Joi, 18 mai, la Miercurea-Ciuc: Un eveniment de marcă – „Carte, cinste cui te-a scris” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Cultură » Joi, 18 mai, la Miercurea-Ciuc: Un eveniment de marcă – „Carte, cinste cui te-a scris”

Joi, 18 mai, la Miercurea-Ciuc: Un eveniment de marcă – „Carte, cinste cui te-a scris”

  • La manifestarea culturală vor participa invitaţi de marcă din mai multe domenii: Andrei Marga, profesor universitar, fost ministru al Educaţiei şi al Afacerilor Externe, fost rector al UBB Cluj, filozof, politolog; Claudia Motea, dramaturg, actriţă, scriitoare; Gabriel Socaciu, scriitor şi expert în dezvoltare personală

Filiala Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează joi, 18 mai, la Miercurea-Ciuc, cu sprijinul Editurii Creator din Braşov, un eveniment de marcă, cu titlul „Carte, cinste cui te-a scris”, în cadrul căruia vor fi derulate mai multe momente culturale, cu participarea unor invitaţi de seamă.

În acest context, preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r.) Claudiu Dăbău, ne-a oferit mai multe detalii despre manifestarea culturală de joi.

„În 18 mai, Filiala Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria organizează, cu sprijinul şi implicarea deosebită a Editurii Creator din Braşov (fosta Editura Libris), un nou eveniment cultural cu titlul Carte, cinste cui te-a scris, la care vor participa invitaţi de marcă din mai multe domenii reprezentative ale societăţii româneşti, respectiv Andrei Marga, profesor universitar, fost ministru al Educaţiei şi al Afacerilor Externe, fost rector al UBB Cluj, filozof, politolog; Claudia Motea, dramaturg, actriţă, scriitoare şi Gabriel Socaciu, scriitor şi expert în dezvoltare personală.

Această manifestare se doreşte a oferi tuturor celor interesaţi posibilitatea de a lua parte la experienţe culturale deosebite, menite a ne îmbogăţi bagajul individual de cunoştinţe şi pentru a ne deschide ferestre noi spre cunoaşterea noastră, atât ca indivizi, cât şi ca naţiune şi ţară. Sunt lucruri necesare pe care trebuie să le avem în sistemul nostru personal de valori şi cunoştinţe pentru a putea înţelege mai bine vremurile pe care le trăim, pline de provocări, care pun la încercare societatea românească şi pe noi toţi. De aceea, pentru a le face faţă trebuie să fim pregătiţi, individual şi ca societate, să ne ancorăm într-un sistem de valori sănătos care să permită şi să asigure dăinuirea noastră, construit pe autentic, dar în acelaşi timp să ne dea posibilitatea să înţelegem şi chiar să stăpânim complexitatea vremurilor şi a evenimentelor care vin peste noi. Prin astfel de abordări putem construi o societate sănătoasă şi puternică, care să-şi respecte istoria, valorile proprii, dar şi să aibă un viitor. Trebuie să ne respectăm şi să acţionăm ca atare, unitar. Valorile culturale sunt cele care unesc oamenii, dau forţă comunităţilor şi în jurul lor se leagă idealuri care le duc înainte.

Evenimentele de acest gen sunt menite să ofere comunităţii locale spaţiul necesar de manifestare a unor idei, concepte şi viziuni din mai multe domenii ale vieţii, din care fiecare ne putem extrage ceea ce credem că ne este util. Dar, în acelaşi timp, ne oferă perspective la care, poate, nu ne-am gândit până acum, ceea ce nu poate decât să ne stimuleze modul personal de gândire al fiecăruia şi, astfel, să ne îmbogăţească propria abordare asupra vieţii.

Pe de altă parte, acesta va fi un nou moment cu semnificaţie pentru municipiul Miercurea-Ciuc şi pentru judeţul Harghita, care, astfel, sunt incluse într-o hartă a evenimentelor importante care reunesc personalităţi din ţara noastră şi contribuie la promovarea acestor locuri deosebite”, a explicat preşedintele Filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

De asemenea, acesta a arătat că în cadrul manifestării se vor derula o serie de activităţi care vor acoperi mai multe zone de interes pentru cei care vor participa la eveniment.

„În primul rând, Editura Creator va oferi tuturor celor interesaţi de carte posibilitatea de a achiziţiona din titlurile sale, inclusiv cărţi pentru copii, începând cu ora 12:00, în holul hotelului Fenyo&SPA din Miercurea-Ciuc, unde se va organiza, în acest sens, o zonă special dedicată. În Miercurea-Ciuc sau în judeţul Harghita nu există posibilităţi mari de achiziţionare de carte românească, sens în care toţi doritorii pot găsi sau întreba despre ceea ce doresc să aibă în bibliotecă sau care să-i ajute în pregătirea individuală sau perfecţionarea personală.

Ulterior, începând cu ora 16:00, vor susţine prezentări şi lansări de carte Gabriel Socaciu, specialist în dezvoltare personală. La ora 17:00, Claudia Motea, actor, regizor şi dramaturg va susţine un moment deosebit, centrat pe personalitatea lui Constantin Brâncuşi, evenimentul încheindu-se prin lansarea cărţii «Stăpânirea complexităţii» şi conferinţa intitulată «Identitate, suveranitate naţională şi ordinea mondială», avându-l ca invitat pe domnul Andrei Marga, începând cu ora 18:00.

Fiecare dintre cele 3 momente vor fi speciale, prin temele şi modul de abordare şi prezentare, motiv pentru care vă invit să ne fiţi alături la acest eveniment, la care intrarea este liberă”, a mai spus col. (r.) Claudiu Dăbău. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.