Invitaţie la teatru | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Cultură » Invitaţie la teatru
Invitaţie la teatru

Invitaţie la teatru

„Teatralis” şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc ne propun, pentru luni seara, o comedie de Lia Bugnar, în regia Dorinei Chiriac şi alături de actorii Marius Manole, Lia Bugnar, Maria Obretin, Ilinca Manolache.

Noi 4 e un pretext de spectacol în spectacol. O poveste cu iz de telenovelă, spusă în cadrul unei repetiţii. Actorii sunt personajele piesei sau sunt doar actorii. Uneori, e greu să mai faci diferenţa dacă cel care face o criză de nervi e personajul sau actorul. Ceea ce te duce cu gândul – imediat – la câte feţe poţi juca în decurs de 10 minute. Dacă faci parte din Noi 4, vei vedea că multe. Momentul crizei de nervi şi exploziei de personalitate a Mariei, urmată de plecarea lui Manole de pe scenă şi de altă criză (cea a ratării unui spectacol şi a momentului-cheie) venită din partea Ilincăi e de un haos absolut. Aproape că te întrebi dacă aşa e spectacolul sau chiar se destramă piesa sub ochii tăi. Revenirea lui Manole te întoarce în piesa-telenovelă. Printre râsete şi evadări îşi face loc monologul unei copilării singuratice. Ştii că e o scenă dintr-o piesă (acea piesă cu buget redus la a cărei punere în scenă asişti) şi, chiar şi aşa, taci. Înainte să ai lacrimile în colţul ochiului, realitatea revine.

„Pe scurt avem aşa: femeia căsătorită de mulţi ani cu El (Victor – Manole). Cel mai minunat bărbat pentru Ea (Maria). El o înşeală pe Ea cu prietena cea mai bună (Ilinca). Aparent, există şi o a treia Ea (Lia – Otilia). Cea de-a treia ea este, din punctul meu de vedere, elementul care face diferenţa între o telenovelă oarecare şi o piesă pe care o îndrăgeşti. Personajul scos din canalele Bucureştiului (arată ca ele, vorbeşte ca ele) este mama pierdută. În piesa pe care o repetă actorii. Altfel e doar personajul colorat care vede lucrurile în alb-negru şi le prezintă ca atare. Acel personaj căruia îi ducem lipsa toţi din când în când la nivel personal. Şi care te face să râzi” (Oana Duma, sareadinbucate.wordpress.com).

Piesa de teatru Noi 4 va fi pusă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc, luni, 13 noiembrie, de la ora 19:00. Biletele costă 40 de lei şi se pot procura de la casieria Casei de Cultură, între orele 11:00-13:00 şi 17:00-19:00.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.