Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa va fi reabilitat şi modernizat cu fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 decembrie 2022
Home » Sănătate » Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa va fi reabilitat şi modernizat cu fonduri europene
Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa va fi reabilitat şi modernizat cu fonduri europene

Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa va fi reabilitat şi modernizat cu fonduri europene

  • Documentaţia de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie a investiţiei a fost aprobată vinerea trecută, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Topliţa

În următorii doi ani, Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa va fi adaptat necesităţilor prezentului printr-un proiect finanţat din fonduri europene, depus în martie 2018 şi ajuns la faza de achiziţie.

Realizarea investiţiei de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Topliţa va crea infrastructura adecvată asigurării de servicii medicale de sănătate aliniate la standardele europene populaţiei municipiului şi localităţilor arondate, contribuind deopotrivă la crearea unui sistem de sănătate orientat pe prevenirea bolilor.

În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii clădirii Ambulatoriului, între altele aceasta va fi hidroizolată corespunzător, tencuielile vor fi refăcute, vor fi introduşi pereţi structurali din beton armat pe înălţimea tuturor nivelurilor, iar pentru asigurarea accesului persoanelor cu deficienţe locomotorii va fi realizată o rampă care va permite accesul la parter şi un lift pentru accesul la etajele superioare.

Cabinetele de specialitate ale Ambulatoriului vor fi dotate cu aparatură modernă. Astfel, Radiologia va primi un sistem Computer Tomograf cu accesoriile aferente, un aparat radiologic digital, un aparat cu raze X, mamograf şi un sistem de management al informaţiilor şi imagistică medicală.

Cabinetul de Ortopedie va fi dotat cu un sistem motorizat de mobilizare pasivă şi sistem Tourniquet pentru blocarea temporară a fluxului de sânge la nivelul extremităţilor în timpul intervenţiilor chirurgicale, pentru Pediatrie a fost prevăzut un Iluminator de vene, un ecograf şi un videolaringoscop sau un set intubaţie. Cabinetul de Chirurgie va benefica de un electrocauter, iar cel de Diabetologie de aparatură modernă pentru ecografia Doppler vascular sau un oscilometru. Pentru Medicină Internă se va achiziţiona un ecograf şi un Doppler vascular/oscilometru, iar pentru Cabinetul de Dermatologie un dermatoscop video, un laser fototerapie, un radiocauter şi un aspirator de fum. Dotarea Oftalmologiei se va îmbogăţi cu un oftalmoscop, un autorefractometru portabil şi cu un tonometru portabil, iar Laboratorul de analize va fi dotat cu un analizor automat VSH, cu un analizor de ioni, cu un microscop binocular, precum şi cu o autoclavă pentru sterilizarea diferitelor instrumente, o etuvă şi un analizor automat coagulare. Iar pentru Ginecologie urmează să se achiziţioneze o masă ginecologică electrică.

La capitolul dotări, proiectul mai prevede montarea unor dispozitive care vor asigura securitatea persoanelor în caz de incendiu sau de alte calamităţi: 75 de detectoare de fum, două sirene de exterior, şase sirene de interior, opt butoane de alarmare, o centrală de alarmare şi un lift-targă.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 10,8 milioane de lei, din care contribuţia nerambursabilă este de 98% (aproximativ 10,15 milioane de  lei), contribuţia proprie de 2% a unităţii medicale ridicându-se la 206.872,53 lei. Data prevăzută pentru finalizarea proiectului este 31 octombrie 2023.

„Este un proiect important, pentru că aduce aparate noi, cu ajutorul cărora vom putea să îmbunătăţim partea de imagistică, de investigare a pacienţilor. Aproape toate ambulatoriile au prevăzute aparate noi, iar partea de interior a clădirii va fi renovată. Era nevoie de toate acestea, dacă ne gândim că ultima investiţie majoră în Ambulatoriul spitalului municipal din localitate a fost făcută cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii şi cu cofinanţare de la primărie în 2016. În rest, s-a achiziţionat aparatură acolo unde a fost nevoie din fondurile spitalului municipal şi cu ajutorul primăriei. În următorii doi ani vom avea destul de lucru şi aşteptăm cu nerăbdare finalizarea”, a concluzionat dr. Alexandra Ioniţă, managerul interimar al Spitalului Municipal Topliţa.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.