Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concert memorabil de muzică clasică la Băile Tuşnad, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Concert memorabil de muzică clasică la Băile Tuşnad, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu
Concert memorabil de muzică clasică la Băile Tuşnad, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu

Concert memorabil de muzică clasică la Băile Tuşnad, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu

Biserica Romano-Catolică din Băile Tuşnad va găzdui, luna aceasta, un concert memorabil de muzică clasică, intitulat „Wind Water Earth”, printre artiştii care vor fi prezenţi numărându-se şi Alexandru Tomescu, care vine pentru prima oară în Harghita cu vioara Stradivarius Elder-Voicu. „Wind Water Earth” este viziunea şi creaţia unui compozitor al vremurilor noastre, Dan Popescu, al cărui scop declarat este acela de a promova muzica clasică şi tinerii muzicieni, alături de Alexandru Tomescu urmând să încânte publicul Sînziana Mircea la pian şi Ştefan Cazacu la violoncel. Concertul, care va avea loc în data de 19 noiembrie, de la ora 19:00, în Biserica Romano-Catolică din Băile Tuşnad, este organizat de „Oamenii inspiră”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia „Gyöngyvirág” şi face parte din turneul de lansare al albumului „Wind Water Earth”, care se desfăşoară luna aceasta în 6 oraşe din România.

Organizatorii au făcut publice şi câteva detalii legate de artiştii care vor fi prezenţi la concertul de la Băile Tuşnad:

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie, este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat la vioara Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Recent laureat în Germania şi România, tânărul violoncelist Ştefan Cazacu şi-a adăugat în palmaresul său două distincţii internaţionale: premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) şi premiul al III-lea la Concursul Internaţional George Enescu (Bucureşti, România – ediţia 2020-2021). Ştefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce constituie baza unei cariere de succes. A primit de timpuriu o educaţie complexă într-o celebră familie de muzicieni, a urmat studii muzicale universitare la Bucureşti şi la Viena, a obţinut premii în diverse competiţii naţionale şi internaţionale şi a fost apreciat – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar şi în recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Germania. Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecţie, pe care Ştefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.

Sînziana Mircea se bucură de o carieră muzicală fascinantă, clădită în urma celor peste 20 de ani de studiu, repetiţii, concerte, turnee şi festivaluri, cu reprezentaţii în locuri cu totul speciale din lumea largă, precum: Italia, Suedia, Irlanda, Estonia, Marea Britanie, Statele Unite, Olanda, Germania, Cehia, Spania, Austria, China şi Japonia. Educaţia poartă un rol fundamental în formarea artistului delicat şi puternic, deopotrivă, care a devenit Sînziana. Aceasta a urmat studii de mare clasă în muzică şi a obţinut Diploma de Master în Managementul Artelor şi Administraţia Instituţiilor Culturale, Bocconi University of Economics – School of Management (SDA), Milano/Italia (2018), Diploma de Master în Muzică – Interpretare Pianistică, Guildhall School of Music and Drama, Londra (2016), Diploma de Licenţă în Muzică – Interpretare Pianistică şi Muzică de Cameră, Hochschule für Musik und Tanz Köln/Germania (2015) – Calificativ maxim de absolvire; Accademia Pianistica Internazionale „Incontri col Maestro” Imola/Italia, curs de perfecţionare de lungă durată (2 ani) în interpretare pianistică (2016); Stagiu Erasmus la Guildhall School of Music and Drama, Londra/Marea Britanie (2014); Diploma de Bacalaureat, medie examen Bacalaureat – 10,00, Liceul de Muzica „George Enescu”, Bucureşti, România (Prof. Olga Szel, 2011). Disciplina, devotamentul şi dragostea pentru muzică contribuie la un număr impresionant de premii şi distincţii obţinute în cariera muzicală a Sînzianei, care constituie un model veritabil în rândul copiilor şi al tinerilor pasionaţi de muzică.

Biletele pentru concertul din Băile Tuşnad pot fi achiziţionate online prin intermediul site-ului www.blt.ro, au mai precizat organizatorii. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.