Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împăduriri se apropie de sfârşit pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri se apropie de sfârşit pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita
Campania de împăduriri se apropie de sfârşit pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri se apropie de sfârşit pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri de primăvară desfăşurată de Direcţia Silvică Harghita pe suprafeţele forestiere de stat sau private pe care le are în administrare se va încheia până la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat directorul instituţiei, ing. Cătălin Mutică. Luna plantării arborilor este statuată de Codul silvic, între 15 martie şi 15 aprilie. Însă în judeţul Harghita, datorită condiţiilor climatice şi faptului că e zonă de munte, Luna plantării arborilor este decalată cu aproximativ o lună.

Directorul DS Harghita a declarat că până în prezent lucrările de împăduriri sunt realizate într-un procent de aproximativ 90%. „În această săptămână se va încheia campania de împăduriri. Din totalul de 291 de hectare pe care le-am programat pentru a executa lucrări de împădurire sau să încheiem regenerări naturale, s-au realizat 250 de hectare, până în data de 15 mai”, a spus ing. Cătălin Mutică, care a precizat că vremea s-a încălzit şi, acolo unde a mai persistat zăpada până acum, în această săptămână sunt condiţiile necesare pentru a finaliza campania de împăduriri.

Potrivit sursei citate, din totalul de 291 de hectare ce urmează a fi redate circuitului productiv în această primăvară, 165 ha sunt împăduriri integrale şi 126 ha vor fi regenerări naturale. Din cele 165 de hectare de regenerări artificiale, 42 ha sunt în fond forestier de stat şi 123 în fond forestier administrat de direcţia silvică, dar care aparţine altor proprietari. Regenerările naturale vor fi finalizate pe 13 ha în fond forestier de stat şi 113 ha pe suprafeţele private administrate de DS Harghita.

Situaţia pe ocoale silvice

Singurul ocol silvic din cadrul DS Harghita la care s-a încheiat campania de împăduriri este OS Homorod, care se află în zonă de deal. La Ocolul Silvic (OS) Homorod au fost împădurite în fond forestier de stat 7 hectare şi pe suprafeţele aparţinând altor proprietari, dar care sunt administrate de DS Harghita, 82 ha. Urmează să se finalizeze lucrările de împăduriri şi la celelalte ocoale silvice din cadrul direcţiei silvice: Tulgheş, Borsec, Topliţa şi Miercurea-Ciuc.

La OS Tulgheş, în această primăvară a fost programată a fi regenerată o suprafaţă totală de aproximativ 31 ha, din care 26 ha au fost finalizate. În fondul forestier de stat au fost programate 10,44 ha, care au şi fost regenerate. Pe terenurile proprietarilor privaţi administrate de DS Harghita s-a preconizat o suprafaţă de 21 ha, fiind finalizate 15,30 ha.

La OS Borsec, aproape 50 ha au fost prevăzute pentru împăduriri, până acum realizându-se lucrări pe o suprafaţă de aproximativ 37 ha. În fond forestier de stat a fost programată o suprafaţă de aproape 31 ha, fiind finalizate împăduriri pe 27 ha. Pe terenurile proprietarilor privaţi, administrate de DS Harghita, din 18,70 ha, 9,70 ha au fost regenerate.

La OS Topliţa, a fost programată o suprafaţă totală de 20,5 ha şi s-au împădurit 16 ha. La stat, cele aproape 4 hectare propuse spre împădurire urmează să fie regenerate în această săptămână. Pe proprietăţile private, din cele 16,71 ha prevăzute în această primăvară spre a fi regenerate, 16 au fost realizate.

Iar la OS Miercurea-Ciuc au fost programate pentru împăduriri terenuri forestiere care însumează 100 de hectare, din care pe 83 ha au fost executate lucrările specifice. La stat au fost propuse lucrări pe 2,50 ha, care vor fi finalizate în această săptămână. Pe suprafeţele altor proprietari şi administrate de DS Harghita, au fost programate pentru regenerare 97,50 ha, fiind finalizate 83 ha.

