figurat: am reuşit să aducem în Băile Tuşnad 40 de milioane de lei strict pentru aducţiune şi suntem foarte fericiţi că astfel putem să salvăm turismul din oraş şi staţiunea. Sperăm ca în decurs de un an şi jumătate proiectul să fie finalizat. Acum începe tema de proiectare, se avizează totul din nou, se fac măsurătorile topo, urmând ca la începutul primăverii viitoare, dacă vremea ţine cu noi, să înceapă lucrările propriu-zise”, ne-a declarat primarul Butyka Zsolt.
Lucrările de reabilitare şi de modernizare ale aducţiunii de apă implică, între altele, reconstruirea staţiei de pompă pentru extragerea apei din subteran, construirea unei noi staţii de tratare a apei cu ozon, a staţiei de pompare a apei către staţiunea Băile Tuşnad şi a reţelei de alimentare a localităţilor, care se va desfăşura pe o lungime de 18,2 kilometri şi pentru care se vor folosi conducte din fontă ductilă de 40 de bari, recunoscute pentru calităţile lor legitimate în urma testării şi certificării de către renumite organisme europene în domeniu. Traseul noului sistem de alimentare cu apă începe din Sânsimion, trece pe lângă localităţile Cetăţuia, Vrabia, Tuşnad Sat, Tuşnadu Nou şi apoi urcă dealul, pentru a ajunge la bazinele din Băile Tuşnad. Pe parcursul lucrărilor, mai multe puţuri forate şi apeductele vechi, aflate în stare avansată de degradare, vor fi reînnoite în Băile Tuşnad şi în localităţile alimentate cu apă prin noua reţea.
În paralel, va fi reabilitată şi conducta actuală, care va deveni un „bypass” al celei noi, preluarea apei putând fi direcţionată de pe o reţea pe cealaltă în cazul apariţiei unor defecţiuni, potrivit fostului director al GOSCOM Băile Tuşnad, Sigismund Bréda, în prezent consilier al primarului oraşului.
„De 7-8 ani ne chinuim cu asigurarea apei potabile în staţiune, am rămas fără apă săptămâni întregi. Problema cea mai mare în Băile Tuşnad este că poţi să îţi faci palat aici, să investeşti în orice, dar dacă nu ai utilităţile fundamentale, nu poţi atrage turiştii, pentru că nu-ţi vine nimeni. De aceea era primordial acest proiect, iar semnarea contractului însemnă enorm pentru staţiune, pentru vizitatori, pentru viitoarea generaţie. Vom face o lucrare serioasă, conform standardelor impuse în domeniu, despre care nici măcar nu ne vom aminti pe unde trece în următorii 50 de ani. Problema care doare este că banii aceştia puteau să meargă şi în altă parte, pentru o dezvoltare mai amplă şi demnă de anul 2022. Dar am reuşit, ne bucurăm, în primăvară ne apucăm şi o să facem treabă bună”, a precizat consilierul primarului oraşului Băile Tuşnad.
- Urmează alte proiecte importante
După finalizarea lucrărilor la noua reţea de alimentare cu apă potabilă a staţiunii, vor fi puse în practică alte proiecte de anvergură.
Primăria Băile Tuşnad a depus şi a câştigat două proiecte care vor fi finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, unul vizând înlocuirea reţelei de alimentare cu apă şi celălalt a reţelei de canalizare ale oraşului, cele două însumând 25 de milioane de lei. „Acum se fac măsurătorile topografice în oraş”, a precizat primarul Butyka Zsolt.
În cadrul oferit de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Primăria Băile Tuşnad a câştigat un proiect în valoare de 5,6 milioane de lei pentru construirea a două module de bloc nZEB (nearly Zero Energy Buildings – n.a.), considerate locuinţele viitorului – şi tot prin PNRR va fi realizat şi finanţat şi Planul Urbanistic General al oraşului Băile Tuşnad, o investiţie de 1,5 milioane de lei.
Un alt proiect al administraţiei publice locale a staţiunii, în valoare de 713.000 de lei, urmăreşte amplasarea de staţii de încărcare pentru maşini electrice. Potrivit primarului Butyka Zsolt, este vorba despre şase astfel de staţii de încărcare, ce vor fi amplasate în special în parcări: la primărie, la Centrul Wellness, la pârtia de schi, în parcarea din faţa bisericii ş.a.m.d.
În prezent se află pe lista Companiei Naţionale de Investiţii un alt proiect, pentru construirea unui Centru de Sănătate şi de Urgenţă în Băile Tuşnad. Acesta va cuprinde Serviciul de Pompieri, Staţia de Ambulanţă, Serviciul Salvamont şi o Casă de Sănătate. Proiectul a fost depus în august anul acesta şi valoarea lui este estimată la 12-15 milioane de lei, costurile depinzând de valoarea preţurilor materialelor de construcţie.
„Am trecut la etapa a doua în cadrul acestui proiect: am trecut la avizări. Vorbim despre patru instituţii care vor funcţiona în aceeaşi clădire, un Combo după modelul scandinav: trei ambulanţe, trei pompieri, în spate Salvamontul şi lângă, la fostul sediu al primăriei, va fi Centrul de Sănătate cu trei cabinete separate”, ne-a explicat primarul Butyka Zsolt.
Proiectelor prezentate anterior li se adaugă altele depuse spre finanţare de către Primăria Băile Tuşnad. De pildă, la Administraţia Fondului pentru Mediu a fost depus un proiect pentru înfiinţarea unui „Centru de colectarea voluntară de deşeuri”, un proiect privind eficientizarea energetică a Şcolii Gimnaziale „Jókai Mór” şi a Centrului Wellness, ambele în cadrul programului denumit generic „Eficienţă energetică în clădiri publice”.
De asemenea, va fi construită o grădiniţă, cu finanţare din partea Guvernului Ungariei, execuţia lucrărilor urmând să fie coordonată de Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România.
„Am cumpărat un teren pentru extinderea cimitirului şi acum ne apucăm de Casa Mortuară – vom face una conform legii, cu frigidere, toalete şi de toate. Proiectul este în lucru. Tot acum se întocmesc şi documentaţiile pentru două geoforaje la Centrul Wellness, astfel încât încălzirea clădirilor publice să se facă cu energie geotermală. Mai avem încă un proiect, în cadrul căruia demarăm discuţiile pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru extinderea Centrului Wellness”, a detaliat primarul staţiunii Băile Tuşnad.
Concluzia îi aparţine consilierului Sigismund Bréda: „Dacă fac un calcul rapid, pot spune că nu există în Harghita un primar care să fie la primul mandat şi să fi accesat atâtea fonduri în doi ani ca dl primar din Băile Tuşnad. În doi ani de zile, oraşul Băile Tuşnad a accesat 75 de milioane de lei, adică mai mult de 15 milioane de euro, bani pe care îi avem”.
DANIELA MEZEY