Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Întâlnire cu poeţi şi scriitori de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional Mihai Eminescu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură »
Miercurea Ciuc:
Întâlnire cu poeţi şi scriitori de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional Mihai Eminescu
<h5><i>Miercurea Ciuc:</i></h5> Întâlnire cu poeţi şi scriitori de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional Mihai Eminescu

Miercurea Ciuc:
Întâlnire cu poeţi şi scriitori de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional Mihai Eminescu

După obiceiul deja împământenit, mai mulţi membri ai Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România şi-au încântat audienţa în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu Cenaclul „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, la sediul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

Gazda, Bedő Melinda, a fost cea care a deschis evenimentul cu dublă semnificaţie, care deschide în fiecare an seria evenimentelor de bibliotecă.

„În afara legilor care interzic, a celor care obligă, există şi legi care mobilizează, precum Legea Culturii Naţionale, cea a Culturii Maghiare (sărbătorită în 22 ianuarie), Ziua Limbii Române (la 31 august), Ziua Limbii Maghiare (în 13 noiembrie), Anul Cărţii şi Ziua Naţională a Lecturii (15 februarie) (…) şi este extraordinar de motivant să te afli la un moment dat în centrul unui flux de generozitate, care porneşte de la oameni, porneşte de la instituţii şi porneşte inclusiv de la autorităţile publice. Ne simţim extraordinar de bine în mijlocul acestui flux, o mulţime de oameni s-au pus în mişcare, au venit de departe, de la Braşov şi Sfântu Gheorghe. Prezenţa dumneavoastră aici este punctul culminant al evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale, care au început vineri, 14 ianuarie, cu concursul online desfăşurat la iniţiativa Bibliotecii Judeţene, care a adus poezia contemporană mai aproape de elevi”, a declarat Bedő Melinda.

Poetul Ionel Simota, a adăugat că periplul dedicat Zilei Culturii Naţionale a început săptămâna trecută la Sfântu Gheorghe, a continuat la Braşov, înainte de a ajunge la punctul terminus, în Miercurea Ciuc.

„Am bucuria să vin astăzi în faţa dumneavoastră cu oameni minunaţi – poetul Daniel Întuneric, profesoara de Literatură Tatiana Scurtu, autoarea a şase volume de poezii, Ramona Ionela Moldovan, membru de bază al Cenaclului Buna Vestire şi Carmen Gheorghe, profesor universitar şi scriitoare de bază a Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România”, şi-a prezentat invitaţii preşedintele Cenaclului „Buna Vestire”.

Profesoara Tatiana Scurtu, originară din Basarabia, nu este la prima vizită în Harghita. Vine aici de mai mulţi ani, iar deplasările sale au fost legate mai ales de municipiul Topliţa, de Casa de Cultură din localitate, de Zilele „Miron Cristea” şi de celebrarea lui Grigore Vieru, Topliţa fiind primul oraş din România care l-a declarat „Cetăţean de onoare” pe poetul din Republica Moldova.

„Însă venirea mea pe aceste meleaguri este cu mult înainte de aceşti ani, veneam în Sfântu Gheorghe odată cu generaţia de basarabeni în anii 2000-2004 şi făceam cunoştinţă cu adevărurile istorice şi culturale din aceste zone, cu schimburile culturale pe care puteam să le avem şi nu în ultimul rând să acumulez nişte cunoştinţe şi o educaţie aleasă, pe care am dus-o apoi cu mine în lume. Şi viaţa a făcut să mă întorc după atâţia ani şi să fiu profesor de Limba şi literatura română la Sfântu Gheorghe, iar de anul acesta şi cercetător ştiinţific la Centrul European de Studii Covasna-Harghita”, a povestit poeta.

Tatiana Scurtu a venit în faţa iubitorilor de beletristică din Miercurea Ciuc cu cel mai nou volum al ei, antologia de versuri intitulată „Din dor de casă şi de tine”, care a văzut lumina tiparului în acest an, o carte distinsă cu premiul „Nicolae Labiş” de către Uniunea Scriitorilor din Bucureşti, din care a dat citire poemului „A înflorit un măr în noi”.

Profesoara Ramona Ionela Moldovan, bine-cunoscuta membră a Cenaclului „Buna Vestire”, a vorbit despre volumul de poezie intitulat „’77”, cuprinzând tot atâtea poeme pe care le-a scris de-a lungul timpului, din care a recitat poeziile „Inscripţie pe suflet”.

Volumul „’77” al Ramonei-Ionela Moldovan s-a aflat printre cele trei cărţi nominalizate pentru Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor – Filiala Braşov.

La eveniment a fost prezent şi scriitorul Daniel Întuneric, care a recitat două poeme dintr-un volum de poezie în pregătire, ambele cu semnificaţie religioasă, de altfel cum se pare că este structurat întreg volumul intitulat „Pridvor”. Daniel Întuneric este autorul a încă unui volum de poezie intitulat „Ca o adiere” şi al unei cărţi de cercetare referitoare la Părintele Arsenie Boca: „Sfântul Arsenie Boca – De la Vata de Sus spre Prislop”.

Şi pentru că 15 ianuarie este nu doar Ziua Culturii Naţionale, ci şi a poetului naţional Mihai Eminescu, acesta nu a fost uitat.

