Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de 34 de ori în ultimele două luni pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de 34 de ori în ultimele două luni pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite
Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de 34 de ori în ultimele două luni pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de 34 de ori în ultimele două luni pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite

Jandarmii le recomandă cetăţenilor să apeleze cu încredere la sprijinul lor, apelând la 112 ori de câte ori viaţa ori integritatea corporală le este pusă în pericol, inclusiv de prezenţa în zonă a unor animale sălbatice


Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi de 34 de ori, în lunile iulie şi august, pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite ori pentru izolarea locurilor unde se aflau aceştia, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu.

Potrivit sursei citate, dacă în luna iulie au fost primite 10 apeluri, prin intermediul 112, pentru îndepărtarea urşilor, în luna august numărul a crescut semnificativ, fiind înregistrate 24 de astfel de solicitări.

Zonele unde jandarmii au intervenit pentru alungarea urşilor sau pentru izolarea locurilor unde aceştia se aflau, până la sosirea organelor abilitate, au fost staţiunea Băile Tuşnad, municipiul Miercurea Ciuc, dar şi localităţile Delniţa şi Sândominic.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita a precizat că urşii sunt îndepărtaţi cu mijloacele pe care jandarmii le au în prezent în dotare, respectiv „cartuşe de manevră şi petarde care sunt mult mai puternice ca zgomot”.

Potrivit sursei citate, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora.

Deocamdată, IJJ Harghita nu dispune de o armă cu tranchilizant, la nivelul Jandarmeriei Române urmând să fie semnat un acord-cadru pentru achiziţionarea unor astfel de arme, a punctat Gheorghe Suciu.

În ceea ce priveşte capturarea şi relocarea urşilor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita a subliniat că această activitate este strict reglementată de Ordinul nr. 1169/2017 al ministrului Mediului şi nu se află în atribuţiile Jandarmeriei.

Jandarmii harghiteni le recomandă cetăţenilor să apeleze cu încredere la sprijinul lor, apelând la 112 ori de câte ori viaţa ori integritatea corporală le este pusă în pericol, inclusiv de prezenţa în zonă a unor animale sălbatice.

În ultima vreme, în tot judeţul Harghita au fost înregistrate pagube provocate de urşi în gospodăriile oamenilor, iar mai multe animale au fost îndepărtate din zonele locuite. Ultimele cazuri au fost semnalate săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.