Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

4 zile, 8 locaţii, 150 de artişti din 8 ţări, 15 concerte | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » 4 zile, 8 locaţii, 150 de artişti din 8 ţări, 15 concerte
4 zile, 8 locaţii, 150 de artişti din 8 ţări, 15 concerte

4 zile, 8 locaţii, 150 de artişti din 8 ţări, 15 concerte

Aşa s-ar putea caracteriza, într-o singură propoziţie, ediţia din acest an a Festivalului de muzică veche din Miercurea-Ciuc

La sediul Consiliului Judeţean a avut loc conferinţa de presă al cărei subiect a fost evaluarea Festivalului de muzică veche care a avut loc la Miercurea-Ciuc în perioada 10-13 iulie. Au fot prezenţi la eveniment preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba – şi managerul Centrului Cultural Judeţean, Ferencz Angéla, care a făcut o prezentare a celor patru zile de festival, dar şi a istoriei acestui festival care se organizează din anul 1980 şi care este socotit a fi unul dintre evenimentele prestigioase la nivel naţional. Succesul înregistrat de festival, în opinia managerului instituţiei culturale, se datorează şi mass-media, a specialiştilor acestui gen muzical, personalităţi cum sunt Elena Maria Sorban sau directorul artistic al festivalului, Filip Ignác Csaba. Pentru ediţia de anul viitor organizatorii îşi propun să nu lase ştafeta mai jos şi să organizeze un festival care să atragă cât mai mulţi iubitori ai acestui gen de muzică.

Şi în acest an s-a organizat şcoala de vară de muzică veche la care au participat 50 de elevi. Aceştia au avut ocazia de a se perfecţiona în folosirea instrumentelor muzicale specifice muzicii vechi, cum ar fi vioara barocă, flautul, lăuta, oboiul sau clavecinul.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a afirmat că un segment prioritar pentru instituţia pe care o conduce o reprezintă cultura, iar în acest scop s-a elaborat o strategie menită a contribui la accesul populaţiei la evenimentele culturale, păstrarea tradiţiilor şi promovarea valorilor culturale judeţene. În acest sens, în subordinea Consiliului Judeţean funcţionează şapte instituţii culturale. În ceea ce priveşte festivalul de muzică veche, Borboly Csaba a afirmat că: „Miercurea-Ciuc este unul dintre cele mai mici oraşe reşedinţă de judeţ din ţară, unde se desfăşoară unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică veche. Pe lângă inestimabila valoare culturală a acestui festival, acesta contribuie şi la dezvoltarea turismului cultural”.

Consiliul Judeţean Harghita a acordat pentru organizarea acestui eveniment prin care se doreşte susţinerea valorilor cultural locale aproximativ jumătate de milion de lei. În ceea ce priveşte festivalul TIFFciuc, preşedintele CJ a afirmat că pentru organizarea acestuia s-a depus un proiect de finanţare, însă datorită neîndeplinirii criteriilor specificate, nu s-au putut aloca bani organizaţiei de tineret care a dorit să acceseze aceste fonduri judeţene. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor o sută de proiecte. „Nu vom întoarce spatele nici unei mâini întinse, însă trebuie înţeles faptul că putem sprijini doar acele evenimente care îndeplinesc cerinţele legale. Există în judeţ şapte instituţii culturale subordonate Consiliului Judeţean prin intermediul cărora s-ar fi putut obţine finanţare. Nu înţeleg de ce organizatorii nu s-au folosit de această posibilitate”, a conchis Borboly Csaba.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.