Inundații: cursuri suspendate la școlile și grădinițele din Lăzarea; sute de curți și subsoluri acoperite de apă în județ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Inundații: cursuri suspendate la școlile și grădinițele din Lăzarea; sute de curți și subsoluri acoperite de apă în județ
Inundații: cursuri suspendate la școlile și grădinițele din Lăzarea; sute de curți și subsoluri acoperite de apă în județ

Inundații: cursuri suspendate la școlile și grădinițele din Lăzarea; sute de curți și subsoluri acoperite de apă în județ

În localitatea Lăzarea, apa a năvălit, ieri, din cer, de pe versanți și din pâraiele umflate, ieșite din matcă.

Doi bărbaţi au fost salvaţi de pompierii voluntari din Lăzarea, după ce au rămas blocaţi în maşină, pe un drum comunal din localitate, surprinşi de o viitură de 80 de centimetri, formată ca urmare a revărsării pârâului Mare, a scurgerilor de pe versanţi, topirii zăpezilor şi ploilor abundente căzute în cursul zilei de marți.

Primarul comunei Lăzarea, Danguly Ervin, a declarat că, potrivit unui bilanţ provizoriu, aproximativ 400 de gospodării sunt afectate de inundații.

„Pompierii voluntari și voluntarii din baza civilă au intrat în intervenție de ieri după-amiază, au înălțat diguri din saci de nisip în calea apei, să protejeze casele oamenilor, dar și așa avem vreo 400 de gospodării inundate, curți, fântâni, pivnițe. Și drumurile comunale au fost avariate de viitură”, a relatat primarul Danguly.

Cursurile la cele 4 școli și 3 grădinițe au fost suspendate astăzi.

„Am ținut o ședință cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență și am luat decizia să cerem aprobarea încetării cursurilor școlare, am și primit-o de la Inspectoratul Școlar, orele pierdute urmând să fie recuperate”, a explicat primarul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, că în localitatea Suseni au fost acoperite de ape 40 de curți, în satul Chileni 15, în localitatea Remetea au fost afectate 30 de gospodării, iar la ieşirea din localitatea Mărtiniş spre Rareş, râul Homorodul Mic s-a revărsat şi a inundat un pod de pe DJ 131.

Drumul Național 11B Cozmeni – Târgu Secuiesc a fost închis marți la ora 19:30 din cauza torenților care au inundat carosabilul, circulația fiind reluată azi dimineaţă, la ora 6:30.

„Traficul a fost deviat pe DJ 121G, deoarece apa din topirea bruscă a zăpezii a afectat drumul național pe o lungime de 150 de metri și pelicula are o înălțime de 40 de centimetri”, a precizat șeful Secției Drumuri Naționale Harghita, Cătălin Romanescu.

Pompierii militari au monitorizat, în cursul nopții, cursurile importante de apă din județ: supravegherea Oltului a fost sarcina Detașamentului Miercurea Ciuc, pompierii din Odorheiu Secuiesc au monitorizat Târnava Mare, iar șeful ISU s-a aflat pe teren, în localitățile aflate de-a lungul râurilor Homorodul Mic și Homorodul Mare: Vlăhița, Lueta și Merești.

Debitele râurilor şi ale pâraielor din Harghita au crescut semnificativ, ca urmare a ploilor, a topirii zăpezilor şi a scurgerii apelor de pe versanţi. Ca urmare, bazinele hidrografice Homorodul Mic şi Homorodul Mare au intrat, marți după-amiază, până la miezul nopţii, sub cod roşu de inundaţii, conform unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Pompierii militari și serviciile voluntare pentru situații de urgență intervin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor și evaluează pagubele provocate, un bilanţ final al acestora urmând să fie realizat și va fi făcut public în cursul zilei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.