Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Klaus Iohannis, primit la Catedrala episcopală cu pâine şi sare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Politic » Klaus Iohannis, primit la Catedrala episcopală cu pâine şi sare
Klaus Iohannis, primit la Catedrala episcopală cu pâine şi sare

Klaus Iohannis, primit la Catedrala episcopală cu pâine şi sare

  • Prefectul judeţului Harghita: preşedintele României „are invitaţie permanentă pentru judeţul Harghita şi din partea românilor şi a comunităţii româneşti din judeţ”
  • La Casa „Sf. Ştefan”, preşedintele a vizitat standuri cu produse tradiţionale ale întreprinzătorilor locali

După dezbaterea de la Consiliul Judeţean, preşedintele României s-a deplasat la Catedrala episcopală ortodoxă din Miercurea-Ciuc, acolo unde a fost întâmpinat de PS Andrei, de prefecţii celor două judeţe, precum şi de mai mulţi enoriaşi, îmbrăcaţi în haine populare.

La ieşirea din catedrală, Klaus Iohannis s-a arătat încântat de primirea făcută de reprezentanţii comunităţii româneşti, precizând că i s-a „pregătit o primire foarte frumoasă”. „Mi-am dorit mult să vin aici, la Catedrala episcopală astăzi – a spus acesta. Am întâlnit oameni frumoşi care m-au întâmpinat cum se cuvine, cu pâine şi sare, copiii îmbrăcaţi în straie sărbătoreşti. Am discutat un pic împreună şi sunt foarte bucuros că am avut astăzi această ocazie. Sper să revin cât de curând şi să aprofundăm discuţiile începute astăzi”.

La rândul lui, prefectul Adrian Jean Andrei a spus că „în calitate de prefect şi de reprezentant al Guvernului pe plan local, i-am urat domnului preşedinte bine aţi venit în judeţul Harghita, un judeţ din România”. De asemenea, l-a informat pe preşedinte că toate drepturile minorităţilor din judeţ sunt respectate, iar atunci când sunt încălcări ale legii, prefectul nu face altceva decât să-şi exercite prerogativa esenţială: aceea de garant al respectării legii în judeţ. Adrian Jean Andrei a mai precizat că i-a mai transmis lui Klaus Iohannis că e bine-venit oricând în Harghita şi că „are invitaţie permanentă pentru judeţul Harghita şi din partea românilor şi a comunităţii româneşti din judeţ”, la rândul său, preşedintele ţării asigurându-l că va mai veni în zonă.

Invitaţie pentru Centenarul Marii Uniri

Preşedintele ţării a fost invitat de românii din Harghita la anul, când are loc Centenarul Unirii, să vină în judeţ şi împreună, cu toţii, să meargă la Alba Iulia pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, amintea de faptul că Patriarhul Miron Cristea, născut în Topliţa Română, a fost cel care a aşezat hramul Sf. Proroc Ilie Tesviteanul şi l-a invitat la hramul mănăstirii, „urmând ca împreună cu credincioşii buni, îmbrăcaţi în straiele lor frumoase româneşti, păstrători ai tradiţiilor şi a culturii, să pornim spre Alba Iulia, să sărbătorim Marea Unire – 100 de ani de la Unirea cea Mare”.

„I-am adresat domnului preşedinte – continua PS Andrei – câteva gânduri din partea comunităţii româneşti şi nu numai, pentru că este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru asigurarea prin bugetul central a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din cele două judeţe, având în vedere potenţialul economic extrem de redus al comunităţii româneşti în acest spaţiu”.

Coş cu însemnele tricolorului românesc din partea comunităţii româneşti

Tot la Catedrala episcopală, preşedintele ţării a primit din partea comunităţii româneşti un coş care conţinea materiale cu însemnele tricolorului românesc – semne de carte, însemne tricolore de purtat în piept şi o faţă de masă – realizate de către membrele Grupului Şezătoare Miercurea-Ciuc.

Întâlnire cu producători locali

De la Catedrala ortodoxă, Klaus Iohannis s-a îndreptat spre Şumuleu-Ciuc, unde a intrat în Biserica franciscană, după care a vizitat şi Căminul „Sf. Ştefan”. Aici a stat de vorbă şi cu întreprinzători, meşteşugari şi producători locali, având ocazia să vadă câteva standuri de prezentare cu produse tradiţionale.

Din Miercurea-Ciuc, preşedintele ţării s-a îndreptat spre Sâncrăieni, unde a vizitat Fabrica de apă „Perla Harghitei”, după care s-a deplasat în judeţul Covasna.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.