11-22 septembrie: Festivalul FilmCiuc, ediţia a doua | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » 11-22 septembrie: Festivalul FilmCiuc, ediţia a doua
11-22 septembrie: Festivalul FilmCiuc, ediţia a doua
Scenă din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (Sursa: cinemagia.ro)

11-22 septembrie: Festivalul FilmCiuc, ediţia a doua

În cadrul evenimentului va avea loc şi proiecţia filmului regizat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, care a fost apreciat la festivalul de la Karlovy Vary

Săptămâna viitoare, marţi, va debuta cea de-a doua ediţie a Festivalului FilmCiuc, în cadrul evenimentului urmând a fi proiectate 34 de producţii cinematografice. Pe lângă proiecţii, în centrul municipiului va fi amenajată, la fel ca anul trecut, curtea festivalului; acolo va fi amplasată şi o scenă, pe ea urmând a avea loc evenimente colaterale – muzică, activităţi pentru copii şi tineret.

În cadrul unei conferinţe de presă dedicată festivalului, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, spunea că Miercurea Ciuc este singurul loc din zonă în care, în cadrul aceluiaşi festival, sunt proiectate o mare parte din peliculele producţiei cinematografice româneşti (ce vor fi subtitrate în maghiară) şi a celei maghiare (vor fi subtitrate în română).

Referindu-se la programul ediţiei din acest an, edilul oraşului preciza că printre filmele româneşti se află şi Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, în regia lui Radu Jude.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiţiei festivalului de la Karlovy Vary, fiind elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”. Premiera naţională a avut loc la Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

În ceea ce priveşte producţiile ungureşti, patru filme vor fi dedicate regizorului maghiar Szabó István, care a reuşit să obţină şi un Oscar cu Mephisto (1981).

Ca noutate, ediţia din acest an a FilmCiuc va cuprinde mai multe filme prezente la festivaluri internaţionale. „Avem o zi dedicată festivalului de la Cannes, o zi dedicată festivalului de la Berlin şi două filme dedicate Galei Oscar. Practic, se pot vedea filmele nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film străin la ultima decernare şi producţia care a câştigat trofeul”, preciza Ráduly Róbert.

Bugetul aproximativ al drepturilor de autor pentru filme este de 60.000 de lei, aici fiind incluse subtitrările şi alte cheltuieli aferente.

Biletele pentru filmele din prima săptămână au fost deja puse în vânzare pe site-ul bilete.ro, preţul acestora pornind de la 7 lei (cu reducere pentru copii) pentru filmele pentru copii şi ajungând la 20 de lei (fără reducere) pentru proiecţiile de seară.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.