Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţiile publice merg greu din motive procedural-birocratice | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Investiţiile publice merg greu din motive procedural-birocratice
Investiţiile publice merg greu din motive procedural-birocratice

Investiţiile publice merg greu din motive procedural-birocratice

 Victor Ponta: România trebuie să cheltuiască până la sfârşitul anului peste 3 miliarde de dolari pentru investiţii publice

 

Premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului 2014, o sumă de peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, el arătând că aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural-birocratice.

„Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună”, a spus Ponta, la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO, potrivit Mediafax.

Ponta a precizat că procentul de 2% din PIB pe care România trebuie să îl cheltuiască în continuare ca investiţii publice până la sfârşitul acestui an înseamnă enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, şi că acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări a ţării.

Ponta a arătat, pe de altă parte, că o preocupare deosebită a Guvernului, dar şi a mediului de afaceri, trebuie să fie îndreptată spre cauzele pentru care investiţiile publice, deşi au acoperire bugetară, se fac atât de greu.

„E vorba de proceduri lungi, despre o boală românească a contestării: nu există nici un fel de procedură care să nu fie contestată. E vorba despre fuga de responsabilitate a celor care trebuie să ducă aceste proceduri la bun sfârşit şi cred că aici, cu o colaborare strânsă cu mediul de afaceri, cu guvernele partenere, pentru a învăţa din experienţa acestora, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii şi pe care nu îi cheltuim din motive procedural-birocratice”, a spus Ponta.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.