Din cei aproximativ 750.000 de puieţi care sunt folosiţi în această primăvară, cei mai mulţi sunt din specia molid, peste 600.000. Mai sunt plantaţi aproximativ 40.000 de puieţi din specia brad, 38.000 – gorun, în zona deluroasă de la Ocolul Silvic Homorod, 45.000 – paltin de munte.

În această perioadă se mai efectuează şi completări curente în fond forestier de stat, din 11 hectare fiind realizate 6 ha.

De asemenea, la pepiniera centrală de la Gheorgheni, care asigură puieţi pentru toate ocoalele silvice de stat din judeţ, au fost programaţi 480 metri pătraţi pe care să se însămânţeze sămânţă în solarii, din care până acum s-au realizat 350 mp. Din 65 ari de culturi în pepiniere programate pentru această primăvară, pe 50 de ari lucrările sunt finalizate. Este vorba despre repicaje, puieţii de anul trecut fiind transferaţi din solarii în pepiniere, în câmp deschis.

Nu au fost probleme deosebite

„Am avut o campanie de împăduriri lipsită de probleme deosebite. Am avut societăţi comerciale cu care am încheiat contracte de prestări servicii. Nu a fost deficit de muncitori sau de unelte, nici de puieţi. Marea majoritate a puieţilor care au fost folosiţi în această primăvară au fost produşi în pepinierele proprii. Prin urmare, tot ceea ce am prevăzut la începutul campaniei s-a realizat”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a punctat şi faptul că, din totalul suprafeţelor care vor fi regenerate până la finalul campaniei, 44% (126 de hectare) reprezintă regenerări naturale, atât în fondul forestier de stat, cât şi pe suprafeţele administrate, dar care aparţin altor proprietari. „Aceasta arată că suprafeţele forestiere viitoare din Harghita, pe care le promovează direcţia silvică, sunt bine echilibrate, cu aproape jumătate din total regenerări naturale”, a spus ing. Cătălin Mutică. Regenerarea naturala se realizează din sămânţa arborilor maturi existenţi, care încetul cu încetul dispar şi lasă loc arboretelui nou. „Astfel se promovează tipul natural fundamental de pădure. Aceste arborete sunt cele mai stabile din punct de vedere al protecţiei solului, sunt cele mai echilibrate din punct de vedere al biodiversităţii şi, pe de altă parte, şi pentru noi şi societate generează lemnul cel mai bun din punct de vedere calitativ, chiar şi cantitativ”.

În luna plantării arborilor, la ocoalele silvice din cadrul DS Harghita au avut loc şi acţiuni de conştientizare a importanţei împăduririlor, la care au participat în special elevi. Au fost organizate şantiere de împăduriri în care fiecare elev de la şcolile şi liceele din zona fiecărui ocol silvic de stat au avut posibilitatea să planteze puieţi. Astfel, s-a dorit ca elevii „să înţeleagă că în felul acesta se dezvoltă o societate sănătoasă, dacă fiecare pune umărul la stabilitatea ecologică”.

De asemenea, tot în perioada amintită a avut loc şi faza judeţeană a Concursului educativ Tineri în Pădurile Europei – YPEF, care are ca obiectiv conştientizarea şi educarea tinerei generaţii asupra patrimoniului european natural, conservării biodiversităţii şi gestionării durabile a pădurilor. Concursul este organizat şi coordonat la nivel central de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

În judeţul Harghita, faza judeţeană a concursului a fost câştigată de o echipă de elevi de la Liceul Tehnologic Corbu.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.659 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.329 ha). Din acest total, 22.631 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

***

La nivel naţional, RNP – Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieţi forestieri şi va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publică a statului în cursul campaniei de împăduriri de primăvară, 6.766 hectare prin regenerări naturale şi 2.877 hectare prin regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri. Tot în cursul campaniei de împăduriri de primăvară, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.997 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 537 de hectare. În această primăvară, până în prezent, în total, Romsilva a regenerat 9.279 hectare fond forestier de stat. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.