Două persoane au decedat din cauza gripei în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Sănătate » Două persoane au decedat din cauza gripei în Harghita
Două persoane au decedat din cauza gripei în Harghita

Două persoane au decedat din cauza gripei în Harghita

Cele două persoane, una în vârsta de 74 de ani şi cealaltă de 53 de ani au decedat la sfârşitul săptămânii. Potrivit directoarei executive a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, este vorba despre doi bărbaţi, unul din Miercurea Ciuc şi celălalt din Vlăhiţa.

„Ambii erau internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, erau trataţi şi de alte boli şi în urma deteriorării grave a stării de sănătate au fost transferaţi la ATI, unde au decedat. De altfel, de la ultima raportare, de săptămâna trecută, am mai identificat cazuri de gripă şi la copii, şi la adulţi, este evident că a crescut circulaţia virusului gripal. Noi am primit mai multe solicitări pentru analize de laborator, de la Pediatrie, de la Infecţioase, de la Interne, de la Ortopedie chiar, în urma cărora probele s-au confirmat ca fiind pozitive. Probabil la următoarea raportare se va vedea o creştere şi la numărul infecţiilor căilor respiratorii superioare, şi a pneumoniilor, şi al cazurilor de gripă”, a declarat dr. Tar Gyöngyi.

În contextul creşterii numărului de îmbolnăviri, atât la nivel judeţean, spitalele iau măsuri de precauţie, reducând sau sistând programul de vizitare al bolnavilor.

Dr. Tar a reiterat măsurile care se impun în această perioadă şi care ţin de fiecare dintre noi: spălatul pe mâini – foarte important, strănutatul şi tusea în batistă sau cu nasul în încheietura cotului, evitarea mulţimilor, a locurilor aglomerate, mai ales a sălilor de aşteptare la medic, în gări, în aeroporturi. „Iar cei care se ştiu cu sănătatea precară sau dau semne de îmbolnăvire, să amâne plecările de acasă, dacă nu sunt urgente. De asemenea, este recomandat să se evite vizitarea bolnavilor, fie acasă, fie a celor internaţi, nu este cazul să ne plimbăm pe la spitale, dacă nu avem treabă acolo. Acum nu este momentul şi nici perioada propice pentru cure de slăbire – nu este cazul persoanelor care suferă de obezitate, desigur – este indicată o alimentaţie mixtă, bogată în vitamine din fructe şi legume”, a recomandat dr. Tar Gyöngyi. De asemenea, ne sfătuieşte să purtăm îmbrăcăminte stratificată, pe care să o putem adapta temperaturilor de peste zi şi, nu în ultimul rând, să nu facem uz de antibiotice fără recomandarea medicului. „Doar dacă medicul consideră că există o suprainfecţie îşi au rostul antibioticele. Altfel, în viroze dăunează, distrugând flora bacteriană benefică şi imunitatea organismului”, a conchis şefa Direcţie de Sănătate Publică Harghita.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.