O clădire pentru comunitate | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » O clădire pentru comunitate
O clădire pentru comunitate
?

O clădire pentru comunitate

Imobilul situat pe strada Petőfi la numărul 36, care a servit, pe rând, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Băncii Transilvania, Poliţiei, Cooperativei Albina, unor unităţi de învăţământ şi, în cele din urmă, Şcolii Populare de Artă, a fost cumpărată, în toamna acestui an, de un antreprenor din Miercurea Ciuc, pentru a fi pusă la dispoziţia comunităţii locale. Şi se pare că tot locuitorii oraşului îi vor stabili menirea

Actualul proprietar al clădirii, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, ne-a spus că a cumpărat imobilul „în scop caritabil” şi că aşteaptă idei din partea locuitorilor cu privire la activităţile publice, utile comunităţii locale, care pot fi puse în practică în acest imobil, care dispune de un spaţiu generos.

„Aşteptăm idei de la toţi locuitorii, maghiari, români, noi nu facem diferenţe pe criterii etnice, că aşa este normal în oraşul nostru. Dorim să primim propuneri despre activităţile care se pot derula în mod autosustenabil şi care vor avea o contribuţie pozitivă în viaţa comunităţii locale şi sper să avem parte de o abundenţă de idei excelente. Nu vrem să luăm decizii unilaterale, suntem chiar curioşi să vedem cum percep locuitorii oraşului menirea acestei clădiri, care ar fi, în opinia lor, modul optim de utilizare a acesteia. Cu mai multe firme de succes şi o fundaţie în spate, suntem capabili să transformăm în realitate ideile inovatoare”, ne-a declarat proprietarul.

Oportunitatea, deocamdată fără precedent, oferită locuitorilor oraşului, de a influenţa viitoarea destinaţie a unei clădiri emblematice aflată în proprietate privată, este valabilă până în data de 15 ianuarie. Cei interesaţi îşi pot trimite sugestiile şi propunerile lor la adresa e-mail office@petofi36.com, sau pot completa formularul accesând pagina de web www.petofi36.com.

Imobilul de pe strada pietonală la numărul 36, peste care s-a aşternut patina timpului de mai bine de 100 de ani, a fost construit în anul 1902, de către dr. Béla Bochkor, redactorul şef al ziarului Csíki Lapok. În anul 1928 a intrat în posesia familiei Daradics. Timp de un secol, imobilul a găzduit mai multe instituţii publice: a fost utilizat de Casa de Economii, mai târziu a fost sediul Băncii Transilvania, apoi a ajuns în posesia Poliţiei şi, în cele din urmă, a fost sediul Cooperativei Albina. După anul 1960 a servit scopurilor educaţionale, iar apoi s-a transformat în internat pentru Şcoala Profesională de Construcţii. Când Şcoala Generală nr. 1, aflată în vecinătatea clădirii, a devenit neîncăpătoare pentru elevii înscrişi, a ajuns parte a şcolii, oferind clase pentru elevi. În cele din urmă, clădirea a găzduit ani buni cursurile Şcolii Populare de Arte, iar în toamna acestui an, clădirea a fost cumpărată de un antreprenor din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.