Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţie importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiei de pompare a apelor pluviale din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Investiţie importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiei de pompare a apelor pluviale din Miercurea Ciuc
Investiţie importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiei de pompare a apelor pluviale din Miercurea Ciuc

Investiţie importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiei de pompare a apelor pluviale din Miercurea Ciuc

Autorităţile locale din Miercurea Ciuc au investit aproximativ 700 de mii de lei pentru dezvoltarea capacităţii staţiei de pompare a apelor pluviale de pe strada Braşovului din municipiul reşedinţă de judeţ pentru evitarea situaţiilor în care în zonă să se înregistreze inundaţii ca urmare a precipitaţiilor abundente.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă că este vorba despre o investiţie foarte importantă la staţia care a fost construită în anii ’70 pentru o capacitate de 5 metri cubi pe secundă de apă transferabilă, însă nu a fost calibrată chiar de la început, în ceea ce priveşte pompele existente, pentru a putea fi utilizată la maximum capacitatea respectivă.

Korodi Attila a afirmat că în 2009 a mai avut loc o investiţie, dar acest lucru tot nu a putut să prevină inundarea zonei străzii Braşovului atunci când s-au înregistrat precipitaţii abundente, iar anul acesta s-a luat decizia investirii în mai multe elemente cheie la staţia respectivă. Acesta a precizat că a fost achiziţionată o pompă nouă cu o capacitate de 1,5 metri cubi pe secundă, mai ales că cele două pompe care existau până în prezent în staţie aveau împreună o capacitate de doar 1 metru cub. Totodată, a fost cumpărat şi un generator de mare putere, pentru ca instalaţiile staţiei să nu se oprească atunci când din cauza intemperiilor s-ar înregistra întreruperi în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice.

În plus, a fost instalat un sistem de management al datelor, care a fost conectat la reţeaua de operare SCADA a companiei de apă Harvíz pentru a exista o corelare directă între ceea ce se întâmplă în staţiile de epurare şi staţia de pompare a apelor pluviale, a explicat primarul. Potrivit afirmaţiilor sale, dezvoltările sunt în strânsă legătură cu reabilitarea reţelei de captare a apelor pluviale din cartierele Spicului şi Octavian Goga, iar staţia de pompare trebuie să primească un volum mai mare de apă, într-un timp mai scurt, iar presiunea asupra acestui punct creşte.

„Probabil că situaţia limită în care zona străzii Braşovului să fie inundată va fi excepţia. Regula va fi, cu aceste capacităţi care vor fi aproape de trei ori mai mari decât până acum, ca staţia să facă faţă situaţiilor critice”, a mai spus Korodi Attila.

Apele pluviale colectate din cartiere şi din centrul municipiului Miercurea Ciuc sunt pompate de instalaţiile de la staţia de pe strada Braşovului în pârâul Buzás, de unde ajung apoi în râul Olt.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.