„În ciuda tuturor opoziţiilor care au existat de-a lungul timpului din partea unor indivizi, unii chiar destul de literaţi, potrivit cărora Eminescu ar fi un poet depăşit, părerea mea este că Eminescu este încă mult înaintea noastră, iar noi an de an încercăm să-l ajungem şi nu reuşim prin tot ceea ce facem. (…) Eminescu a fost un patriot şi a fost de un patriotism curat, luminos, fantastic, a fost un individ fascinat de toate ştiinţele; în toate plecările lui în străinătate era pătruns de cursurile profesorilor universitari din Viena şi din Germania care nu aveau nici o legătură cu literatura, un amalgam de notiţe găsite între scrierile lui Eminescu dovedesc acest lucru. Oricât am face pentru Eminescu nu este destul, oricât am sărbători, nu îl sărbătorim aşa cum se cuvine. Eu nu cred într-o singură zi anume, în care trebuie să ne aducem aminte de Eminescu, ci cred în nenumărate zile de-a lungul anului, când trebuie să îţi aduci aminte, să te apleci cumva asupra operei sale şi să citeşti măcar cinci rânduri. Este un semn de respect şi de admiraţie faţă de cel care a fost geniul Literaturii române şi care nu va putea fi depăşit curând de nimeni, o spun oamenii mari de cultură”, a spus poetul Ionel Simota.

Întâlnirea cu poeţi şi scriitori de la Miercurea Ciuc a fost încheiată de Carmen Gheorghe, conferenţiar în drept bancar şi pasionată de proză, care a debutat pe tărâm literar în urmă cu un deceniu. Ea este autoarea mai multor volume, între care: romanul „Tatuaj pe glezna stângă”, pentru care i-a fost acordat Premiul de debut al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor, „Cassa Dante”, volumul de eseuri „La Inimi”, „Hamburgerul lui James Joyce” şi volumul de poezie „21 de poeme roz”. La întâlnirea de la Miercurea Ciuc l-a prezentat pe Eminescu altfel de cum îl ştim majoritatea dintre noi.

„Să-l vizualizăm la Iaşi, pe la orele cinci după-amiază, ieşind de la serviciu într-o zi de mai 1876. Ce vedem: un bărbat interesant, care ne reţine atenţia, printre contemporanii săi, nu numai prin ţinută, ci prin alura unui trup bine-făcut, învăţat cu înotul şi gimnastica, de o înălţime medie în epocă – 1,64 metri – cu un cap purtat mândru, dar cu privirea ochilor lui blândă şi profund melancolică. Zâmbetul lui poate încălzi dintr-o dată chipul. Păşeşte cu capul în jos, puţin distrat (…) şi poartă părul dat pe spate în plete negre, iar fruntea largă, ca a mamei, străbate lumina lumii în care a ales să se aşeze deocamdată, azi. (…) Ceasurile de buzunar nu erau numai imaginea poetică ce măsoară lunga timpului cărare, ci foloseau obligatoriu la accesorizarea existenţei sale într-un mod esenţial”, consemnează autoarea, adăugând: „să ne uităm la poşeta lui Louis Vuitton, la ghetele galbene de piele, cum mergea la bal… Era o personalitate”.

O imagine frumoasă asupra căreia merită să ne oprim şi să rememorăm „Floare albastră”, „Lacul”, „O, rămâi”, „Trecut-au anii…” ori „Ai noştri tineri” şi câte altele din opera eminesciană.

La finalul evenimentului, participanţii au fost invitaţi să aleagă câte o carte pentru biblioteca personală de la Raftul „Nu plecaţi cu mâna goală”, oferite  de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”, prin bunăvoinţa Fundaţiei „Şcoala Ardeleană” din Cluj.

***

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la concursul de poezie contemporană „Vorba din Gură”, al cărui subiect a fost un grupaj de poezii din volumul „Cuvinte ce s-au mai spus”, semnat de Georgeta Mănilă, organizat la iniţiativa doamnei Bedő Melinda şi desfăşurat online, au participat 119 elevi, începând de la clasa a VII-a până la a XII-a, de la şase şcoli din patru localităţi din judeţ – Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Subcetate – grupaţi pe opt echipe. Potrivit datelor oferite de doamna Bedő Melinda, din cei 119 participanţi, 39 au dat răspunsuri corecte, cu menţiunea că aplicaţia de concurs a ţinut seama nu doar de corectitudinea răspunsului, ci şi de rapiditatea cu care acesta s-a dat.

„Din partea Bibliotecii Judeţene, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Harghita, am putut să acordăm 20 de premii, constând în bonuri valorice de câte 30 de lei fiecare, ce pot fi preschimbate în rechizite şcolare, ceea ce înseamnă că doar jumătate din cei care au dat răspunsuri corecte vor fi premiaţi de Bibliotecă. Dar am avut mare noroc, premiile fiind suplimentate de doamna Georgeta Mănilă cu volumele sale şi de poeţii şi scriitorii care au fost prezenţi la Miercurea Ciuc şi în felul acesta cred că îi putem premia pe toţi cei care au răspuns corect. Printre câştigători se numără elevi de la Liceul Sfântu Nicolae Gheorgheni, Liceul Kájoni János şi Şcoala Gimnazială Nagy Imre din Miercurea Ciuc şi Liceul Marin Preda din Odorheiu Secuiesc. Dar trebuie menţionat că de la fiecare şcoală a existat cel puţin un răspuns 100% corect. Pe cei de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate se pare că tehnica nu i-a ajutat: au avut un număr mare de răspunsuri corecte, dar au pierdut la viteza de reacţie, care poate să depindă şi de agilitatea concurentului, dar şi de calitatea conexiunii la Internet sau de dispozitivul de care dispune. Un telefon mai performant a favorizat concurenţii; dar până la urmă a fost un joc, s-au citit poezii şi, prin bunăvoinţa autorilor, şi aceşti concurenţi vor fi premiaţi”, a conchis iniţiatoarea concursului „Vorba din Gură”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.