Judeţul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică a Europei în 2027 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 ianuarie 2025
Home » (Inter)Național » Judeţul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică a Europei în 2027
Judeţul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică a Europei în 2027

Judeţul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică a Europei în 2027

Judeţul Harghita a fost desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027, conform unei decizii oficiale a Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita).

Ceremonia oficială de atribuire a acestui titlu prestigios va avea loc pe 6 februarie 2025, în cadrul unui eveniment festiv organizat în judeţul Harghita.

Conform comunicatului, judeţul Harghita a fost vizitat în perioada 6-11 octombrie 2024 de un juriu internaţional de experţi din partea IGCAT, care a evaluat patrimoniul gastronomic local, iniţiativele comunitare şi eforturile dedicate turismului sustenabil. Dr. Diane Dodd, preşedinta IGCAT şi fondatoarea premiului World Region of Gastronomy Award, a evidenţiat în mod special unicitatea valorilor culturale ale judeţului, armonia naturală a peisajului şi cooperarea eficientă dintre comunităţile locale.

„IGCAT felicită din toată inima această realizare importantă. Calitatea aplicaţiei depuse de judeţul Harghita şi organizarea excepţională a vizitei juriului sunt extrem de apreciate. Participarea activă a peste 100 de actori reprezentând diverse sectoare demonstrează angajamentul şi colaborarea care ridică gastronomia Harghitei în prim-planul recunoaşterii globale”, se arată în scrisoarea oficială emisă de juriu.

Potrivit comunicatului, patrimoniul gastronomic al judeţului Harghita reprezintă o îmbinare a tradiţiilor maghiare, româneşti, armene şi secuieşti, urmând să fie dezvoltat într-un mod sustenabil şi inovator.

Consorţiul care a coordonat candidatura îşi propune să creeze un ecosistem alimentar sustenabil, menit să sprijine economia locală, să protejeze valorile culturale şi să îmbogăţească diversitatea gastronomică europeană, având ca mesaj principal „Gustă judeţul Harghita!”. De asemenea, au fost deja iniţiate planurile pentru organizarea programelor şi evenimentelor gastronomice programate pentru 2027.

Un prim eveniment de promovare este planificat la Târgul de Turism al României, care va avea loc între 20 şi 23 februarie 2025, unde standul Visit Harghita va include o bucătărie demonstrativă ca punct de atracţie.

Bíró Barna-Botond, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, consideră că munca depusă în ultimii ani de echipa Visit Harghita şi partenerii săi a dat roade.

„Datorită activităţii de promovare, judeţul Harghita a fost pe primul loc în cadrul competiţiei Destinaţia Anului 2024, iar această ultimă reuşită va contribui la creşterea atractivităţii, dezvoltării turismului şi implicit a economiei”, a declarat Bíró Barna-Botond, citat într-un comunicat al Consiliului Judeţean Harghita.

Candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 a fost iniţiată în 2023 de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita).

Echipa care a pregătit dosarul de candidatură include Consiliul Judeţean Harghita, Visit Harghita, municipalităţile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea „Sapientia”, precum şi diverse agenţii şi asociaţii locale. Regiunile Gastronomice ale Europei, selectate şi coordonate de Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, au ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Acest lucru este realizat prin promovarea unicităţii culturale şi gastronomice specifice fiecărei regiuni. Printre priorităţile programului se numără încurajarea creativităţii şi inovaţiei în gastronomie, educaţia culinară pentru copii şi adulţi, precum şi creşterea turismului durabil. De asemenea, iniţiativa sprijină economia circulară în zonele urbane şi rurale, punând accent pe bunăstarea comunităţilor şi protecţia mediului.

Titlul este acordat de IGCAT cu sprijinul diverselor instituţii internaţionale şi europene. Totodată, regiunile recunoscute, fie premiate, fie nominalizate, devin parte dintr-o platformă globală a Regiunilor Gastronomice, având ca scop promovarea beneficiilor pe termen lung, sporirea vizibilităţii internaţionale şi facilitarea schimbului de cunoştinţe.

„Titlul de Regiune Gastronomică a Europei recunoaşte comunităţile (oraşe, judeţe, regiuni, insule sau ţări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile. Aceste comunităţi acordă o importanţă deosebită păstrării şi protejării alimentelor, băuturilor şi produselor agricole locale, precum şi valorilor lor culturale şi naturale. Titlul este o distincţie care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare şi răspunsurile regiunii la provocările viitorului, şi nu este însoţit de un premiu financiar”, a mai precizat Visit Harghita.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.